Αλλαγή πλεύσης διαφαίνεται για την Fosun International. Πρόκειται για τον κινεζικό όμιλο με την πολυσχιδή παρουσία που επεκτείνεται από τα φάρμακα (με την Fosun Pharmaceutical), το real estate και τα είδη πολυτελείας (με τον οίκο Lanvin), μέχρι το φυσικό αέριο, τον αθλητισμό (με ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως οι Woves) και στον τουριστικό κλάδο.

Οι δυο CEOs Chen Qiyu και Xu Xiaoliang και οι δυο πρόεδροι Wang Qunbin και Guo Guangchang επιμελούνται όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων σε 16 χώρες ενός από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς ομίλους που δημιουργήθηκε το 1992 στη Σανγκάη.

Fosun Tourism Group: Οι τουριστικές μπίζνες των Κινέζων στην Ελλάδα – Ποια ξενοδοχεία ανοίγουν

Όπως αποκαλύπτει το Reuters, ο βραχίονας που ασχολείται με τον τουρισμό και τη διαχείριση ακινήτων, η εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ Fosun Tourism Group, επιθυμεί να πουλήσει ολόκληρο ή μέρος του πολυτελούς θερέτρου Atlantis Sanya στη νότια Κίνα στο πλαίσιο των προσπαθειών της να μειώσει το υπέρογκο χρέος της.

Ο τουριστικός βραχίονας

Το θέρετρο εκτείνεται σε μια περιοχή που ισοδυναμεί με 66 γήπεδα ποδοσφαίρου στο νησί Hainan, γνωστό και ως «Χαβάη της Κίνας», στην ομώνυμη παραθαλάσσια πόλη Sanya. Διαθέτει ένα ξενοδοχείο με περισσότερα από 1.300 δωμάτια – ορισμένα με θέα στην υποβρύχια θαλάσσια ζωή – καθώς και ένα υδάτινο πάρκο, ένα ενυδρείο και ένα εμπορικό κέντρο.

Η Fosun Tourism Group, που μέχρι πρότινος επένδυε σε εξαγορές, αρχίζει να λειτουργεί αντίστροφα, στέλνοντας πληροφορίες σε υποψήφιους αγοραστές και συμβούλους για να προχωρήσουν άτυπες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις κατά τους τελευταίους μήνες για το σύνολο του Atlantis που το 2018 είχε συγκεντρώσει επενδύσεις, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μια πώληση δεν θα ενίσχυε απλώς τη ρευστότητα της θυγατρικής – θα αποτελούσε περαιτέρω απόδειξη ότι ο μητρικός όμιλος, ο οποίος είχε χρέος περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Ιούνιο, είναι πρόθυμος να αναδιαρθρώσει και ενίοτε να αποεπενδύσει από τον τουριστικό τομέα.

Το άλλο βασικό περιουσιακό στοιχείο της Fosun Tourism είναι το Club Med, για το οποίο επίσης διερευνάται η πώληση ενός μειοψηφικού μεριδίου της αλυσίδας πολυτελών θερέτρου, κυρίως σε επενδυτές από τη Μέση Ανατολή.

Η Fosun Tourism, η οποία έχει αγοραία αξία περίπου 665 εκατομμυρίων δολαρίων, αντιπροσωπεύει το 9% των συνολικών εσόδων της Fosun International.

Το χρέος

Η Fosun έχει πουλήσει και άλλα περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να ανταπεξέλθει στο βάρος του γιγαντιαίου δανεισμού και τις συνεχείς επενδύσεις των προηγούμενων ετών. Ανέφερε τον Ιανουάριο ότι σχεδίαζε να πουλήσει μερίδιο 5,6% στην πορτογαλική τράπεζα Banco Comercial Portugues για 255 εκατ. δολάρια, με στόχο την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης της.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της μητρικής Fosun International για το 2023, το μεσο-μακροπρόθεσμο χρέος αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ του χρέους της και έχει αναλογία χρέους προς ίδια κεφάλαια 52%.

Η S&P Global ανέφερε σε έκθεσή της τον Μάιο του περασμένου έτους ότι η Fosun θα μπορούσε να συνεχίσει να βασίζεται στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και στην εγχώρια τραπεζική υποστήριξη για να μειώσει το χρέος της.

Και το Atlantis Sanya, αποτελεί ένα από τα πολλά θέρετρα, που επλήγη σκληρά κατά τα χρόνια της πανδημίας. Εμπνευσμένο από το The Palm στο Ντουμπάι, προσέλκυσε περίπου 3,2 εκατομμύρια επισκέπτες το πρώτο εξάμηνο του 2023 και είχε ποσοστό πληρότητας δωματίων 86%. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 82% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα στα 887 εκατομμύρια γιουάν κατά τη διάρκεια της περιόδου και τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υπερδιπλασιάστηκαν στα 460 εκατομμύρια γιουάν.

Ανάλογα άρχισε να ξεπουλά μετοχές της Fosun Pharmaceutical -της εταιρείας που εισήγαγε σε Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν και Μακάου το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της BioNTech-, τον ασφαλιστικό της όμιλο AmeriTrust, όπως και να μειώνει τη συμμετοχή του παντού.

Η Folli Follie

Μετράει τουλάχιστον δύο δεκαετίες η πρώτη του επαφή με την ελληνική επιχειρηματικότητα, που τότε εκφραζόταν από το success story της Follie Follie. Τον Μάιο του 2011, η Fosun διέθεσε 84,95 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 9,5% της ελληνικής εταιρείας, ενώ τρία χρόνια αργότερα αύξησε τη συμμετοχή του στο 13,9%.

Όταν τον Μάιο του 2018 το αμερικανικό hedge fund QCM προέβη στην περίφημη πλέον έκθεση-αμφισβήτηση της δομής, των κερδών και της ίδιας της ύπαρξης εν τέλει των καταστημάτων της αλυσίδας του θα αμφισβητούσε ακόμα και τον αριθμό των outlets της αλυσίδας Folli Follie, η Fosun έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης αυξάνοντας το μερίδιό της σε 16,4%.

Η κατάρρευση της Folli Follie, όπως ήταν φυσικό, παρέσυρε και την Fosun που ζημιώθηκε τουλάχιστον κατά 79 εκατ. ευρώ.

Η Fosun δεν έφυγε όμως από την Ελλάδα, αφού με το ράλι του τουρισμού, προσέλκυσε περισσότερο την προσοχή του τουριστικού branch με το σήμα Club Med όπως και τα brands και τα ακίνητα Casa Cook και Cook’s Club της Thomas Cook, μετά τη χρεοκοπία της τελευταίας το 2019.

Η συγκεκριμένη επένδυση ξεκίνησε με 5 μονάδες σε Μύκονο, Ρόδο, Κέρκυρα, Σάμο και στο Club Med της Εύβοιας, ενώ ο όμιλος αναζητούσε ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου του στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια με την Αθήνα αλλά και λιγότερο γνωστούς ελληνικούς προορισμούς, να αποτελούν στρατηγικό στόχο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή