Οι όμιλοι ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων παγκοσμίως καταγράφουν ρεκόρ 28.000 απούλητων εταιρειών αξίας άνω των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η απότομη επιβράδυνση των συμφωνιών δημιουργεί κρίση για τους επενδυτές που επιθυμούν να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τους FT.

Funds: Τα υψηλά επιτόκια δυσκολεύουν τη συγκέντρωση νέων κεφαλαίων

Οι αριθμοί, που αποκαλύφθηκαν στην ετήσια έκθεση ιδιωτικών κεφαλαίων της εταιρείας συμβούλων Bain & Co, δείχνουν πόσο γρήγορα έχει αναπτυχθεί ο κλάδος την τελευταία δεκαετία, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει από τα υψηλότερα επιτόκια που έχουν αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης.

H μεγαλύτερη ανησυχία

«Μπορεί να περάσουν άλλα δύο έως τρία χρόνια πριν τα χρήματα αρχίσουν να επιστρέφουν [στους επενδυτές]», δήλωσε στους Financial Times ο Hugh MacArthur, πρόεδρος της πρακτικής ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων της Bain. «Είναι ίσως η νούμερο ένα ανησυχία στην αγορά αυτή τη στιγμή».

Πέρυσι, η συνδυασμένη αξία των εταιρειών που ο κλάδος πούλησε ιδιωτικά ή σε δημόσιες αγορές μειώθηκε κατά 44% το 2022 στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Η πτώση της αξίας ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων πούλησαν εταιρείες χαρτοφυλακίου σε ανταγωνιστές, μια πρακτική που κάνει τον κλάδο να μοιάζει με ένα πιθανό «σύστημα πυραμίδας», σύμφωνα με έναν κρίσιμο επενδυτή.

Η αξία των εταιρειών που πωλήθηκαν σε άλλους ομίλους εξαγορών μειώθηκε κατά 47% πέρυσι, με την αναντιστοιχία απόψεων σχετικά με το πόσο άξιζαν τα περιουσιακά στοιχεία να είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο.

Περισσότερο από το 40% των εταιρειών που περιμένουν να πωληθούν είναι τουλάχιστον τεσσάρων ετών, σύμφωνα με την έκθεση Bain, υποδηλώνοντας ότι οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να ετοιμάζονται να πουλήσουν. Οι εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων κατέχουν γενικά εταιρείες χαρτοφυλακίου για τρία έως πέντε χρόνια, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, σύμφωνα με τους FT.

“Τα μισά από αυτά τα 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να είναι στο παράθυρο πώλησης”, δήλωσε ο MacArthur. «Θα είναι ένα πολυετές ζήτημα».

Δύσκολο να υπάρξει ρευστότητα χωρίς πώληση περιουσίας

Η ανάγκη των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων για ρευστότητα – για την πληρωμή των επενδυτών που θέλουν να αποχωρήσουν – είναι δύσκολο να καλυφθεί όταν τα περιουσιακά στοιχεία είναι δύσκολο να πωληθούν.

Αυτό ώθησε τον κλάδο να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές τακτικές άντλησης χρημάτων, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης «καθαρής αξίας ενεργητικού» – δάνεια εξασφαλισμένα έναντι τυπικά υπερχρεωμένων εταιρειών χαρτοφυλακίου – και μεταφορά εταιρειών σε νέα εσωτερικά κεφάλαια. Αυτό μπορεί να επιτρέψει την είσοδο νέων επενδυτών, ενώ άλλοι αποχωρούν.

Ειδικότερα, τα δάνεια καθαρής αξίας στοιχείων ενεργητικού υπόκεινται σε μεγαλύτερο έλεγχο από τους επενδυτές, καθώς έχουν γίνει πιο συνηθισμένα. Η Institutional Limited Partners Association, ένας φορέας του κλάδου που εκπροσωπεί επαγγελματίες επενδυτές ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, επεξεργάζεται σχέδια συστάσεων για να λάβει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πότε χρησιμοποιούνται και τους κινδύνους τους.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες εξαγοράς με την πώληση περιουσιακών στοιχείων οδηγούν σε απόκλιση στις περιουσίες όταν προσπαθούν να συγκεντρώσουν νέα χρήματα από επενδυτές.

Μια χρονιά εχόντων και μη εχόντων

«Ήταν πραγματικά μια χρονιά εχόντων και μη εχόντων», ανέφερε η έκθεση Bain. Μόλις 20 κεφάλαια αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ήμισυ των 448 δισ. δολαρίων που αντλήθηκαν από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται σε εταιρείες με ιστορικό επιστροφής μετρητών στους υποστηρικτές τους.

Η «δευτερογενής» αγορά – των επενδυτών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που αγοράζουν και πωλούν υφιστάμενα μερίδια σε αμοιβαία κεφάλαια και των εταιρειών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία από παλαιότερα σε νέα αμοιβαία κεφάλαια – ήταν ένα άλλο φωτεινό σημείο.

Το ποσό των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν στη δευτερογενή αγορά σχεδόν διπλασιάστηκε πέρυσι, με εταιρείες όπως η Blackstone και η Lexington Partners να συγκεντρώνουν περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι η παραδοσιακή οδός εξόδου από την IPO επιστρέφει.

Την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική εταιρεία λιανικής πώλησης προϊόντων ομορφιάς Douglas, μια επιχείρηση που υποστηρίζεται από τον όμιλο ιδιωτικών κεφαλαίων CVC Capital Partners, ανακοινώνει σχέδια εισαγωγής στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης επιδιώκοντας αποτίμηση περίπου 6 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία δερματολογίας Galderma που υποστηρίζεται από την EQT ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή της να συγκεντρώσει 2,3 δισ. δολάρια σε IPO στο ελβετικό χρηματιστήριο, σε αποτίμηση περίπου 20 δισ. δολαρίων.

Υπήρξαν επίσης μερικά παραδείγματα συναλλαγών περιουσιακών στοιχείων μεταξύ ομοτίμων, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης μεριδίου στην εταιρεία λογισμικού Cotiviti από τη Veritas Capital στην KKR σε μια συμφωνία που αποτιμά την επιχείρηση στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή