Η Intel φαίνεται ότι αποκτά υποστήριξη στη μάχη της ενάντια στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της Ευρωπαικής ‘Ενωσης. Ενας σύμβουλος του ανωτάτου ευρωπαικού δικαστηρίου διαπίστωσε πως οι ευρωπαικές ρυθμιστικές αρχές έκαναν λάθος στην οικονομική τους ανάλυση, αναφέρει το Reuters.
Η υπόθεση χρονολογείται απο το 2009 όταν η Ευρωπαική Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο, ύψους 1,06 δισ. ευρώ -με βάση την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία- όταν βρηκε ότι η γνωστή αμερικανική εταιρία κατασκευής επεξεργαστών, προσπάθησε να εμποδίσει την ανταγωνίστρια Advanced Micro Devices, δίνοντας εκπτώσεις στους κατασκευαστές υπολογιστών Dell , Hewlett-Packard Co, NEC και Lenovo, προκιεμένου να αγοράσουν περισσότερα chip από την Intel.
Οι ρυθμιστικές αρχές αντιτίθενται γενικά στις εκπτώσεις που προσφέρονται από εταιρείες με δεσπόζουσα θέση στην αγορά λόγω ανησυχιών ότι ενδέχεται να είναι αντιανταγωνιστικές, ενώ οι εταιρείες με τη σειρά τους λένε ότι οι αρχές επιβολής πρέπει να αποδείξουν ότι οι εκπτώσεις έχουν αντίθετα προς τον ανταγωνισμό αποτελέσματα προτού τις επιβάλουν.
Ένα κατώτερο δικαστήριο είχε καταργήσει το πρόστιμο το 2022, με αποτέλεσμα η αρχή επιβολής του ανταγωνισμού της ΕΕ να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.
Το λάθος (;) της Commission
Η γενική εισαγγελέας του ΔΕΕ Laila Medina, η οποία εστίασε μόνο σε δύο από τους έξι λόγους έφεσης, είπε ότι οι δικαστές πρέπει να απορρίψουν και τους δύο λόγους.
«Το δικαστήριο θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι η Επιτροπή έκανε λάθος κατά την εφαρμογή της δοκιμής AEC όσον αφορά την HP και τη Lenovo», είπε σε μια μη δεσμευτική γνώμη.
Η δοκιμή AEC αξιολογεί σε ποιο βαθμό οι εξίσου αποτελεσματικοί ανταγωνιστές μπορούν να συνεχίσουν να ανταγωνίζονται παρά τις εκπτώσεις που προσφέρει η δεσπόζουσα εταιρεία.
Το ΔΕΕ, το οποίο θα αποφανθεί τους επόμενους μήνες, ακολουθεί την πλειοψηφία τέτοιων συστάσεων.
Η Επιτροπή άνοιξε εκ νέου πέρυσι την υπόθεση και επέβαλε πρόστιμο 376 εκατομμυρίων ευρώ στην Intel, επικαλούμενη παράνομες πληρωμές που έκανε η εταιρεία μεταξύ Νοεμβρίου 2002 και Δεκεμβρίου 2006 προς την HP, την Acer και τη Lenovo για να σταματήσει ή να καθυστερήσει τα ανταγωνιστικά προϊόντα.
Latest News
Κίνηση-έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - Μείωση 50 μ.β. στα επιτόκια
Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,5% - Η Ελβετία ήταν η πρώτη μεγάλη οικονομία που χαλάρωσε τη νομισματική της πολιτική
Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3% του ΑΕΠ - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι
Αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες θα μπορούσαν να συμφωνηθούν στη σύνοδο κορυφής του NATO, το 2025, εντείνοντας την πίεση στους εθνικούς προϋπολογισμούς
Τι θα αποφασίσει το ιερατείο της ΕΚΤ για τα επιτόκια - Πού ποντάρουν οι αγορές
Οι αγορές σταθμίζουν τα δεδομένα που έχουν στο τραπέζι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και εκτιμούν πώς θα κινηθεί
Λίβανος: Πρώτη παράδοση κατεχομένου εδάφους από το Ισραήλ
Αμερικανός στρατηγός βρίσκεται στον Λίβανο για να επιβλέψει την παράδοση
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία