Η Intel φαίνεται ότι αποκτά υποστήριξη στη μάχη της ενάντια στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της Ευρωπαικής ‘Ενωσης. Ενας σύμβουλος του ανωτάτου ευρωπαικού δικαστηρίου διαπίστωσε πως οι ευρωπαικές ρυθμιστικές αρχές έκαναν λάθος στην οικονομική τους ανάλυση, αναφέρει το Reuters.

Ημιαγωγοί: Η Ευρώπη έχει επιτέλους την απάντηση στη Silicon Valley – Τα επιτεύγματα της ολλανδικής ASML

Η υπόθεση χρονολογείται απο το 2009 όταν η Ευρωπαική Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο, ύψους 1,06 δισ. ευρώ -με βάση την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία- όταν βρηκε ότι η γνωστή αμερικανική εταιρία κατασκευής επεξεργαστών, προσπάθησε να εμποδίσει την ανταγωνίστρια Advanced Micro Devices, δίνοντας εκπτώσεις στους κατασκευαστές υπολογιστών Dell , Hewlett-Packard Co, NEC και Lenovo, προκιεμένου να αγοράσουν περισσότερα chip από την Intel.

Οι ρυθμιστικές αρχές αντιτίθενται γενικά στις εκπτώσεις που προσφέρονται από εταιρείες με δεσπόζουσα θέση στην αγορά λόγω ανησυχιών ότι ενδέχεται να είναι αντιανταγωνιστικές, ενώ οι εταιρείες με τη σειρά τους λένε ότι οι αρχές επιβολής πρέπει να αποδείξουν ότι οι εκπτώσεις έχουν αντίθετα προς τον ανταγωνισμό αποτελέσματα προτού τις επιβάλουν.

Ένα κατώτερο δικαστήριο είχε καταργήσει το πρόστιμο το 2022, με αποτέλεσμα η αρχή επιβολής του ανταγωνισμού της ΕΕ να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Το λάθος (;) της Commission

Η γενική εισαγγελέας του ΔΕΕ Laila Medina, η οποία εστίασε μόνο σε δύο από τους έξι λόγους έφεσης, είπε ότι οι δικαστές πρέπει να απορρίψουν και τους δύο λόγους.

«Το δικαστήριο θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι η Επιτροπή έκανε λάθος κατά την εφαρμογή της δοκιμής AEC όσον αφορά την HP και τη Lenovo», είπε σε μια μη δεσμευτική γνώμη.

Η δοκιμή AEC αξιολογεί σε ποιο βαθμό οι εξίσου αποτελεσματικοί ανταγωνιστές μπορούν να συνεχίσουν να ανταγωνίζονται παρά τις εκπτώσεις που προσφέρει η δεσπόζουσα εταιρεία.

Το ΔΕΕ, το οποίο θα αποφανθεί τους επόμενους μήνες, ακολουθεί την πλειοψηφία τέτοιων συστάσεων.

Η Επιτροπή άνοιξε εκ νέου πέρυσι την υπόθεση και επέβαλε πρόστιμο 376 εκατομμυρίων ευρώ στην Intel, επικαλούμενη παράνομες πληρωμές που έκανε η εταιρεία μεταξύ Νοεμβρίου 2002 και Δεκεμβρίου 2006 προς την HP, την Acer και τη Lenovo για να σταματήσει ή να καθυστερήσει τα ανταγωνιστικά προϊόντα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή