Μετά την κίνηση της ρωσικής Rosneft να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία του διυλιστηρίου της στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα, το Βερολίνο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα ανανεώσει το καθεστώς επιτροπείας στις τοπικές θυγατρικές της Rosneft μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου για να αποφύγει την κρατικοποίηση.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που η Γερμανία επεκτείνει χρονικά την επιτροπεία της στη Rosneft PJSC, με τη νέα απόφασή της να λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου, δίνοντας χρόνο στη Μόσχα να εκχωρήσει τα περιουσιακά της στοιχεία. Η τρέχουσα περίοδος επιτροπείας ορίστηκε να λήξει στις 10 Μαρτίου.

Βερολίνο: Στρέφεται στην Πολωνία για πετρέλαιο εν όψει εθνικοποίησης της γερμανικής Rosneft

Την περασμένη εβδομάδα, η Rosneft ξεκίνησε μια διαδικασία πωλήσεων επιδιώκοντας να εκχωρήσει τα γερμανικά περιουσιακά της στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν πλειοψηφικό μερίδιο σε ένα μεγάλο διυλιστήριο.

Η Γερμανία έθεσε τα τοπικά περιουσιακά στοιχεία της κρατικής Rosneft υπό κηδεμονία τον Σεπτέμβριο του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία νωρίτερα εκείνη την άνοιξη.

Ο έλεγχος του βασικού διυλιστηρίου Schwedt παραδόθηκε στη ρυθμιστική αρχή της αγοράς ενέργειας της Γερμανίας σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της απειλής για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Το διυλιστήριο Schwedt είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στη Γερμανία και ανήκει κατά 54% στον ρωσικό κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό. Το πετρέλαιο που τροφοδοτεί το διυλιστήριο προέρχεται από τον αγωγό Druzhba από τη Ρωσία. Το συγκεκριμένο διυλιστήριο προμηθεύει το 90% των αναγκών σε καύσιμα της πρωτεύουσας της Γερμανίας, Βερολίνο.

Η τρίτη μεταλύτερη εταιρεία διύλισης

Η Rosneft είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία διυλιστηρίων πετρελαίου της Γερμανίας, η οποία επεξεργάζεται περίπου 12,5 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου ετησίως, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 12% περίπου της συνολικής ικανότητας επεξεργασίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, σύμφωνα με τη Rosneft Γερμανίας.

Τον Φεβρουάριο, κυκλοφόρησαν ειδησεογραφικές αναφορές στις οποίες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να εθνικοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία, γεγονός που οδήγησε σε μια σειρά απευθείας συνομιλιών μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν και του Βερολίνου τις τελευταίες εβδομάδες.

Εκείνη την περίοδο η Rosneft προειδοποίησε το Βερολίνο ότι οποιαδήποτε κίνηση εθνικοποίησης θα «έβλαπτε για πάντα την ασφάλεια των επενδύσεων» και ότι η εταιρεία θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να προστατεύσει τους μετόχους της, ανέφεραν οι Financial Times.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια