Σύμφωνα με το 2024 Knight Frank Wealth Report, 1 εκατομμύριο δολάρια θα αγόραζαν μόλις 16 τετραγωνικά μέτρα πολυτελούς κατοικίας στο Μονακό, τη μικροσκοπική αλλά εξαιρετικά πλούσια χώρα που βρίσκεται στις ακτές της Μεσογείου μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας.

Για να γίνει πιο κατανοητό, ένα τυπικό διαμέρισμα στούντιο ή ένα μικρότερο διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου είναι περίπου 46 τετραγωνικά μέτρα, σύμφωνα με το Apartment List. Έτσι, με άλλα λόγια, 1 εκατομμύριο δολάρια θεωρητικά θα επέτρεπε σε κάποιον να αγοράσει μόνο μια γωνίτσα ενός τυπικού διαμερίσματος στο Μονακό, αναφέρει το Bloomberg.

Real Estate: Από το Χονγκ Κονγκ μέχρι τη Νέα Υόρκη υποχωρούν οι τιμές στις πολυτελείς κατοικίες

Κατά την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των ακινήτων που πωλήθηκαν με τιμές άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι περίπου 10,8 εκατομμύρια δολάρια, αυξήθηκε κατά περισσότερο από 300% στο Μονακό, σύμφωνα με έκθεση της Savills.

Πανάκριβο Μονακό

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, το μερίδιο των ακινήτων του Μονακό που πωλήθηκαν πάνω από αυτή την τιμή ήταν πάνω από 50%.

Στο Χονγκ Κονγκ, 1 εκατομμύριο δολάρια θα αγόραζε μόνο 22 τετραγωνικά μέτρα πολυτελούς στέγης, ενώ στη Σιγκαπούρη, θα αγόραζε 32 τετραγωνικά μέτρα.

Η διάμεση τιμή ενός σπιτιού στο Χονγκ Κονγκ ήταν 1,16 εκατομμύρια δολάρια το 2023, ενώ στη Σιγκαπούρη ήταν 1,2 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Στέγασης Ασίας Ειρηνικού του Ινστιτούτου Urban Land Institute. Η Σιγκαπούρη προσφέρει επίσης στέγαση με κρατική επιδότηση, η οποία είναι πολύ φθηνότερη, με μέση τιμή $409.000.

Πιο φθηνά στην Αμερική

Αυτό το 1 εκατομμύριο δολάρια θα αγόραζε πολύ περισσότερα στη Νέα Υόρκη ή το Λος Άντζελες, δύο από τις πιο ακριβές αμερικανικές αγορές ακινήτων, όπου θα μπορούσε κανείς να αγοράσει 34 και 38 τετραγωνικά μέτρα πολυτελούς κατοικίας, αντίστοιχα, σύμφωνα με την Knight Frank.

Η Έκθεση Knight Frank Wealth, που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, επικεντρώθηκε στις κινήσεις των τιμών πολυτελείας στις κορυφαίες αγορές κατοικιών παγκοσμίως.

«Υπάρχει σημαντική διακύμανση στις προνομιακές τιμές στις αγορές πολυτελών κατοικιών, κάτι που συχνά εκπλήσσει τους αγοραστές», αναφέρει η έκθεση.

«Οι βασικές τιμές στο Ντουμπάι μπορεί να είναι 134% υψηλότερες από ό,τι στην αρχή της πανδημίας, αλλά εξακολουθούν να είναι αισθητά χαμηλότερες από ό,τι σε πιο καθιερωμένες αγορές», σημείωσε η έκθεση. «Εδώ, 1 εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ αγοράζουν 91 [τετραγωνικά μέτρα], τέσσερις φορές το αντίστοιχο στο Χονγκ Κονγκ».

Αλλά για τους πλουσιότερους του κόσμου, ή για το κορυφαίο 1%, η αγορά τέτοιων κατοικιών είναι πιθανότατα εύκολη. Στις ΗΠΑ, όσοι ανήκουν στο κορυφαίο 1% έχουν καθαρή περιουσία περίπου 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερο, σύμφωνα με την έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή