Νέο υψηλό ρεκόρ έπιασε σήμερα το Βitcoin καθώς έσπασε το φράγμα των 72.000 δολαρίων, καθώς η βρετανική χρηματοοικονομική εποπτική αρχή δήλωσε ότι θα επιτρέψει για πρώτη φορά στα χρηματιστήρια να καταχωρίσουν προϊόντα που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια που συνδέονται με κρυπτονομίσματα.

Η βρετανική χρηματοοικονομική αρχή FCA ανέφερε σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα ότι δεν θα αντιταχθεί σε αιτήματα από αναγνωρισμένα χρηματιστήρια επενδύσεων για τη δημιουργία τμήματος αγοράς εισηγμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο για ομόλογα που διαπραγματεύονται με κρυπτογράφηση ή ETN.

Με σπασμένα τα φρένα το bitcoin – Πότε οι αναλυτές περιμένουν το επόμενο ράλι

Τα χρηματιστήρια θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν επαρκείς ελέγχους, έτσι ώστε οι συναλλαγές να είναι τακτικές και να παρέχεται η κατάλληλη προστασία στους επαγγελματίες επενδυτές. Πρέπει να πληρούν όλες τις απαιτήσεις του καθεστώτος εισαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου, την έκδοση ενημερωτικών δελτίων και τις συνεχείς γνωστοποιήσεις.

Η τιμή του Bitcoin αυξήθηκε πάνω από 3% στα 72.211,51 δολάρια, φτάνοντας σε νέο υψηλό όλων των εποχών, αλλά λίγο αργότερα υποχώρησε.

Το Ether ανέβηκε περισσότερο από 2%, στα 4.041,23 δολάρια.

Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου αναγνώρισε την ανακοίνωση της FCA τη Δευτέρα, τονίζοντας σε ξεχωριστή ανακοίνωση ότι θα δέχεται αιτήσεις για την αποδοχή του bitcoin και του ether ETN από το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η FCA διευκρίνισε ότι μόνο επαγγελματίες επενδυτές θα μπορούσαν να αγοράσουν ETN. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιτρέπει επί του παρόντος σε ιδιώτες επενδυτές να αγοράζουν ETN ή παράγωγα συνδεδεμένα με κρυπτογράφηση, καθώς εκτιμά ότι είναι πολύ επικίνδυνα για τους καταναλωτές.

Η FCA επανέλαβε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα cETN – κρυπτογραφικά ETN – και τα παράγωγα κρυπτογράφησης είναι «ακατάλληλα για τους λιανικούς καταναλωτές λόγω της βλάβης που προκαλούν».

Σημείωσε, «ως αποτέλεσμα, η απαγόρευση πώλησης cETN (και παραγώγων κρυπτογράφησης) σε καταναλωτές λιανικής παραμένει σε ισχύ».

Η FCA πρόσθεσε ότι «συνεχίζει να υπενθυμίζει στους ανθρώπους ότι τα crypto-assets είναι υψηλού κινδύνου και σε μεγάλο βαθμό δεν υπόκεινται σε ρύθμιση. Όσοι επενδύουν θα πρέπει να είναι έτοιμοι να χάσουν όλα τα χρήματά τους».

Ενα μεγάλο βήμα για τα crypto

Η κίνηση από τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου έρχεται αφότου οι ομολόγους τους στις ΗΠΑ ενέκριναν τα πρώτα κεφάλαια που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο bitcoin.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε το πράσινο φως για τα ETF από τις BlackRock, Fidelity, Grayscale και άλλες μεγάλες εταιρείες.
Σε αντίθεση με ένα ETF, το οποίο είναι ένα ταμείο που κατέχει περιουσιακά στοιχεία, ένα ETN είναι ένας μη εξασφαλισμένος χρεωστικός τίτλος που εκδίδεται από μια τράπεζα. Συνήθως συνδέεται με έναν δείκτη αγοράς ή άλλο δείκτη αναφοράς. Ένα ETN υπόσχεται να πληρώσει στη λήξη του την πλήρη αξία του δείκτη, μείον τα έξοδα διαχείρισης.

Οι «ταύροι» του Bitcoin σημειώνουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένες θεσμικές επενδύσεις στο bitcoin και σε άλλα κρυπτονομίσματα. Εκτιμούν δε ότι αυτό, με τη σειρά του, θα επηρεάσει θετικά την τιμή καθώς πιο σοβαρά κεφάλαια πλημμυρίζουν στην αγορά.

Η απόφαση της FCA να επιτρέψει τα ETN bitcoin που συνδέονται με κρυπτογράφηση, ακολουθεί την ώθηση από τη ρυθμιστική αρχή. Το 2020, η FCA απαγόρευσε την πώληση ETN και παραγώγων που συνδέονται με κρυπτογράφηση σε καταναλωτές, λέγοντας ότι ήταν ακατάλληλα για τους καθημερινούς επενδυτές.

Εκείνη την εποχή, η FCA σημείωσε την ακραία αστάθεια των τιμών των κρυπτονομισμάτων και το οικονομικό έγκλημα στη δευτερογενή αγορά ως παράγοντες, προσθέτοντας ότι οι καταναλωτές «μπορεί να υποστούν ζημιά από ξαφνικές και απροσδόκητες απώλειες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News