
Κοντά στη λήψη της τελικής απόφασης βρίσκονται οι δύο μέτοχοι της Elpedison, ως προς το ποιος θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας παραγωγής και προμήθειας ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, οι δύο συνέταιροι η HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛ.ΠΕ) και η ιταλική Edison που κατέχουν από 50% ο καθένας στην Elpedison φέρονται από τον επόμενο μήνα να ξεκινούν διαπραγματεύσεις που θα κρίνει το νέο μετοχικό σχήμα της θυγατρικής τους.
Σύγκρουση συμφερόντων
Οι εξελίξεις, όπως αναφέρουν πηγές στον ΟΤ, φαίνεται ότι κινούνται μετά την απόφαση της HELLENiQ ENERGY να ξεδιαλύνει τη θέση της στην ηλεκτροπαραγωγή, την προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Σχετικές δημόσιες δηλώσεις έχει κάνει επανειλλημένως και ο CEO κ. Ανδρέας Σιάμισιης.
Ο ενεργειακός όμιλος που ελέγχεται πλειοψηφικά από τον όμιλο Λάτση και το ελληνικό δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) εδώ και χρόνια βρίσκεται στον ίδιο τομέα ως μέτοχος σε δύο εταιρείες.
Το αποτέλεσμα είναι η σύγκρουση συμφερόντων.
Πιο συγκεκριμένα η HELLENiQ ENERGY ελέγχει στην Elpedison το 50% αλλά βρίσκεται και στη ΔΕΠΑ Εμπορίας με 35%. Η τελευταία έχει δραστηριότητα στην εμπορία φυσικού αερίου αλλά και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μέσω της θυγατρικής «Φυσικό Αέριο Ελλάδος». Να σημειωθεί ότι το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ.
Η Edison
Η αφορμή της εκκίνησης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, όπως αναφέρουν πηγές, είναι η λήξη της θητείας του Ιταλού προέδρου στην Elpedison του κ. Andrea Testi.

Εκπροσωπεί την Edison στο ανώτερο διοικητικό δίδυμο της Elpedison.
Αξίζει να τονιστεί πως η Edison με την HELLENiQ ENERGY έχουν συμφωνήσει την εκ περιτροπής εκπροσώπηση τους με δικά τους πρόσωπα στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. Το χρονικό διάστημα της εναλλαγής είναι τα έξι χρόνια.
Έτσι αυτήν την περίοδο, λένε οι πληροφορίες, λήγει η εξαετής θητεία του κ. Testi στην Elpedison.
Το μπρα ντε φερ
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η HELLENiQ ENERGY επιθυμεί την απόκτηση του 50% του Ιταλού συνεταίρου της.
Μέχρι πρότινος η Edison και η HELLENiQ ENERGY διέψευδαν επισήμως τις πληροφορίες που ήθελαν την αποχώρηση τους από την κοινή τους εταιρεία.
Οι Ιταλοί φέρονται επίσης, κατά ορισμένες πληροφορίες, να επιθυμούν κι εκείνοι την εξαγορά του μεριδίου του ελληνικού ομίλου. Αν και αυτές δεν επιβεβαιώνονται.
Πηγές του ΟΤ, όμως, θέλουν την HELLENiQ ENERGY να κινείται προς την πλήρη εξαγορά της Elpedison, πιέζοντας ταυτόχρονα για την απεμπλοκή της από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Αντίθετες θέσεις
Το μετοχικό σχήμα 50% – 50% των δύο εταίρων που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια το 2009, όταν αποχώρησε ο τρίτος εταίρος η Ελλάκτωρ, φαίνεται πως φτάνει σε ένα τέλος.
Πληροφορίες θέλουν, πως η δρομολόγηση δύο σημαντικών επενδυτικών αποφάσεων έχουν κολλήσει εξαιτίας διαφορετικών θέσεων των μετόχων. Για παράδειγμα η κατασκευή της νέας, τρίτης, μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 826 MW στη Θεσσαλονίκη αλλά και η περαιτέρω εξέλιξη του project του FSRU ανοιχτά του Θερμαϊκού.
Η Elpedison
Η Elpedison έχει στο χαρτοφυλάκιο της, τη δεύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο που δεν κατασκευάστηκε από το πάλαιο ποτέ κρατικό μονοπώλιο της ΔΕΗ.
Το 2003 ο τότε όμιλος ΕΛΠΕ έκανε την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΝΘΕΣ) με σκοπό την κατασκευή της μονάδας ηλεκτρικής παραγωγής ισχύος 400 MW. Ολοκληρώθηκε το 2005.
Το 2006 ο παλαιότερος ενεργειακός όμιλος στην Ευρώπη, με έτος ίδρυσης το 1884, εισέρχεται στο σχήμα ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΙΣΒΗΣ το οποίο είχαν συστήσει η Ελλάκτωρ με τη Χαλκόρ για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 420 MW.
Το 2009 η ΕΝΘΕΣ απορροφά την ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΙΣΒΗΣ ΑΕ και μετονομάζεται σε ELPEDISON ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΕ, με διεθνή διακριτικό τίτλο ELPEDISON Power SA. Η μετοχική σύνθεση περιλαμβάνει τις εταιρείες ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, EDISON, ΕΛΛΑΚΤΩΡ & ΧΑΛΚΟΡ.
Η ELPEDISON BV – που αποτελεί κοινοπραξία των ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ με 50% & EDISON με 50% – ελέγχει το 75,78%
Το 2019 ολοκληρώνεται η δεύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, ενώ το 2019 όπως προαναφέρθηκε αποχωρεί η Ελλάκτωρ από το σχήμα.
Στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας η Elpedison έχει μερίδιο αγοράς 5,89%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον Ιανουάριο.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ