Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σταθερές την Πέμπτη, διατηρώντας τα κέρδη στη διάρκεια της νύχτας μετά τα αισιόδοξα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας και αφού τα στοιχεία των ΗΠΑ έδειξαν μικρότερη από την αναμενόμενη άνοδο των αποθεμάτων αργού και μεγάλες αναλήψεις στα αποθέματα καυσίμων.

Ωστόσο, οι προσδοκίες ότι οι μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να καθυστερήσουν περιορίσουν τα κέρδη.

Τουρκία: Σταματά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ο σταθμός του Dortyol

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 4 σεντς στα 82,92 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού σημείωσαν πτώση 1 σεντ στα 79,12 δολάρια το βαρέλι, παρά τις εκτιμήσεις για την αύξηση των εισαγωγών και των εξαγωγών της Κίνας.

«Τα στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου της Κίνας αποτελούν θετική ένδειξη για τις προοπτικές ζήτησης της αγοράς πετρελαίου», δήλωσε η ανεξάρτητη αναλύτρια Tina Teng με έδρα το Ώκλαντ.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το αίσθημα κινδύνου κυριάρχησε στις χρηματοπιστωτικές αγορές καθώς οι μετοχές υποχωρούν στη Wall Street.

Ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού στον κόσμο σημείωσε αύξηση 5,1% στις εισαγωγές τους πρώτους δύο μήνες του 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σε περίπου 10,74 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων την Πέμπτη, καθώς τα διυλιστήρια αύξησαν τις αγορές αργού για να καλύψουν τις πωλήσεις καυσίμων κατά τη διάρκεια των διακοπών της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Οι εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων της Κίνας τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο μειώθηκαν κατά 30,6% σε ετήσια βάση σε 8,82 εκατομμύρια τόνους, μειώνοντας τις προμήθειες για τις παγκόσμιες αγορές.

Τα αισιόδοξα εμπορικά στοιχεία από την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, υποδηλώνουν ότι το παγκόσμιο εμπόριο κινείται προς θετική κατεύθυνση και αυτό αποτελεί ενθαρρυντικό μήνυμα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής καθώς προσπαθούν να υποστηρίξουν μια ασθενική οικονομική ανάκαμψη.

Το Brent και το WTI σημείωσαν άνοδο περίπου 1% την Τετάρτη, αφού τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν για έκτη συνεχή εβδομάδα, κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια, περίπου τα δύο τρίτα της αύξησης κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια που είχαν προβλέψει οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τα αποθέματα βενζίνης και άλλων διυλισμένων προϊόντων μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, όπως έδειξαν επίσης τα στοιχεία της EIA.

Ένα ισχυρό δολάριο ΗΠΑ θα διατηρήσει αυτή την κατάσταση βραχυπρόθεσμα, καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για τον κίνδυνο η πρώτη μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να καθυστερήσει για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters από αναλυτές στρατηγικής συναλλάγματος.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη πρόοδος στον πληθωρισμό «δεν είναι εξασφαλισμένη», αν και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται ότι θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων αναφοράς φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities