Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας συναντήθηκε με ξένες επιχειρήσεις στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις λειτουργικές προκλήσεις, αλλά δεν αποκάλυψε πολλές αλλαγές σε σημαντικά ζητήματα.

Η στρογγυλή τράπεζα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη καθώς οι ανταλλαγές ΗΠΑ-Κίνας έχουν οξυνθεί, με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την τεταμένη σχέση μεταξύ τους, σύμφωνα με τους CNBC.

LVMH: Γιατί δεν έχει την… πολυτέλεια να φύγει από την Κίνα

Ενώ η συνεδρίαση του Υπουργείου Εμπορίου δεν αποκάλυψε μεγάλη πρόοδο στα 24 μέτρα για τη στήριξη των ξένων επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, οι παρευρισκόμενοι είπαν ότι ήταν σε θέση να μοιραστούν συγκεκριμένες προκλήσεις σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα.

«Η εντύπωση που δόθηκε στους περισσότερους από εμάς ήταν ότι υπάρχει πραγματική επιθυμία από τη MofCom να υλοποιήσει αυτά τα μέτρα», Γιενς Έσκελουντ, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ στην Κίνα, σε συνέντευξή του, σημειώνοντας ότι το υπουργείο ζήτησε από τις επιχειρήσεις να μοιραστούν «συγκεκριμένα παραδείγματα».

«Νομίζω ότι οι αρχές ενθάρρυναν πραγματικά τη διαφάνεια και νομίζω ότι ορισμένοι συμμετέχοντες ήταν αρκετά άμεσοι στα σχόλια που έδωσαν», είπε.

Ασάφεια μέτρων και χρόνου εφαρμογής

Ωστόσο, η συνάντηση δεν αποσαφήνισε για το πότε θα τεθούν σε ισχύ οι προτεινόμενες αλλαγές στους κανόνες εξαγωγής δεδομένων, είπε ο Έσκελουντ. Οι αναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας και ένας νέος νόμος για τα κρατικά μυστικά δεν αναφέρθηκαν στη συνάντηση, είπε, σημειώνοντας ότι οι διαφαινόμενες διακρίσεις στις δημόσιες προμήθειες παραμένει ζήτημα.

Το φθινόπωρο, η Διοίκηση Κυβερνοχώρου της Κίνας δημοσίευσε προσχέδια κανόνων που σηματοδοτούσαν μια πιο ήπια στάση λέγοντας ότι δεν απαιτείται κυβερνητική εποπτεία για τις εξαγωγές δεδομένων εάν οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν ορίσει τι χαρακτηρίζεται ως «σημαντικό». Κανένα τελικό κείμενο δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.

Η Κίνα αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε επίσης ότι ένας ενημερωμένος νόμος για τα κρατικά μυστικά θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαΐου, τονίζοντας την αυξανόμενη έμφαση της χώρας στη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας.

«Αυτό που προέκυψε ήταν ανησυχίες σχετικά με αλλαγές στους κανονισμούς εθνικής ασφάλειας που επηρεάζουν την ικανότητα των εταιρειών να διεξάγουν τη δέουσα επιμέλεια στην Κίνα», είπε ο Έσκελουντ, σημειώνοντας ότι η απάντηση του Υπουργείου Εμπορίου ήταν να κοινοποιήσει συγκεκριμένες περιπτώσεις καθώς συνέβαιναν, συμπεριλαμβανομένης τυχόν άδικης μεταχείρισης έναντι εγχώριων εταιρειών.

Τα μέτρα προχωρούν λέει η Κίνα

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας επιβεβαίωσε σε τακτική συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι, όπως αποκαλύφθηκε πριν από περίπου ένα μήνα, τουλάχιστον το 60% από τα 24 μέτρα έχουν εφαρμοστεί ή έχουν σημειώσει πρόοδο και ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτό. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι εκπρόσωποι από περισσότερες από 60 ξένες επιχειρήσεις και 9 ενώσεις παρευρέθηκαν στη στρογγυλή τράπεζα της Τετάρτης.

«Ένα θέμα που θέσαμε στη συνάντηση με τη MofCom ήταν η υπερβολική έμφαση στην εξεύρεση επενδύσεων από νέες εταιρείες», δήλωσε στο CNBC ο Μάικλ Χαρτ, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα, ο οποίος παρευρέθηκε στη στρογγυλή τράπεζα.

«Αυτή η ώθηση προέρχεται τις περισσότερες φορές από τοπικούς αξιωματούχους, αφού συνήθως αξιολογούνται ως προς την ικανότητά τους να προσελκύουν ΑΞΕ», είπε.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και επιβράδυνσης της ανάπτυξης στη χώρα.

Ο Χαρτ είπε ότι είναι δύσκολο για εταιρείες που δεν βρίσκονται ακόμη στην Κίνα να εγκρίνουν νέες επενδύσεις.

«Θα ενθαρρύναμε την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην επίλυση των ζητημάτων εταιρειών που είναι ήδη εδώ, πολλές από τις οποίες έχουν παρουσία στην Κίνα εδώ και δεκαετίες», είπε, σημειώνοντας ότι αυτές οι επιχειρήσεις είναι σε καλύτερη θέση να κάνουν πρόσθετες επενδύσεις, ενδεχομένως ενισχύοντας την ελκυστικότητα για νέες εταιρείες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.