Σε τρεις με έξι μήνες αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο σε ότι αφορά στη συμμετοχή της HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ) στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Ανδρέας Σιάμισιης, έφτασε η ώρα για να   ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον της ΔΕΠΑ Εμπορίας, βάζοντας τέλος στην  «παγωμένη» από τον Ιούνιο του 2021 αποκρατικοποίηση, η οποία τελικά  έριξε  «αυλαία» στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου όταν το   ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε και τυπικά την ακύρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 65% της εταιρείας.

ΤΑΙΠΕΔ: Ματαίωση του διαγωνισμού για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ 

Οι λύσεις για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, υπάρχουν πολλές λύσεις.  Έτσι, εάν το σενάριο  της εξαγοράς του μεριδίου 35% της HELLENiQ ENERGY στη ΔΕΠΑ Εμπορίας από το ελληνικό Δημόσιο δεν προχωρήσει,  υπάρχει και το σενάριο πώλησης σε τρίτους επενδυτές.  Άλλωστε, το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν συζητήσεις των συναρμόδιων υπουργείων με τον όμιλο Λάτση (ελέγχει μέσω της Paneuropean Oil το 47,12% της HELLENiQ ENERGY) για την εύρεση λύσης, με δεδομένη την πρόθεση της εταιρείας για έξοδο από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, της οποίας οι δραστηριότητες είναι πλέον ευθέως ανταγωνιστικές με εκείνες της HELLNiQ ENERGY στον κλάδο του λιανεμπορίου αερίου,  των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από θερμικές μονάδες.
«Δεν γίνεται να οδηγούμε δυο αυτοκίνητα προς την ίδια κατεύθυνση» σημείωσε ο κ. Σιάμισιης.   Η αποτίμηση του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της HELLENiQ ENERGY, κυμαίνεται μεταξύ 200 εκατ. ευρώ και 250 εκατ. ευρώ.

Η Lukoil

Όσον αφορά στη Lukoil, η οποία ανακοίνωσε ότι εξετάζει το σενάριο   πώλησης των  επιχειρήσεών της στη Βουλγαρία, ο  κ. Σιάμισιης  επιβεβαίωσε ότι η HELLENiQ ENERGY έχει «κλειδώσει» στο ραντάρ της τη ρώσικη εταιρεία.
«Οι ρωσικές εταιρείες   Gazprom και  Lucoil δραστηριοποιούνται στις αγορές της  Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Άρα κατ΄ ελάχιστον πρέπει να βλέπουμε τι γίνεται. Έχουμε επενδύσει σε αυτές τις αγορές, πουλάμε σε αυτές τις αγορές αλλά και αγοράζουμε π.χ. από το Μπουργκάς που είναι το μόνο διυλιστήριο στη Βουλγαρία, όπως και από τη Gazprom στη Σερβία», επεσήμανε ο κ. Σιάμισιης, τονίζοντας ότι η HELLENiQ ENERGY παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με κύριο στόχο  να αποτρέψει το ενδεχόμενο επέκτασης των δραστηριοτήτων της ρωσικής εταιρίας με εξαγωγές προς την ελληνική αγορά.
Διευκρίνισε πάντως, ότι «είναι  δύσκολο να αγοράσουμε το διυλιστήριο», καθώς είναι κόντρα στην στρατηγική πρασινίσματος του ομίλου, αλλά εξίσου δύσκολο  «να μην κινηθούμε καθόλου» εάν κάποιος θελήσει να μπει σε αυτή την αγορά. «Αν δούμε έναν παίκτη που δεν λειτουργεί με τους κανόνες που πρέπει εντός ΕΕ τότε θα αντιδράσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αγωγός Θεσσαλονίκης – Σκοπίων

Όσο για τον πετρελαιαγωγό Θεσσαλονίκης – Σκοπίων έπειτα από 10 ολόκληρα χρόνια αδράνειας, αν και έγινε ένα θετικό βήμα με την άδεια   λειτουργίας που εξέδωσε η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή της Βόρειας Μακεδονίας, το ζήτημα σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη  δεν  έχει κλείσει.  Όπως τόνισε υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, επισημαίνοντας ότι αν και το διαιτητικό δικαστήριο για την υπόθεση της ΟΚΤΑ απεφάνθη υπέρ της HELLENiQENERGY, η πλευρά των Σκοπίων δεν έχει ακόμη πληρώσει.   Πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι εντός του 2024 ο αγωγός θα λειτουργήσει. Ήδη ξεκίνησαν πρόδρομες εργασίες, έχουν γίνει οι σχετικοί έλεγχοι και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Η περαιτέρω μετοχοποίηση

Σχολιάζοντας τη διάθεση μετοχών της HELLENiQ ENERGY από το Δημόσιο  και  την Paneuropean   μέσω του Χρηματιστήριου ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε στον στόχο  αύξησης της διασποράς της μετοχής, ο οποίος επετεύχθη, παρότι το ποσοστό των δυο μετόχων παραμένει υψηλό για εισηγμένη εταιρεία στο 71%.  Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, ο   έλεγχος της εταιρείας επί της ουσίας δεν αλλάζει.
Σχετικά με την τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, η Elpedison ανακοίνωσε και εκείνη (μετά τη ΔΕΗ) το μπλε σταθερό της τιμολόγιο, στην τιμή των 16,9 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια