Aγαθά αξίας 502 δισεκατομμυρίων ευρώ εξήγαγε η ΕΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023, ενώ εισήγαγε αγαθά αξίας 344 δισεκατομμυρίων ευρώ δημιουργώντας πλεόνασμα 158 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ΕΕ, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της Eurostat.

Τα αποτελέσματα αυτά έφεραν τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κορυφή των εταίρων της ΕΕ όσον αφορά στις εξαγωγές αγαθών, αντιπροσωπεύοντας το 19,7% των συνολικών εξαγωγών εκτός ΕΕ και τον δεύτερο μεγαλύτερο εταίρο για τις εισαγωγές αγαθών από την ΕΕ (μετά την Κίνα), που αντιπροσωπεύει το 13,7% των συνολικών εισαγωγών εκτός ΕΕ.

ΕΕ: Τριπλάσιο το ποσοστό γυναικών έναντι των ανδρών που εργάζονται με μερική απασχόληση

Μεταξύ 2013 και 2023, το πλεόνασμα της ΕΕ στο εμπόριο αγαθών με τις Ηνωμένες Πολιτείες κυμάνθηκε μεταξύ 81 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2013 και 166 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021.

Το αργό πετρέλαιο στην κορυφή των εισαγωγών από ΗΠΑ

Στην κορυφή των εισαγωγών της ΕΕ από τις Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκε το αργό πετρέλαιο, αξίας 42,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 11,4% σε σύγκριση με το 2022 (38,0 δισ. ευρώ).

Τα φάρμακα και τα φαρμακευτικά προϊόντα ακολουθούν στη λίστα των εισαγωγών. Οι εισαγωγές αυτής της κατηγορίας ανήλθαν σε 32,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 36,6% σε σύγκριση με το 2022 (23,8 δισ. ευρώ). Αυτό σηματοδότησε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ όλων των εισαγόμενων προϊόντων που εμφανίζονται.

Ακολούθησε το φυσικό αέριο (υγροποιημένο ή μη) με συνολική αξία εισαγωγών 26,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 44,8% σε σύγκριση με το 2022 (48,7 δισ. ευρώ). Η μείωση οφειλόταν μόνο στην απότομη πτώση των τιμών, καθώς σημειώθηκε αύξηση 14 % στην ποσότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]