Η αύξηση των εξαγωγών και των εισαγωγών της Κίνας την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου ξεπέρασε τις προβλέψεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι το παγκόσμιο εμπόριο κάνει μια αποφασιστική στροφή προς την κατεύθυνση της ανόδου και στέλνει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθώς προσπαθούν να υποστηρίξουν μια ασθενή οικονομική ανάκαμψη.

Τα βελτιωμένα στοιχεία για τις εξαγωγές της Κίνας συνδυάζονται με αυτά της Νότιας Κορέας, της Γερμανίας και της Ταϊβάν, με τις χώρες αυτές να επιτυγχάνουν εξαγωγές υψηλότερες των προσδοκιών τους τους πρώτους δύο μήνες του έτους, και τις ασιατικές οικονομίες να επωφελούνται από την αύξηση της ζήτησης για ημιαγωγούς.

Πετρέλαιο: Τα αισιόδοξα εμπορικά στοιχεία της Κίνας διατηρούν τα κέρδη στις τιμές

Εκτίναξη εξαγωγών της Κίνας

Οι εξαγωγές από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το δίμηνο ήταν 7,1% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων την Πέμπτη, ξεπερνώντας μια δημοσκόπηση του Reuters που ανέμενε αύξηση 1,9%. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,5%, σε σύγκριση με πρόβλεψη δημοσκοπήσεων για ανάπτυξη 1,5%.

«Τα καλύτερα από τα προβλεπόμενα δεδομένα απηχούν μια ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου που οδηγείται από τον τομέα των ηλεκτρονικών, αλλά επίσης επωφελείται και από τη χαμηλή βάση εκκίνησης καθώς οι εξαγωγές είχαν σημειώσει μείωση κατά 6,8 το αντίστοιχο δίμηνο του 2023», δήλωσε ο Xu Tianchen, ανώτερος οικονομολόγος στο το Economist Intelligence Unit.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κιανγκ ανακοίνωσε την Τρίτη έναν στόχο οικονομικής ανάπτυξης για το 2024, παρόμοιο με πέρυσι, περίπου 5% και υποσχέθηκε να μεταμορφώσει το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξαγωγή τελικών προϊόντων και τη βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρέθηκαν αντιμέτωποι με την υποτονική ανάπτυξη τον περασμένο χρόνο εν μέσω μιας κρίσης ακινήτων και καθώς οι καταναλωτές φρενάρουν τις δαπάνες τους, οι ξένες εταιρείες εκποιούν τα asset τους, οι βιομηχανίες αναζητούν αγοραστές και οι τοπικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τεράστια χρέη.

Σε αντίθεση με τα στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές της Κίνας, για παράδειγμα, η μεταποιητική δραστηριότητα της χώρας τον Φεβρουάριο συρρικνώθηκε για πέμπτο μήνα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό δείκτη υπευθύνων αγορών που δημοσιεύθηκε πριν από μια εβδομάδα, ενώ οι νέες παραγγελίες εξαγωγών μειώθηκαν για 11ο συνεχόμενο μήνα.

«Αφού λάβουμε υπόψη τις αλλαγές στις τιμές εξαγωγής και την εποχικότητα, εκτιμούμε ότι οι όγκοι των εξαγωγών αυξήθηκαν σημαντικά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας νέο υψηλό», δήλωσε ο Huang Zichun, οικονομολόγος της Κίνας στην Capital Economics, σε σημείωμα.

«Αμφιβάλλουμε ωστόσο για την μακροπρόθεσμη αντοχή αυτής της τάσης ωστόσο, καθώς οι εξαγωγείς έχουν πλέον πιο περιορισμένο περιθώριο μείωσης των τιμών για να εξασφαλίσουν μερίδιο αγοράς», πρόσθεσε.

Ορισμένοι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του Huang, επισημαίνουν ότι τουλάχιστον μερικά από τα πρόσφατα κέρδη στις εξαγωγές θα μπορούσαν να αποδοθούν στο ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές μείωσαν τις τιμές για να εξασφαλίσουν παραγγελίες.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Η αντίδραση της αγοράς στα εμπορικά δεδομένα ήταν σε μεγάλο βαθμό σιωπηλή. Ο κινεζικός δείκτης blue chip CSI300 υποχώρησε κατά 0,32%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση κατά 0,47%.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αυξήθηκε στα 125,16 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με την πρόβλεψη για 103,7 δισ. δολαρίων στη δημοσκόπηση και 75,3 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο.

Τα ξεχωριστά στοιχεία εμπορευμάτων, που επίσης δημοσιεύθηκαν, έδειξαν ότι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου του ασιατικού γίγαντα αυξήθηκαν κατά 5,1% τους δύο πρώτους μήνες του 2024 σε ετήσια βάση, καθώς τα διυλιστήρια αύξησαν τις αγορές για να καλύψουν τις πωλήσεις καυσίμων κατά τη διάρκεια των εορτών της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, ενώ και οι εισαγωγές χαλκού αυξήθηκαν κατά 2,6%.

Αισιοδοξία επίσης προκαλεί και το γεγονός ότι οι συνολικές εξαγωγές της Κίνας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν σε ανάπτυξη τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, σημειώνοντας άνοδο 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε σύγκριση με μείωση 6,9% τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, οι εξερχόμενες αποστολές προς την ΕΕ εξακολουθούν να συρρικνώνονται κατά 1,3% την ίδια περίοδο.

Οι παγκόσμιες προσδοκίες νομισματικής χαλάρωσης μπορεί επίσης να προσφέρουν κάποια ανακούφιση στις ελπίδες της Κίνας να αυξήσει τις εξαγωγές, αν και οι οικονομικές συνθήκες σε πολλές βασικές ανεπτυγμένες χώρες φαίνονται ζοφερές βραχυπρόθεσμα. Τόσο η Ιαπωνία όσο και η Βρετανία αντιμετώπισαν ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, ενώ η οικονομία της ευρωζώνης έχει επίσης τελματώσει.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν περαιτέρω μέτρα για να στηρίξουν την ανάπτυξη αφού τα βήματα που εφαρμόστηκαν από τον Ιούνιο είχαν μόνο μέτρια επίδραση, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η δημοσιονομική ικανότητα του Πεκίνου είναι πλέον πολύ περιορισμένη και σημειώνουν ότι η ομιλία του Λι στην ετήσια συνεδρίαση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου απέτυχε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους επενδυτές.

Πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος η Κίνα να αρχίσει να φλερτάρει με τη στασιμότητα τύπου Ιαπωνίας αργότερα αυτή τη δεκαετία, εκτός εάν οι αρχές λάβουν μέτρα για να επαναπροσανατολίσουν την οικονομία προς την κατανάλωση των νοικοκυριών και την κατανομή πόρων στην αγορά.

«Οι ισχυρές εξαγωγές συμβάλλουν στην αντιστάθμιση μέρους της αδυναμίας του τομέα ακινήτων», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management.

«Πιθανώς θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στην οικονομία της Κίνας και θα στηρίξει τους διαρθρωτικούς στόχους πολιτικής τους, όπως η απομόχλευση των χρηματοδοτικών μέσων της τοπικής κυβέρνησης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή