Μία νέα εστία ανησυχίας φαίνεται ότι έχει αναδυθεί στους μεγαλοεπενδυτές, με τα στοιχεία για την ιδιωτική πίστωση να αποτυπώνουν την επιφυλακτικότητα για τους κινδύνους που θέτουν τα υψηλά επιτόκια στον τομέα των 1,7 τρισ. δολαρίων.

Τα ιδιωτικά πιστωτικά κεφάλαια που εδρεύουν στις ΗΠΑ συγκέντρωσαν 123,1 δισ. δολάρια από επενδυτές πέρυσι, σύμφωνα με τα δεδομένα της Preqin, από 150,8 δισ. δολάρια το 2022. Τους πρώτους δύο μήνες του 2024 τα κεφάλαια συγκέντρωσαν συνολικά 11,7 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με 30,4 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι.

Επιτόκια: Τι φέρνει στις ζωές δανειοληπτών και καταθετών η μείωση από την ΕΚΤ

Χρειάζεται επίσης περισσότερος χρόνος για να επιτύχουν τα κεφάλαια τους στόχους συγκέντρωσης κεφαλαίων, με τα στοιχεία της Preqin να δείχνουν ότι ο μέσος χρόνος για να πλησιάσουν νέους επενδυτές αυξήθηκε στους 39 μήνες τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, από 25 μήνες πέρυσι.

Σύμφωνα με τους FT, το πιο δύσκολο περιβάλλον συγκέντρωσης κεφαλαίων έρχεται καθώς επτά δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία δήλωσαν πρόσφατα σε συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων ότι τα ίδια ή οι ομόλογοι τους αναλαμβάνουν μικρότερες δεσμεύσεις για ιδιωτική πίστωση ή αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην αναζήτηση επενδυτικών προορισμών, παρά το ρεκόρ του κλάδου με υψηλό μονοψήφιο ή ακόμη και διψήφιες αποδόσεις και χαμηλές απώλειες.

Ορισμένοι μεγάλοι διαχειριστές ιδιωτικών πιστώσεων θα πρέπει να «ανησυχούν» για το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων, δήλωσε στους FT ο Jess Larsen, διευθύνων σύμβουλος της Briarcliffe Credit Partners, μιας εταιρείας συμβούλων συγκέντρωσης κεφαλαίων. «Ένα πράγμα είναι σίγουρο. . . θα δούμε περισσότερες χρεοκοπίες», πρόσθεσε.

Η σκιώδης τραπεζική

Ο ιδιωτικός πιστωτικός τομέας κάλυψε το κενό που άφησαν οι τράπεζες αφού οι κανονισμοί μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση τις ανάγκασαν να περιορίσουν τον δανεισμό σε μικρές επιχειρήσεις. Όταν τα επιτόκια ήταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, δισεκατομμύρια δολάρια εισέρευσαν σε τέτοια κεφάλαια από επενδυτές που διψούσαν για απόδοση.

Όμως, με τα επιτόκια να έχουν αυξηθεί απότομα τα τελευταία δύο χρόνια, οι επενδυτές ανησυχούν ότι περισσότερες εταιρείες θα μπορούσαν να δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στις πληρωμές τόκων του χρέους, ιδιαίτερα καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.

«Δεν έχουν συμβεί ακόμη εκτεταμένες χρεοκοπίες», ανέφερε το Ohio Public Employees Retirement System που διαθέτει 105 δισ. δολ. σε μια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τον περασμένο μήνα, «ωστόσο, οι ενδείξεις δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στο μέλλον».

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία είναι η μεγαλύτερη ομάδα επενδυτών στην αγορά ιδιωτικών πιστώσεων υψηλής απόδοσης, με γνώμονα την επιθυμία να διαφοροποιηθούν από τα κρατικά ομόλογα, τα οποία έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από την προοπτική υψηλότερου κόστους δανεισμού και τις δημόσιες μετοχές.

Ο Greg Samorajski, διευθύνων σύμβουλος του συστήματος συνταξιοδότησης δημοσίων υπαλλήλων της Αϊόβα (με υπό διαχείριση κεφάλαια 40 δισ. δολ), δήλωσε ότι η Ipers αποφάσισε το 2020 να αυξήσει την κατανομή της στην ιδιωτική πίστωση από το 3% στο 8% των περιουσιακών στοιχείων, ενώ μειώνει την έκθεσή της στο σταθερό εισόδημα από 28% σε 20%.

Η κίνηση ήρθε αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε το κόστος δανεισμού σχεδόν στο μηδέν κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορωνοϊού, κάτι που ο Samorajski είπε ότι δυσκόλεψε το πρόγραμμα να πετύχει τον στόχο ετήσιας απόδοσης του 7%.

Ο ρόλος της Fed

Το περιβάλλον έγινε πιο περίπλοκο το 2022 καθώς η Fed άρχισε να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό. Τα περισσότερα ιδιωτικά πιστωτικά δάνεια συνοδεύονται από κυμαινόμενα επιτόκια που συνδέονται με τα επιτόκια αναφοράς. Αυτό προσφέρει προστασία από τον πληθωρισμό, σε αντίθεση με τους τίτλους σταθερού εισοδήματος.

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία υιοθετούν τώρα μια πιο προσεκτική προσέγγιση στην ιδιωτική πίστωση.

«Είναι δίκαιο να πούμε ότι ο αριθμός των εταιρειών στη λίστα παρακολούθησης όλων των διαχειριστών ιδιωτικής πίστωσης έχει αυξηθεί», είπε ο Samorajski της Ipers, προσθέτοντας ότι περίμενε να γίνουν οι επενδύσεις «σιγά σιγά».

Ενώ η Fed αναμένεται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, τα συνταξιοδοτικά ταμεία διχάζονται ως προς το τι σημαίνει αυτό για τις προοπτικές αυτών των ταμείων.

Ο Samorajski εκτίμησε ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να ωφελήσει την ιδιωτική πίστωση, καθώς οι δανειολήπτες είναι λιγότερο πιθανό να χάσουν τις πληρωμές τόκων του χρέους. «Το θεωρούμε θετικό σημάδι εάν τα επιτόκια μειωθούν κάπως για την ιδιωτική αγορά, γιατί ενώ κερδίζουμε λίγο λιγότερα, ο κίνδυνος αθέτησης είναι πιθανώς χαμηλότερος», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση