Η Πολωνία διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να προμηθεύει με αργό πετρέλαιο το διυλιστήριο Σβεντ της Γερμανίας, εάν το Βερολίνο εθνικοποιήσει το κατά πλειοψηφία ρωσικής ιδιοκτησίας εργοστάσιο. Αυτό δήλωσε την Τρίτη από τη Βαρσοβία ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Rosneft: Εθνικοποίηση των δραστηριοτήτων της στη Γερμανία εξετάζει το Βερολίνο

Προ ημερών το Reuters μετέδωσε ότι το Βερολίνο ετοιμάζεται να εθνικοποιήσει τις γερμανικές δραστηριότητες του ρωσικού ενεργειακού ομίλου Rosneft, συμπεριλαμβανομένου του 54,17% του μεριδίου του στο διυλιστήριο Σβεντ, το οποίο το Βερολίνο έθεσε υπό επιτροπεία τον Σεπτέμβριο του 2022 στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από την επιτροπεία, στην εθνικοποίηση

Ο Χάμπεκ δήλωσε την Τρίτη ότι η σχετική διαδικασία για την εθνικοποίηση έχει ξεκινήσει.

Η Γερμανία έχει παρατείνει την επιτροπεία δύο φορές και πρέπει να λάβει νέα απόφαση τον Μάρτιο.

«Η Πολωνία έχει βοηθήσει πολύ στο παρελθόν για να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός με πετρέλαιο στη Γερμανία, στην ανατολική Γερμανία», δήλωσε ο Χάμπεκ.

«Εάν αυτό το σενάριο εξελιχθεί διαφορετικά τώρα, η Πολωνία είναι έτοιμη να συνεχίσει να μας υποστηρίζει».

 

Περισσότερο πετρέλαιο

Μια πολωνική πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες για τις προμήθειες στη Σβεντ δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ότι η Βαρσοβία είχε διαβεβαιώσει το Βερολίνο πριν από δύο εβδομάδες ότι θα μπορούσε να παράσχει περισσότερο πετρέλαιο εάν σταματούσαν οι προμήθειες από το Καζακστάν σε πιθανά αντίποινα για τις γερμανικές κινήσεις κατά της Rosneft.

Η Πολωνία μάλιστα φέρεται να διαβεβαίωσε τη Γερμανία ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει ολόκληρο τον όγκο που το Βερολίνο προμηθεύεται από το Καζακστάν, περίπου 1-1,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως.

Η ποσότητα αυτή θα προστίθετο στους 1,2 εκατομμύρια τόνους που λαμβάνει ετησίας το Σβεντ μέσω του λιμανιού του Γκντανσκ της Πολωνίας.

Μαζί με το πετρέλαιο που μπορεί να προμηθευτεί το διυλιστήριο μέσω αγωγού από το Ροστόκ της Γερμανίας, η ποσότητα αυτή θα μπορούσε να καλύψει πάνω από το 80% των αναγκών του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή