Nα επιστρέψει την αποζημίωση ύψους 4,5 εκατ. ευρώ που έλαβε ο Bertrand Lavigne για άδικη απόλυση από την BNP Paribas καλεί το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας, που επικαλείται ότι με τα ίδια επιχειρήματα το τραπεζικό στέλεχος έλαβε μικρότερη αποζημίωση  στην Αγγλία.

Το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας εξέδωσε την απόφαση την περασμένη εβδομάδα αφού ζήτησε συμβουλές από δικαστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση ανατρέπει τη νίκη του  Lavigne το 2019 στο εφετείο του Παρισιού, κλείνοντας ένα δεκαετή δικαστικό κύκλο.

Νότια Κορέα: «Καμπάνες» 20 εκατ. δολ. σε HSBC και BNP Paribas

O Lavigne εργαζόταν στο Λονδίνο, με γαλλικό συμβόλαιο, όταν απολύθηκε το 2013.

Το ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Bloomberg, έκρινε στις 6 Μαρτίου ότι οι αξιώσεις του ήταν «απαράδεκτες», καθώς «σχετίζονταν με τη σύμβαση εργασίας του με τον ίδιο εργοδότη» και επαναλάμβαναν εκείνα που προβλήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου του επιδικάστηκε αποζημίωση ύψους 81.175 στερλίνων.

Λόγω του ανώτατου ορίου των πληρωμών για άδικες απολύσεις που προβλέπει το βρετανικό δίκαιο, μπορεί να είναι δελεαστικό για τους τραπεζίτες που θεωρούν ότι έχουν έγκυρη αξίωση να κάνουν μήνυση στη Γαλλία. Το ύψος της αποζημίωσης του Lavigne στη Βρετανία ήταν το μέγιστο επιτρεπόμενο νομίμως εκείνη την εποχή. Το εφετείο του Παρισιού δεν είχε αντίστοιχους περιορισμούς. Διέταξε την BNP να του καταβάλει σχεδόν 2,8 εκατ. ευρώ που  αφορούν την απόλυση και επιπλέον 1,77 εκατ. ευρώ που αφορούν μπόνους.

Η δικαστική περιπέτεια

Ο Lavigne δούλευε 15 χρόνια στην BNP.  Υπήρξε επικεφαλής του τμήματος εμπορίας σταθερού εισοδήματος της BNP, πιστωτικών για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Προηγουμένως,  είχε τοποθετηθεί στη Σιγκαπούρη ως επικεφαλής του τμήματος διαπραγμάτευσης επιτοκίων και συναλλάγματος για την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Μια δικαστική έρευνα δέκα και πλέον χρόνια πίσω που αφορούσε την χειραγώγηση του αυστραλιανού επιτοκίου αναφοράς οδήγησε στην απόλυση του.

Κατέφυγε στην βρετανική δικαιοσύνη και δικαιώθηκε. Το δικαστήριο έκρινε  δεν υπήρχε «βάση» για οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά εκ μέρους του και είπε ότι «η ακεραιότητά του είναι απλώς αναμφίβολη». Πατώντας στην απόφαση το τραπεζικό στέλεχος υπέβαλε υπέβαλε αγωγή στη Γαλλία διεκδικώντας μεγαλύτερη αποζημίωση, καθώς υποστήριξε ότι για δύο χρόνια δεν είχε εισοδήματα λόγω της απώλειας της εργασίας του,

Το εφετείο στη Γαλλία  υπογράμμισε στην απόφασή του το 2019 ότι ο Lavigne είχε «υποστεί πολύ σοβαρή βλάβη από υλική, επαγγελματική και ηθική άποψη» από την «αβάσιμη» πυροδότηση.

Για την BNP, η αυστραλιανή έρευνα έληξε με την τράπεζα να αναγνωρίζει την ανησυχία των τοπικών αρχών ότι ορισμένοι από τους έμπορούς της μπορεί να προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τις υποβολές για το επιτόκιο ανταλλαγής τραπεζικών λογαριασμών της χώρας μεταξύ 2007 και 2010.

Η γαλλική τράπεζα, η οποία δεν παραδέχτηκε την ενοχή της, συμφώνησε το 2014 να κάνει εθελοντική συνεισφορά ύψους 1 εκατ. δολαρίων Αυστραλία (661.650 $) σε έργα χρηματοοικονομικής παιδείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή