Έπειτα από μία περίοδο μεγάλης πτώσης, το bitcoin έχει επανέλθει δυναμικά. Μάλιστα, ξεπέρασε το ιστορικό υψηλό του, με τους περισσότερους αναλυτές να είναι αισιόδοξοι και… λίγο υπερβολικοί για το που μπορεί να φτάσει η τιμή του.

Με την τιμή του bitcoin να είναι λίγο πάνω από τις 71 χιλ. δολάρια, δεν είναι λίγοι που θεωρούν ότι θα μπορούσε να κατευθυνθεί στις 100.000… 200.000… και γιατί όχι στις 500.000 δολάρια! Στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, είναι μια πολύ συναρπαστική στιγμή.

Bitcoin: Ιστορικό ρεκόρ τη Δευτέρα, για πρώτη φορά πάνω από τα 72.000 δολάρια [γράφημα]

Άλλωστε και στα προηγούμενα ξεσπάσματά του, το 2013, το 2017 και το 2021 (και μερικές φορές ενδιάμεσα), το ψηφιακό νόμισμα κατέρριπτε συνεχώς τα ιστορικά υψηλά του. Αλλά σχεδόν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι απότομες άνοδοι ακολουθήθηκαν από απότομες πτώσεις. Η ιστορία του bitcoin φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται σε έναν αέναο κύκλο άνθησης και κατάρρευσης όπου πολλοί επιστρέφουν στο νόμισμα κάθε λίγα χρόνια. Και κάποιοι… καίγονται.

Η ανθρωπογεωγραφία των κρυπτονομισμάτων

Δεν είναι σίγουρο ότι όλοι θα εξαφανιστούν, αν και όταν το bitcoin έφτανε στο νέο υψηλό του, η τιμή του έπεφτε σχεδόν αμέσως κατά χιλιάδες δολάρια. Διαφορετικοί επενδυτές αγοράζουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και πολλοί αληθινοί πιστοί δεν πωλούν ποτέ, ό,τι κι αν συμβεί. «Το Bitcoin από τις πρώτες μέρες του ήταν πολύ ασταθές», σχολίασε ο David Yermack, καθηγητής οικονομικών και επιχειρηματικού μετασχηματισμού στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Αυτό που βλέπετε τώρα είναι απολύτως συνεπές με την ιστορία του».

Η κύρια εξήγηση για το πρόσφατο κέρδος στην τιμή του bitcoin είναι η έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τα αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο spot bitcoin, επενδυτικά οχήματα που παρακολουθούν την τιμή του bitcoin.

Είναι πιο προσιτά για τους επενδυτές, είναι ευκολότερα στο trade και καλύτερα ρυθμιζόμενα από μια άμεση επένδυση σε bitcoin. Όπως όλα τα ETF, συνοδεύονται επίσης με μια μικρή χρέωση. Η SEC ενέκρινε αρκετά από αυτά τα κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων από στελέχη της Wall Street, όπως η Fidelity και η BlackRock, οι οποίοι εμφανίστηκαν στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων μετά από χρόνια που έλεγαν ότι το bitcoin τους προκαλούσε δυσθυμία.

Αυτό βοήθησε στη νομιμοποίηση της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων και έκανε περισσότερους ανθρώπους πιο σίγουρους να επενδύσουν σε αυτό, ειδικά όταν είναι «συσκευασμένο» στη γνωστή μορφή ETF. Γι’ αυτό και έγιναν δημοφιλή γρήγορα. Τα 10 κορυφαία ETF bitcoin έχουν εισροές 7,3 δισ. δολαρίων από το ντεμπούτο τους. Και καθώς οι πάροχοι ETF bitcoin πρέπει να επενδύσουν στα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία – bitcoins – η ζήτηση για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία αυξάνεται. Και καθώς η ανοδική τάση γύρω από το κρυπτονόμισμα αυξάνεται, οι επενδυτές αρχίζουν να αγοράζουν απευθείας bitcoin επίσης. Αυτό δημιουργεί έναν ενάρετο κύκλο ζήτησης και ενισχύει την τιμή.

Ο Eric Balchunas, ανώτερος αναλυτής ETF στο Bloomberg Intelligence, περιέγραψε τον βαθμό στον οποίο τα ETF του bitcoin έχουν απογειωθεί ως «άνευ προηγουμένου», ενώ το παρομοίασε με το λανσάρισμα του πρώτου ETF του χρυσού το 2004, το οποίο «ξεψύχησε» γρήγορα μετά από μια καυτή εκκίνηση. «Η ταχύτητα της εμφάνισης είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι νόμιζα», είπε, προσθέτοντας ότι εξεπλάγην από τη δραστηριότητα του retail στα ETF bitcoin.

Παρόλα αυτά, ο James Butterfill, επικεφαλής της έρευνας στην CoinShares, υποστηρίζει ότι αυτό το ράλι «οδηγείται από θεμελιώδεις αρχές» σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η προοπτική περικοπών των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κάνει τους επενδυτές όλων των κατηγοριών να επιλέγουν πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων.

Ο ρόλος του halving

Την ίδια ώρα, τον Απρίλιο αναμένεται το λεγόμενο halving, το οποίο συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια. Αυτή η εξέλιξη θα μειώσει τον ρυθμό με τον οποίο οι εξορύκτες (miners) μπορούν να δημιουργήσουν νέα bitcoin, καθώς μειώνεται και η αμοιβή τους.

Η ιδέα είναι ότι με την επιβράδυνση της προσφοράς νέων bitcoin, η τιμή θα αυξηθεί, αν και δεν είναι σαφές πόση επίδραση έχει, αφού όλοι γνωρίζουν ότι έρχεται. Επίσης, δεν συμφωνούν όλοι ότι θα είναι καλό για την τιμή του bitcoin. Άλλοι επεσήμαναν τις τεχνολογικές βελτιώσεις στα κρυπτονομίσματα και το bitcoin ή στα προβλήματα της New York Community Bancorp ή στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Φυσικά, κάθε φορά που υπάρχει μια ξαφνική έκρηξη στο bitcoin, το επόμενο ερώτημα είναι πότε θα έρθει η κατάρρευση. Είναι αδύνατο να προβλεφθεί το μέλλον, αλλά οι προηγούμενες συντριβές bitcoin έχουν επισπευστεί από διαφορετικά γεγονότα: ρυθμιστικές καταστολές, παραβιάσεις των συναλλαγών, καταρρεύσεις προϊόντων, φούσκες που μόλις έσκασαν. Ίσως αυτό που οδηγεί το ράλι, τα ETF, θα μπορούσε να είναι η ανατροπή της εκρηκτικής ανόδου — οι επενδυτές αρχίζουν να αποχωρούν, έτσι τα αμοιβαία κεφάλαια αρχίζουν να πωλούν τα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία και η ανοδική σπείρα γίνεται καθοδική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News