Την καταργήση του ευνοϊκού καθεστώς που επιτρέπει σε άτομα που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά έχουν μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό, να αποφεύγουν τη φορολόγηση των περιουσιακών στοιχείων για 15 χρόνια, ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη , το Λονδίνο.

Η αναθεώρηση ενός συστήματος που παρείχε προνομιακή μεταχείριση στους πλούσιους αλλοδαπούς έρχεται καθώς το αυξανόμενο χάσμα πλούτου σε πολλές δυτικές χώρες ωθεί ορισμένες χώρες να περιορίσουν τα φορολογικά και πολιτικά προνόμια που απευθύνονται στους ομογενείς.

Πλούσιοι: Πόσοι προστίθενται στη λίστα των σούπερ πλούσιων την ημέρα

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε τον περασμένο Οκτώβριο ότι σχεδιάζει να καταργήσει το πρόγραμμα μη μόνιμων κατοίκων, μια πολιτική που επέτρεπε στους αλλοδαπούς να πληρώνουν χαμηλότερους φόρους εισοδήματος και συντάξεων από τους ντόπιους για 10 χρόνια.

Πού μπορούν λοιπόν να απευθυνθούν οι ομογενείς από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα μέρη για να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία; Ακολουθούν πέντε χώρες σε όλο τον κόσμο που προσφέρουν προνόμια για τους αλλοδαπούς.

Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

Από το 2016 που τέθηκε σε εφαρμογή ένας νέος φορολογικός νόμος, οι κάτοικοι και οι μη μόνιμοι κάτοικοι δεν φορολογούνται για το εισόδημα που αποκτούν στη χώρα ή για τα περιουσιακά τους στοιχεία στο εξωτερικό. Ο νόμος αυτός αποτέλεσε σημαντική κινητήρια δύναμη για την οικονομία της χώρας, προσελκύοντας πλούσιους επενδυτές και ενισχύοντας την αγορά ακινήτων. Δεν υπάρχουν επίσης φόροι περιουσίας ή κληρονομιάς σε αυτά τα τροπικά νησιά.

Οι ξένοι μπορούν επίσης να εξασφαλίσουν υπηκοότητα που υπόσχεται ταξίδια χωρίς βίζα στην Ευρώπη με μόλις 100.000 δολάρια. Οι πολίτες της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα μπορούν να ταξιδέψουν σε 154 χώρες χωρίς να υποβάλουν προηγουμένως αίτηση για βίζα. Προσέξτε ότι η ΕΕ προσπαθεί να πατάξει αυτή την πολιτική χωρίς βίζα και ασκεί πιέσεις στην ίδια και σε άλλα κράτη της Καραϊβικής είτε να κλείσουν τα προγράμματα υπηκοότητας μέσω επενδύσεων είτε να τα αυστηροποιήσουν.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το Ντουμπάι και τα υπόλοιπα εμιράτα του έχουν προσελκύσει τα τελευταία χρόνια πληθώρα διαχειριστών hedge funds και τραπεζιτών από όλο τον κόσμο, χάρη στους χαλαρούς φορολογικούς νόμους και τις ανέσεις για τους πλούσιους. Τα ΗΑΕ δεν φορολογούν το προσωπικό εισόδημα, τα κεφαλαιακά κέρδη, την κληρονομιά, τις δωρεές ή τα ακίνητα. Και έχουν έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές εταιρικού φόρου στον κόσμο, στο 9% για εταιρείες που παράγουν ετήσια κέρδη άνω των 375.000 δρχ. (102.000 δολάρια).

Η χώρα αύξησε επίσης πρόσφατα το εύρος των ατόμων που μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα μακροχρόνιας διαμονής, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματιών και των μηχανικών. Ωστόσο, το Ντουμπάι γίνεται απλησίαστο, καθώς η δημοτικότητά του στέλνει τις τιμές των ακινήτων στα ύψη. Οι λίστες αναμονής για διεθνή σχολεία και ιδιωτικές λέσχες είναι αρκετά μεγάλες.

Ιταλία

Το γενναιόδωρο φορολογικό σύστημα της Ιταλίας για τους αλλοδαπούς που θεσπίστηκε το 2017 ήταν πολύ αποτελεσματικό στην προσέλκυση ομογενών. Ο αριθμός των ατόμων που μετακομίζουν στο Μιλάνο και επωφελούνται από αυτές τις φορολογικές ελαφρύνσεις υπερδιπλασιάστηκε το 2021 σε συνολικά περισσότερα από 1.300 άτομα. Οι νέοι κάτοικοι πληρώνουν ετήσιο τέλος 100.000 ευρώ (109.000 δολάρια) και απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου για τα εισοδήματα από το εξωτερικό. Μπορούν επίσης να μην πληρώσουν φόρο για το 50% του ιταλικού εισοδήματός τους, εάν δεν ήταν κάτοικοι κατά τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη.

Η πρόσφατη βιασύνη του Μιλάνου έχει ανεβάσει τις τιμές των ακινήτων και έχει συμβάλει στο υψηλότερο κόστος ζωής της πόλης, πυροδοτώντας εντάσεις μεταξύ των ντόπιων. Παρόλα αυτά, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πορτογαλία αποσύρουν τα κίνητρα για τους αλλοδαπούς, οι σύμβουλοι πλούτου λένε ότι η Ιταλία πρόκειται να είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους των παγκόσμιων εκπατρισμένων – ιδίως από την Αμερική και τη Μέση Ανατολή – που αναζητούν να παρκάρουν τα χρήματά τους σε μια ευρωπαϊκή χώρα με χαμηλή φορολογία.

Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη παρουσιάζει μια μικτή εικόνα. Ενώ η ασιατική πόλη-κράτος έχει επωφεληθεί από την επιβολή περιορισμών από την Κίνα στο Χονγκ Κονγκ, η κίνηση του περασμένου έτους να αυξήσει τον φόρο ακίνητης περιουσίας της στο 60% για τους ξένους αγοραστές την έχει καταστήσει λιγότερο συμφέρουσα. Ο συντελεστής φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων για τους κατοίκους είναι χαμηλός, με ανώτατο όριο το 22%. Ο κανονικός εταιρικός φόρος είναι 17%.

Παρόλα αυτά, για να αγοράσει ένα σπίτι αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων, ένας ξένος αγοραστής θα πρέπει να πληρώσει 65% φόρους στη Σιγκαπούρη, συμπεριλαμβανομένων άλλων εισφορών, σε σύγκριση με περίπου 4% στη Νέα Υόρκη, 15% στο Λονδίνο και 30% στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με υπολογισμούς της Savills.

Μονακό

Οι πολυεκατομμυριούχοι συνεχίζουν να συρρέουν στο Μονακό για να απολαύσουν τα καζίνο της πόλης, τον λαμπερό τρόπο ζωής και τους χαμηλούς φόρους. Μια παιδική χαρά για την ευρωπαϊκή ελίτ, η μικροσκοπική χώρα δεν έχει φόρους στην ιδιοκτησία, το προσωπικό εισόδημα ή τα κεφαλαιακά κέρδη.

Τα ενοικιαζόμενα ακίνητα φορολογούνται με 1% επί του ετήσιου ενοικίου. Το Μονακό εξάλειψε τους φόρους επί των μερισμάτων που καταβάλλονται από τις τοπικές εταιρείες και δεν επιβάλλει γενικό φόρο εισοδήματος εταιρειών.

Το Μονακό διαθέτει τα πιο ακριβά ακίνητα στον κόσμο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας συμβούλων πλούτου Knight Frank, όπου με 1 εκατομμύριο δολάρια αγοράζονται μόλις 172 τετραγωνικά μέτρα ακινήτου. Η άδεια παραμονής στη χώρα μπορεί να αποκτηθεί επενδύοντας πάνω από 1 εκατ. ευρώ (1,1 εκατ. δολάρια).

Υψηλότερες φορολογικές κλίμακες

Αν είστε περίεργοι για τις χώρες που φορολογούν περισσότερο αλλά προσφέρουν επίσης καλή ποιότητα ζωής και δημόσιες υπηρεσίες, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Δανία και η Ιαπωνία έχουν μερικές από τις υψηλότερες φορολογικές κλίμακες στον κόσμο, αναφέρει το Bloomberg.

Ο φόρος εισοδήματος στη Γαλλία φτάνει μέχρι το 45%, παρόμοια με την Ιαπωνία. Η Γαλλία επιβάλλει πρόσθετο φόρο 3% στο εισόδημα που υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ (273.000 δολάρια), ενώ ο φόρος κεφαλαιακών κερδών είναι 19%.

Ο φόρος εισοδήματος της Δανίας φτάνει μέχρι το 52%. Στο Βέλγιο, κάθε εισόδημα άνω των 46.440 ευρώ φορολογείται με 50%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή