Η εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού μικρολιθογραφίας τσιπ ASML προειδοποίησε ότι η εκλογική νίκη του ακροδεξιού κόμματος στην Ολλανδία θα μπορούσε να εισάγει έναν απροσδόκητο κίνδυνο.

Το όλο θέμα έχει να κάνει με το προσωπικό της εταιρείας και το κατά πόσον οι περιορισμοί στη μετανάστευση, που αποτελεί στόχο του κόμματος του Γκέερτ Βίλντερς, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πρόσληψη ειδικευμένων εργαζομένων στην πολυτιμότερη εταιρεία τεχνολογίας της Ευρώπης.

Η ολλανδική εταιρεία ASML είναι ένας κρίσιμος παίκτης στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τσιπ λόγω της δεσπόζουσας θέσης της στον εφοδιασμό των μηχανών «λιθογραφίας» που είναι απαραίτητες για την κατασκευή ημιαγωγών. Στους πελάτες της περιλαμβάνονται η Taiwan Semiconductor Manufacturing, η Samsung Electronics και η Intel.

Ωστόσο, η AMSL θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα εάν ο ακροδεξιός Βίλντερς, που έχει υπερασπιστεί δρακόντειες πολιτικές κατά της μετανάστευσης, γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας.

Το στοίχημα του Βίλντερς

Το Κόμμα Ελευθερίας του Βίλντερς κέρδισε 37 έδρες στο ολλανδικό κοινοβούλιο των 150 εδρών, τις περισσότερες από οποιοδήποτε κόμμα, και στοχεύει να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός. Δεν είναι σαφές εάν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

Η αντιμεταναστευτική στάση του Βίλντερς προκαλεί νευρικότητα στις ολλανδικές εταιρείες τεχνολογίας όπως η ASML, οι οποίες εξαρτώνται εν μέρει από ξένους εργαζόμενους.

«Οποιοσδήποτε περιορισμός στον αριθμό των εργαζομένων ή των ξένων φοιτητών, που σχετίζονται με τον κλάδο μας, είναι ανεπιθύμητος», δήλωσε εκπρόσωπος της ASML στο Barron’s.

Το κόμμα του Βίλντερς ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αποχώρηση της Ολλανδίας από την ΕΕ  θα ήταν πολύ μεγαλύτερο σοκ για την ASML αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Προς το παρόν, οι traders δείχνουν να είναι δύσπιστοι σχετικά με τις πιθανότητες μιας τέτοιας κίνησης. Το ευρώ διαπραγματεύεται σε περίπου 1,09 δολάρια, σε γενικές γραμμές σταθερό σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών.

«Δεδομένης της συνολικής θετικής κοινής γνώμης για την Ευρώπη εντός της Ολλανδίας… αποκλείουμε μια σημαντική κίνηση για το ευρώ ή έξοδο της Ολλανδίας», έγραψε ο αναλυτής της ING Marcel Klok σε ένα ερευνητικό σημείωμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή