Οι εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα της ανατολικής Ουκρανίας, η καταργηθείσα συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και η ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δημοσκόπηση: Διαφωνεί με την παράδοση πυραύλων Τaurus στην Ουκρανία η πλειοψηφία των Γερμανών

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία η συνάντηση των δύο ανδρών ξεκίνησε γύρω στις 18:15 ώρα Ελλάδας, με τον Ουκρανό πρόεδρο να επισκέπτεται ναυπηγεία κοντά στην Κωνσταντινούπολη για να επιθεωρήσει τις εργασίες σε δύο κορβέτες που κατασκευάζουν τα τουρκικά ναυπηγεία για το ναυτικό της Ουκρανίας.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα στηρίζει σε όλα τα επίπεδα την Ουκρανία, ωστόσο διατηρεί ανοιχτούς διαύλους και με τη Ρωσία με αποτέλεσμα να καταφέρει, το καλοκαίρι του 2022, τη σύναψη της εξαιρετικά σημαντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για την εξαγωγή των σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, που κατέρρευσε περίπου έναν χρόνο μετά.

Λίγες εβδομάδες μετά τον Ζελένσκι, πιθανότατα στα τέλη Μαρτίου, την Τουρκία αναμένεται να επισκεφθεί και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στην ατζέντα και η ειρηνευτική φόρμουλα

Το γραφείο του Ζελένσκι ανέφερε ότι η ατζέντα της συνάντησης με τον Ερντογάν περιελάμβανε μια ειρηνευτική φόρμουλα με στόχο τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, την απελευθέρωση των Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου που κρατούνται από τη Μόσχα αλλά και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην αμυντική βιομηχανία.

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο Ουκρανός πρόεδρος έγραψε στο X ότι η Άγκυρα και το Κίεβο θα πρέπει να συνεργαστούν για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία επιθυμεί επίσης ισχυρότερους αμυντικούς δεσμούς με την Τουρκία και χρειάζεται τη βοήθειά της στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης αιχμαλώτων.

«Μας ενδιαφέρει η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και η συμπαραγωγή με τις τουρκικές αμυντικές εταιρείες», είπε.

Διαπραγματεύσεις ζητά η Τουρκία

Τουρκική διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η Άγκυρα θα επαναλάβει την επιθυμία της να τερματιστεί ο πόλεμος «στη βάση διαπραγματεύσεων», τονίζοντας παράλληλα την ισχυρή συνεχή υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο πλαίσιο διπλωματικού φόρουμ στη νότια Τουρκία ότι είναι καιρός για το Κίεβο και τη Μόσχα να ξεκινήσουν συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν πρέπει να σημαίνει αναγνώριση της ρωσικής κατοχής.

Ερωτηθείς στο ίδιο φόρουμ αν η Ουκρανία θα μπορούσε να συνεχίσει να πολεμά σε περίπτωση που η δυτική υποστήριξη μειωθεί, ο Ουκρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μίκολα Τοτσίτσκι δήλωσε ότι μόνο μια πλήρης ρωσική αποχώρηση θα τερμάτιζε τις μάχες, ακόμη και αν η Ουκρανία δεν έχει «100% υποστήριξη» από τους δυτικούς εταίρους της.

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε γιατί -μπορεί να είναι θλιβερό, αλλά είναι μια πραγματικότητα- σε κάθε περίπτωση η Ρωσία θα σκοτώσει κάθε Ουκρανό, οπότε καλύτερα να πεθάνουμε στο πεδίο της μάχης παρά σε μια ρωσική φυλακή».

Έτοιμη να φιλοξενήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις η Άγκυρα

Τουρκική πηγή ανέφερε ότι μεταξύ άλλων θεμάτων στην ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν – Ζελένσκι βρέθηκε η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, μετά τον τερματισμό της Πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο Ιούλιο. Η Τουρκία, η οποία ελέγχει την έξοδο στη Μαύρη Θάλασσα, έχει παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο, ενώ αντιτίθεται στις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Στο πλαίσιο της εξισορροπητικής της στάσης η Άγκυρα έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο πλευρών και να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες, διατηρώντας παράλληλα τους δεσμούς της αμυντικής της βιομηχανίας με την Ουκρανία και εμβαθύνοντας την ενεργειακή της συνεργασία με τη Ρωσία. Επίσης, υπέγραψε συμφωνία για τη συμμετοχή της στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα