Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες αποτύπωσαν την ικανοποίηση από την πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στη Γερμανία, ενώ τα αντίστοιχα στοιχεία στις ΗΠΑ δεν άλλαξαν πολύ το αφήγημα για τα επόμενα βήματα της Federal Reserve.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1%, με τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών να κερδίζει 2,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,02% στις 7.747 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 1,23% στις 17.765 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,84% στις 8.087 μονάδες.

Wall Street: Πληθωριστικές αναταράξεις

Σε επίπεδο τίτλων, κέρδη 1% σημείωσε η Generali και 5,6% η Oracle (που είναι εισηγμένη στη Φρανκφούρτη), αφού ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2023.

Υποστηρικτικά λειτούργησε στις αγορές το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε στο 2,5% τον Φεβρουάριο, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4%.

Τα στοιχεία δεν άλλαξαν τις εκτιμήσεις, καθώς τον Ιούνιο όπως όλα δείχνουν αναμένεται πως θα κάνει την κίνηση μείωσης των επιτοκίων η ΕΚΤ. Αυτό ήταν τουλάχιστον το σήμα που έστειλε η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ πριν από λίγες μόνο ημέρες στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, με τις αγορές να προσπαθούν τώρα να αποκρυπτογραφήσουν πόσες μειώσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στη χρονιά που διανύουμε.

Παράγοντες της αγοράς προβλέπουν τρεις συνολικά μειώσεις της τάξης των 25 μονάδων βάσης φέτος και άλλη μια στις αρχές του 2025. Η ΕΚΤ διατήρησε το Μάρτιο το βασικό της επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο υψηλό όλων των εποχών του 4%. Ωστόσο μείωσε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για φέτος από το 2,7% στο 2,3%, ανοίγοντας την πόρτα σε πιθανές μειώσεις επιτοκίων τους αμέσως επόμενους μήνες.

Στα μάκρο της ημέρες, κατά 6,1% αυξήθηκαν οι μισθοί στο Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024, με τους αναλυτές να σχολιάζουν ότι είναι απίθανο να εκτροχιάσει τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια προς τα μέσα του έτος.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες το τρίμηνο κατά την ίδια περίοδο, φθάνοντας στο 75%, αν και ο αριθμός των μισθωτών αυξήθηκε κατά 15.000 τον Ιανουάριο.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα έκρηξη τζίρου και μικρά κέρδη

Θετικά κατάφερε να κλείσει το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, αφού έλαβε σημαντικές στηρίξεις από την πλειονότητα του FTSE25, αλλά και την κάμψη των πιέσεων στις τράπεζες, με την Εθνική να κάνει ένα σημαντικό comeback πάνω από τα 7 ευρώ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 1.395,86 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.386,21 μονάδων (-0,36%) και 1.400,07 μονάδων (+0,63%). Ο τζίρος ανήλθε στα 202,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 50,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,5 εκατ. τεμάχια αξίας 30,5 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,09% στις 3.368,57 μονάδες, ενώ στο +0,07% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.374,81 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,75% στις 1.193,62 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης