Οι αυξανόμενες τιμές της βενζίνης πιθανότατα έθεσαν ένα κατώτατο όριο κάτω από τον πληθωρισμό τον Φεβρουάριο, ενισχύοντας ενδεχομένως την απόφαση της Federal Reserve να ακολουθήσει μια προσέγγιση go-slow με μειώσεις επιτοκίων, σύμφωνα με το CNBC.

Πληθωρισμός: Άσφαιρα κυβερνητικά πυρά – Νέα μέτρα για να ελέγξουν την ακρίβεια

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι τιμές σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, λίγο πριν από τον ρυθμό του Ιανουαρίου για 0,3%, σύμφωνα με τη συναίνεση του Dow Jones. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, η αύξηση για τον πυρήνα του πληθωρισμού προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,3%, επίσης κατά ένα δέκατο της ποσοστιαίας μονάδας πάνω από τον προηγούμενο μήνα.

Σε ετήσια βάση, ο μετρούμενος πληθωρισμός αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση 3,1% και ο πυρήνας του πληθωρισμού αύξηση 3,7% όταν το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας δημοσιεύσει την τελευταία του ανάγνωση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή την Τρίτη στις 8:30 π.μ. ET. Οι αντίστοιχες 12μηνες μετρήσεις τον Ιανουάριο ήταν 3,1% και 3,9%.

Για την ώρα δεν αναμένονται μειώσεις επιτοκίων

Αν και έχει μειωθεί απότομα από την κορύφωσή του στα μέσα του 2022, η ανθεκτικότητα του πληθωρισμού είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα διασφαλίσει μειώσεις επιτοκίων της Fed στην επόμενη συνεδρίασή της στις 19-20 Μαρτίου και πιθανώς στο καλοκαίρι, σύμφωνα με την τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς. Οι αγορές ταρακουνήθηκαν τον Ιανουάριο, όταν τα στοιχεία για τον ΔΤΚ ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο και οι αξιωματούχοι της Fed μετατόπισαν τη ρητορική τους στη συνέχεια σε έναν πιο προσεκτικό τόνο σχετικά με τη χαλάρωση της πολιτικής.

«Αν και δεν αναμένουμε ότι η τάση του πληθωρισμού θα επιταχυνθεί εκ νέου φέτος, η λιγότερο σαφής πρόοδος τους επόμενους μήνες είναι πιθανό να κρατήσει τη Fed να αναζητά περισσότερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πορεία επιστροφής στον στόχο σε σταθερή βάση», δήλωσε η Sarah House, ανώτερη οικονομολόγος της Wells Fargo, σε πρόσφατο σημείωμα πελάτη.

Οι τιμές της ενέργειας είχαν υποχωρήσει νωρίτερα τον χειμώνα, ασκώντας κάποια καθοδική πίεση στις ονομαστικές μετρήσεις.

Ωστόσο, η Wells Fargo εκτιμά ότι οι ενεργειακές υπηρεσίες ανέκαμψαν κατά 4% τον Φεβρουάριο, οδηγώντας σε αύξηση της αντλίας, όπου ένα γαλόνι κανονικού φυσικού αερίου αυξήθηκε περίπου 20 σεντς, ή περισσότερο από 6%, από πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με την AAA.

Yπό έλεγχο ο πληθωρισμός

Η τράπεζα εκτιμά επίσης ότι οι τιμές των αγαθών έχουν διατηρήσει το έδαφος παρά τη χαλάρωση των πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού και την πίεση από τα υψηλότερα επιτόκια. Από τη θετική πλευρά, ο Οίκος δήλωσε ότι οι χαμηλότερες τιμές στα ταξίδια, την ιατρική περίθαλψη και άλλες υπηρεσίες βοήθησαν να διατηρηθεί ο πληθωρισμός υπό έλεγχο.

Ωστόσο, η Wells Fargo αύξησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό ολόκληρου του έτους.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας αναμένουν τώρα ότι ο βασικός ΔΤΚ θα τρέξει με ρυθμό 3,3% φέτος, από την προηγούμενη εκτίμηση 2,8%. Εστιάζοντας στον βασικό δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, τον προτιμώμενο δείκτη της Fed, η Wells Fargo βλέπει τον πληθωρισμό στο 2,5% για το έτος, έναντι προηγούμενης εκτίμησης 2,2%.

Η Wells Fargo δεν είναι η μόνη που αναμένει υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού.

Στην έρευνα του Φεβρουαρίου για τους καταναλωτές, η Fed της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι ενώ οι ερωτηθέντες διατήρησαν τις προοπτικές ενός έτους για τον πληθωρισμό στο 3%, οι προσδοκίες τους σε ορίζοντα τριών και πέντε ετών επιταχύνθηκαν στο 2,7% και 2,9% αντίστοιχα, και οι δύο πολύ μπροστά από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.

Ενώ οι αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις μηνιαίες διακυμάνσεις της έρευνας, οι προοπτικές για τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου ήταν στην πραγματικότητα σχετικά ήπιες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.