Τον Ιούνιο δείχνει ξανά ως αφετηρία του κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβακίας, Πέτερ Καζιμίρ.

ΕΚΤ: Αναταραχή στο προσωπικό -Πονοκέφαλος για τη Λαγκάρντ

Πρόκειται για μια δήλωση που έρχεται να προστεθεί στις τροχιοδεικτικές βολές στελεχών της Φρανκφούρτης, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία τόνισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι συζητήσεις σχετικά με την πολιτική χαλάρωσης έχουν ξεκινήσει και ότι πολλές σχετικές πληροφορίες θα γίνουν διαθέσιμες μέχρι τον Ιούνιο.

«Θα μάθουμε λίγο περισσότερα τον Απρίλιο, αλλά μόνο τον Ιούνιο, με τις νέες προβλέψεις στα χέρια μας, το επίπεδο εμπιστοσύνης θα φτάσει στο όριο [που να επιτρέπει μειώσεις επιτοκίων]», ανέφερε ο Καζιμίρ σε ανάρτησή του στο blog. «Η τρέχουσα εικόνα ευνοεί σαφώς τη διατήρηση της ψυχραιμίας για τις επόμενες εβδομάδες και την πραγματοποίηση της πρώτης μείωσης των επιτοκίων το καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Τέσσερις μειώσεις επιτοκίων βλέπουν οι αγορές

Οι αγορές βλέπουν τώρα τέσσερις μειώσεις επιτοκίων φέτος, με την πρώτη κίνηση να έρχεται τον Ιούνιο, γεγονός που δείχνει ότι οι επενδυτές ποντάρουν σε μια κίνηση χαλάρωσης σε όλες τις συνεδριάσεις εκτός από μία μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου.

Πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις δήλωσαν στο Reuters την Παρασκευή ότι μια σαφής πλειοψηφία των φορέων χάραξης πολιτικής τάσσεται υπέρ μιας κίνησης τον Ιούνιο, ενώ ορισμένοι έχουν διατυπώσει κατ’ ιδίαν την ιδέα μιας περαιτέρω κίνησης τον Ιούλιο για να κερδίσουν μια μικρή ομάδα που θα προτιμούσε ο κύκλος χαλάρωσης να ξεκινήσει νωρίτερα.

Ο Καζιμίρ δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη «σταδιακά ενισχύεται» ως προς το ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο στόχο του 2% το επόμενο έτος, αλλά προειδοποίησε ότι οι μισθολογικές πιέσεις παραμένουν ακόμη υπερβολικά υψηλές, παρά τη σημειωθείσα επιβράδυνση.

Πρόσθεσε ότι η χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική, η ανάκαμψη των τιμών του φυσικού αερίου και το βαρύ κόστος της πράσινης μετάβασης προσθέτουν επίσης πιθανούς ανοδικούς κινδύνους.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συζητήσουμε πώς θα μειώσουμε εν τω μεταξύ την περιοριστική πολιτική μας στάση», δήλωσε ο Καζιμίρ. «Αντιθέτως, θα χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες εβδομάδες για να κάνουμε ακριβώς αυτό», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι τάσσεται υπέρ ενός ομαλού και σταθερού κύκλου χαλάρωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή