Mικρή άνοδο καταγράφει η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου εν αναμονή βασικών στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά λιγότερο από 2 μονάδες βάσης στο 4,104% και του διετούς κατά περίπου 5 μονάδες βάσης στο 4,534%.

Bitcoin: Ιστορικό ρεκόρ τη Δευτέρα, για πρώτη φορά πάνω από τα 72.000 δολάρια [γράφημα]

Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το μήνα Φεβρουάριο αλλά για τον πληθωρισμό χονδρικής. Οι μετρήσεις του τον Ιανουάριο ήταν υψηλότερες από το αναμενόμενο, υποδεικνύοντας επίμονο πληθωρισμό και πυροδοτώντας ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές για μειώσεις επιτοκίων.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

«Τα εξαιρετικά ισχυρά δεδομένα είναι αυτά που πρόκειται να επηρεάσουν την απόφαση για τα επιτόκια» εξηγεί στο CNBC η Shelby McFaddin, επενδυτική αναλυτής της Motley Fool Asset Management. «Από τη μια πλευρά, θα περίμενε κανείς ότι η αγορά θα ευνοήσει πράγματα που κερδίζουν από έναν ισχυρό καταναλωτή. Αλλά από την άλλη , έχετε ένα άλλο κομμάτι της αγοράς που χάνει εάν ο καταναλωτής είναι τόσο ισχυρός που οι τιμές διατηρούνται ή/και ανεβαίνουν ξανά».

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones αναμένουν ότι ο ΔΤΚ θα αυξηθεί κατά 0,4% μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου και 3,1% σε ετήσια βάση. Για τον Δείκτη Τιμών Παραγωγού, η συναινετική πρόβλεψη είναι για αύξηση 0,3% σε μηνιαία βάση.

Η αγορά εργασίας

Αυτό έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση της Παρασκευής των δεδομένων για τις θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο. Οι προσλήψεις αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, δείχνοντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 275.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, περισσότερες από τις εκτιμήσεις του Dow Jones για 198.000.

Το ποσοστό ανεργίας, ωστόσο, αυξήθηκε στο 3,9%, φθάνοντας σε υψηλότερο ποσοστό από 3,7% τον Ιανουάριο.

Οι επενδυτές έλαβαν ευρέως τα δεδομένα ως ένδειξη ότι οι μειώσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve είναι στο τραπέζι για φέτος. Αλλά πότε θα γίνουν και πόσες περικοπές θα υπάρξουν το 2024 παραμένει αβέβαιο.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι δεν απομένει ακόμη πολύς χρόνος για να πειστούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ότι οι μειώσεις των επιτοκίων είναι κατάλληλες. Ωστόσο, η Fed εξακολουθεί να αναμένει περισσότερα στοιχεία ότι η οικονομία υποχωρεί και ότι ο πληθωρισμός κινείται προς το εύρος στόχου του 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές