Ένα μεγάλο επιχειρηματικό deal αξίας 1,15 δισ. ευρώ (1,24 δισ. δολ), στον τομέα της τεχνολογίας με εταιρεία που έχει ρίζες ελληνικές, ανακοινώθηκε από την Καλιφόρνια.

Ο λόγος για την BETA CAE Systems International AG που ιδρύθηκε πριν 30 χρόνια από μία ομάδα καθηγητών και φοιτητών του ΑΠΘ και σήμερα απασχολεί 500 εργαζόμενους.

Η εταιρεία με έδρα στην Ελβετία και κέντρο R&D στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης αναπτύσσει λογισμικό προσμοίωσης και ανάλυσης για αυτοκινητοβιομηχανίες και αεριωθούμενους κινητήρες. Αν και με χαμηλό προφίλ είναι μία από τις ηγέτιδες στον κόσμο επιχειρήσεις του κλάδου με εταιρείες σε 10 χώρες (Ελβετία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Σουηδία, Ιταλία, Κίνα, Γερμανία, ΗΠΑ και Ιαπωνία)

Η Cadence Deisign Systems με έδρα την Καλιφόρνια και εισηγμένη στο Nasdaq, ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς της BETA CAE. Η αμερικανική εταιρεία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λογισμικού που χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό τσιπ σε υπολογιστές. Έχει κύκλο εργασιών άνω των 3,5 δισ. δολαρίων, 10.300 εργαζόμενους και έχει αναπτυχθεί σε 23 χώρες.

Πληροφορική: Μαραθώνιος εξαγορών και συγχωνεύσεων – Το πανόραμα της αγοράς

Το deal

Σύμφωνα με το Reuters η Cadence θα διαθέσει στους ιδιοκτήτες της ΒΕΤΑ CAE περί τα 744 εκατ. δολ σε μετρητά και το υπόλοιπο σε μετοχές.

Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και η BETA CAE αναμένεται να συνεισφέρει περί τα 40 εκατ. δολ. στα έσοδα της αμερικανικής εταιρείας το 2024.

Οι πρωταγωνιστές

«Η Cadence εισήλθε στον χώρο της πολυφυσικής πριν από αρκετά χρόνια μέσω οργανικής καινοτομίας και εξαγορών. Αυτή η στρατηγική εξαγορά επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για συνεχή ανάπτυξη σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα», δήλωσε ο Δρ. Anirudh Devgan, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cadence.

O Δρ. Anirudh Devgan, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cadence

Ο ίδιος συνέχισε «Ο συνδυασμός της τεχνογνωσίας μας στο λογισμικό υπολογιστών με την πλούσια τεχνολογία και το ταλέντο της BETA CAE θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε ένα πιο ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο στους πελάτες, ανοίγοντας παράλληλα σημαντικές νέες ευκαιρίες για το Cadence, αξιοποιώντας τον τομέα της δομικής ανάλυσης. Αυτές οι λύσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές στην αυτοκινητοβιομηχανία, όπου η σύγκλιση των ηλεκτρικών και μηχανικών σχεδίων οδηγείται περαιτέρω από μια αυξανόμενη στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα, απαιτώντας βαθύτερη συνεργασία της ομάδας σχεδιασμού σε ολοκληρωμένες ροές εργασίας».

Δεξιά ο Συνιδρυτής και Πρόεδρος της BETA Systems κ. Παναγιώτης Κουβράκης το 2019 κατά τη διάρκεια της απονομής βραβείων «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΞΙΑ» του ΣΒΕΘ. Αριστερά ο τότε CEO του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτης Λαζαρίδης.

Απ’ την πλευρά του, ο πρόεδρος και εκ των ιδρυτών της BETA CAE, κ. Παναγιώτης Κουβράκης, επισήμανε: «Για περισσότερες από δύο δεκαετίες ηγούμαστε στην εξέλιξη της μηχανικής προσομοίωσης, πρώτα με την καθιέρωσή μας στον τομέα της επίγειας και στη συνέχεια στους τομείς της αεροδιαστημικής, των ηλεκτρονικών, της ενέργειας και άλλων βιομηχανικών κλάδων. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που γινόμαστε μέλος της ομάδας της Cadence και είμαστε σίγουροι ότι θα προχωρήσουμε με επιτυχία, μέσω των κοινών μας αξιών και του πάθους μας για την καινοτομία και τη μηχανική, αλλά και την ακλόνητη δέσμευσή μας προς τους πελάτες και τους συνεργάτες μας».

Η καινοτομία της BETA Systems

Η BETA CAE έχει πολύ ισχυρό αποτύπωμα στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, παρέχοντας λύσεις στους 10 κορυφαίους παγκόσμιους κατασκευαστές αυτοκινήτων και στις περισσότερες αγωνιστικές ομάδες της Formula 1, καθώς και σε κορυφαίους πελάτες στον κλάδο της αεροδιαστημικής, της βιομηχανίας και της υγειονομικής περίθαλψης. Στους πελάτες της BETA CAE περιλαμβάνονται ονόματα όπως Honda Motor Company Ltd., General MotorsCompany, Stellantis, Renault Group, Volvo Cars και Lockheed Martin Corporation, μεταξύ άλλων.

Το λογισμικό για τσιπ της Cadence

H Cadence είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές λογισμικού που χρησιμοποιείται στο σχεδιασμό τσιπ υπολογιστών, βοηθώντας τους κατασκευαστές τσιπ να αποφασίσουν πού θα τοποθετήσουν δισεκατομμύρια τρανζίστορ για να σχηματίσουν πολύπλοκα κυκλώματα.

Αλλά τα τελευταία έξι χρόνια έχει ανοιχτεί σε λογισμικό σχεδιασμού για μεγαλύτερα συστήματα, από πλακέτες κυκλωμάτων μέχρι αεροπλάνα. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε έναν υπερυπολογιστή που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά στην προσομοίωση του τρόπου με τον οποίο ρέει ο αέρας γύρω από τους κινητήρες τζετ, μεταξύ άλλων χρήσεων.

Η μεταφορά της έδρας και η επίσκεψη Μητσοτάκη

Η BETA CAE συστήθηκε ως εταιρεία το 1999.Μέχρι τότε οι άνθρωποι της πέρασαν από 40 κύματα έως ότου πετύχουν τις πρώτες τους συνεργασίες με εταιρείες – πελάτες σε ξένες αγορές.

Το 2017 η εταιρεία μετέφερε την έδρα της στη Λωζάνη της Ελβετίας, σε μία εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για την ελληνική οικονομία. Τα capital controls και η απώλεια της εμπιστοσύνης της χώρας απέναντι στις αγορές οδήγησαν τον κ. Κουβράκη και τα άλλα μέλη της ομάδας στη μεταφορά της έδρας.

Από την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο κέντρο R&D της BETA Systems. Συνομιλεί με τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Παναγιώτη Κουβράκη.

Το 2020 ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το κέντρο R&D της BETA στη Θεσσαλονίκη.

Από το Κάτω Σχολάρι ο πρωθυπουργός επιδίωξε να στείλει το μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης στην έρευνα και την καινοτομία.

Όπως και να χει η ελληνική εταιρεία συνεχίζει να χτίζει το success story ακολουθώντας τα βήματα μιας πολυεθνικής που αναζητά ευκαιρίες για την ανάπτυξη της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»