Η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Τζερόμ Πάουελ ετοιμάζονται από τώρα για ένα «καυτό» καλοκαίρι, αφού από τον Ιούνιο αναμένεται εκτός απροόπτου να ξεκινήσουν μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αντίστοιχα.

Κεντρικές τράπεζες: Γιατί εμφανίζονται έτοιμες να κηρύξουν νίκη κατά του πληθωρισμού

Μέχρι τώρα οι αγορές περίμεναν –και ήλπιζαν- ότι η FED θα έκανε στροφή προς πιο χαλαρή νομισματική πολιτική νωρίτερα, ακόμη κι από αυτό το μήνα. Όμως έχουν πλέον αποδεχτεί ότι δεν θα δουν τις προβλέψεις τους να πραγματοποιούνται άμεσα, αφού αυτό το μήνυμα έχουν στείλει τα στελέχη της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Έτσι, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία και δηλώσεις αξιωματούχων της FED, ο Τζερόμ Πάουελ και η παρέα του στην επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής -γνωστής ως FOMC)- αναμένεται ότι θα προχωρήσουν στην πρώτη τέτοια μείωση τον Ιούνιο. Συνολικά προς το παρόν αναμένονται για το 2024 τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από τη FED, από 25 μονάδες βάσης η κάθε μια. Σήμερα το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε δολάρια από τη FED διαμορφώνεται στο εύρος 5,25% με 5,5%.

Τον Ιούνιο όπως όλα δείχνουν αναμένεται πως θα κάνει πλέον ανάλογή κίνηση και η ΕΚΤ. Αυτό ήταν τουλάχιστον το σήμα που έστειλε η Λαγκάρντ πριν από λίγες μόνο ημέρες στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, με τις αγορές να προσπαθούν τώρα να αποκρυπτογραφήσουν πόσες μειώσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στη χρονιά που διανύουμε. Παράγοντες της αγοράς προβλέπουν τρεις συνολικά μειώσεις της τάξης των 25 μονάδων βάσης φέτος και άλλη μια στις αρχές του 2025. Η ΕΚΤ διατήρησε το Μάρτιο το βασικό της επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο υψηλό όλων των εποχών του 4%. Ωστόσο μείωσε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για φέτος από το 2,7% στο 2,3%, ανοίγοντας την πόρτα σε πιθανές μειώσεις επιτοκίων τους αμέσως επόμενους μήνες.

Το μεγάλο δίλημμα

Πρόκειται για μεγάλο δίλημμα αναφορικά με το πότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των HΠΑ θα πρέπει να προχωρήσουν σε πιο χαλαρή νομισματική πολιτική. Λαγκάρντ και Πάουελ προτιμούν, όπως όλα δείχνουν, να ρισκάρουν μια χαλάρωση της νομισματικής αυτής πολιτικής λίγο πιο αργά από όσο θα χρειαζόταν, παρά νωρίτερα, αφού εξακολουθούν να ανησυχούν για τις πληθωριστικές πιέσεις σε ευρωζώνη και ΗΠΑ αντίστοιχα.

Η παρέμβαση Λαγκάρντ

«Όταν αποκτήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη και δεν είμαστε πολύ μακριά από (το να την αποκτήσουμε), θα είναι σκόπιμο να μειώσουμε» τα επιτόκια για να αποφευχθεί η πορεία της οικονομίας πριν μια ύφεση, είπε. Ο Πάουελ είχε σηματοδοτήσει νωρίτερα ότι η FED δεν εξέταζε μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της, στις 19-20 Μαρτίου.

«Πραγματοποιούμε καλή πρόοδο προς την επίτευξη του στόχου μας για τον πληθωρισμό και ως αποτέλεσμα έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση», δήλωσε επί τούτου η Κριστίν Λαγκάρντ. «Αλλά δεν είμαστε αρκετά σίγουροι. Χρειαζόμαστε σαφώς περισσότερα στοιχεία και περισσότερα δεδομένα. Θα μάθουμε λίγα περισσότερα τον Απρίλιο, αλλά θα μάθουμε πολλά περισσότερα τον Ιούνιο», είπε δίνοντας το σχετικό σήμα.

Η Λαγκάρντ σε σχετικές ερωτήσεις απέρριψε την ιδέα ότι η ΕΚΤ δεν βιάζεται καθόλου να προχωρήσει σε πιο χαλαρή νομισματική πολιτική. Ανέφερε επίσης ότι το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας τώρα άρχισε να συζητά για αλλαγή στάσης από την περιοριστική νομισματική πολιτική που ακολουθούνταν μέχρι τώρα. Επίσης είπε ότι τα στελέχη της ΕΚΤ δεν συζήτησαν καθόλου για μείωση επιτοκίων σε αυτή τη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Οι προσδοκίες του Πάουελ

Μιλώντας από την πλευρά του στο Κογκρέσο πριν από λίγες μόνο ημέρες, ο Τζερόμ Πάουελ είπε στους νομοθέτες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα «δεν απέχει πολύ» από το να μπορέσει να μειώσει το κόστος δανεισμού και ότι σήμερα τα επιτόκια είναι πολύ πάνω από τα επίπεδα που θα μπορούσαν να προβλεφθούν σε περιόδους ήπιου πληθωρισμού και μέτριας ανάπτυξης.

Ο Πάουελ επανέλαβε πως η FED θέλει να δει περισσότερα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2%. Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα κατά την ομιλία του διευκρινίζοντας πόσο σύντομα η Fed θα μπορούσε να φτάσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]