Σε θέση να κυκλοφορήσει σε μορφή χαπιού το πειραματικό φάρμακο amycretin (αμυκρετίνη) για την απώλεια βάρους εντός της τρέχουσας δεκαετίας θα βρεθεί η Novo Nordisk, όπως ανέφερε την Παρασκευή ο επικεφαλής ανάπτυξης της εταιρείας.

Novo Nordisk: Ξεπέρασε το μισό τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση

«Ποτέ δεν δεσμεύομαι για χρονοδιαγράμματα, αλλά θα ήμουν πολύ άνετος να πω [ότι το φάρμακο θα κυκλοφορήσει σε χάπι] τουλάχιστον μέσα σε αυτή τη δεκαετία», δήλωσε ο Martin Holst Lange.

Φιλόδοξοι στόχοι

Η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία ελπίζει να αναπτύξει ταυτόχρονα την αμυκρετίνη στην από του στόματος και την ενέσιμη μορφή της.

Αναμένει ότι και τα δύο νέα πειραματικά φάρμακα για την παχυσαρκία, cagrisema και amycretin, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους από το εξαιρετικά δημοφιλές Wegovy, ενώ θα έχουν πιθανότατα παρόμοια οφέλη για την καρδιά.

Η εταιρεία ελπίζει να τα λανσάρει πριν από τη λήξη των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τη σεμαγλουτίδη, το δραστικό φαρμακευτικό συστατικό (API) του Wegovy.

Προς μεγαλύτερη κατανάλωση

«Το τρέχον σχέδιο ανάπτυξης είναι να οριστικοποιηθεί το Cagrisema τόσο στην παχυσαρκία όσο και στον διαβήτη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, πολύ πριν από τη λήξη της πατέντας στη σεμαγλουτίδη. Πιστεύουμε ότι θα είναι δύσκολο για τους ανταγωνιστές να προχωρήσουν στο επίπεδο που προχωράμε σήμερα για τη σεμαγλουτίδη και αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ακόμη και με τη λήξη του διπλώματος ευρεσιτεχνίας, θα μπορούσαμε ακόμη να εξυπηρετήσουμε πολλούς ασθενείς με τη σεμαγλουτίδη και να συμπληρώσουμε με ακόμη πιο αποτελεσματικά προϊόντα όπως το cagrisema και η αμυκρετίνη».

Από την πλευρά του ο Lars Fruergaard Jørgensen, διευθύνων σύμβουλος της Novo Nordisk, δήλωσε ότι αναμένει πως ένα μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών στις ΗΠΑ θα καταφέρει να λαμβάνει την ένεση σε εβδομαδιαία βάση για περισσότερο από ένα έτος, καθώς οι περιορισμοί στις προμήθειες μειώνονται.

«Τώρα επικεντρωνόμαστε στο να διασφαλίσουμε πραγματικά ότι εάν ξεκινήσετε τη θεραπεία, μπορείτε να παραμείνετε στη θεραπεία», δήλωσε.

Αναμένει δε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που παίρνουν φάρμακα για την παχυσαρκία θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, λόγω πτώσης των τιμών. «Αναμένω ότι με την πάροδο του χρόνου θα δούμε ένα χαμηλότερο σημείο τιμών που θα εξυπηρετεί όλο και περισσότερους ασθενείς που θα ξεκινούν τη θεραπεία», δήλωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή