Το πολιτικό του όραμα αν επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ σκιαγράφησε ο Τζο Μπάιντεν παρουσιάζοντας τον προεκλογικό προϋπολογισμό ύψους 7,3 τρισ. δολαρίων, με στόχο να πείσει τους δύσπιστους Αμερικανούς ότι μπορεί να διαχειριστεί την οικονομία καλύτερα από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο προϋπολογισμός του Μπάιντεν για το οικονομικό έτος 2025, το οποίο αρχίζει τον Οκτώβριο, περιλαμβάνει την αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων στο 28% από 21%, την επιβολή σε όσους έχουν πλούτο άνω των 100 εκατ. δολαρίων να πληρώνουν τουλάχιστον το 25% του εισοδήματός τους σε φόρους και την παροχή δυνατότητας στην κυβέρνηση να διαπραγματεύεται για να μειώσει περισσότερο το κόστος των φαρμάκων.

Μπάιντεν: 10 εκατ. δολάρια στο προεκλογικό ταμείο μετά την ομιλία του

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση θα επαναφέρει την έκπτωση φόρου για τα παιδιά για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, θα χρηματοδοτήσει προγράμματα παιδικής μέριμνας, θα διοχετεύσει 258 δισ. δολάρια για την οικοδόμηση κατοικιών, θα παρέχει 12 εβδομάδες αμειβόμενης οικογενειακής άδειας για τους εργαζόμενους και θα δαπανήσει δισ. για την επιβολή του νόμου.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον απέρριψε γρήγορα την πρόταση, λέγοντας ότι αντανακλά μια «ακόρεστη όρεξη για αλόγιστες δαπάνες» και μια «περιφρόνηση της δημοσιονομικής ευθύνης».

Ο προϋπολογισμός δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες μετά την πύρινη ομιλία του Δημοκρατικού προέδρου για την κατάσταση της Ένωσης, όπου επιτέθηκε στις αξίες του Τραμπ, του αναμενόμενου Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Το προβάδισμα Τραμπ στην οικονομία

Η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν επιχειρεί να αμβλύνει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για τον πληθωρισμό και την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Το 40% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Τραμπ θα χειριζόταν καλύτερα την οικονομία, σε σύγκριση με το 31% που επέλεξε τον Μπάιντεν και το 28% που είτε δεν γνώριζε είτε αρνήθηκε να απαντήσει, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos τον Ιανουάριο. Ο Μπάιντεν ταξιδεύει τη Δευτέρα στην ανταγωνιστική για τις εκλογές πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ.

Ο Τραμπ, του οποίου το νομοθετικό επίτευγμα ως πρόεδρος ήταν μια σημαντική μείωση φόρων το 2017, θέλει να αυξήσει δραστικά τους δασμούς στα εισαγόμενα ξένα αγαθά και να μειώσει τους κανονισμούς για τους παραγωγούς ενέργειας.

Τη Δευτέρα, η προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικανού προσπάθησε να διευκρινίσει τη στάση του σχετικά με τα δημοφιλή προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης και Medicare, αφού ο πρώην πρόεδρος υπαινίχθηκε ότι θα τα «κόψει» στοχεύοντας στην «κλοπή και την κακή διαχείριση». Ο Μπάιντεν έχει ορκιστεί να προστατεύσει τα προγράμματα από περικοπές παροχών.

Η διαμάχη για τη φορολογική πολιτική

Οι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν τις φοροελαφρύνσεις του Τραμπ ότι διευρύνουν το έλλειμμα και ότι ευνοούν τους πλούσιους, αλλά δεν τις κατήργησαν όταν ήλεγχαν το Κογκρέσο το 2021-2023.

Βασικές διατάξεις λήγουν το επόμενο έτος, προετοιμάζοντας μια μεγάλη αναμέτρηση για τη φορολογική πολιτική.

Η πρόταση του Μπάιντεν για μείωση των δαπανών για το έλλειμμα κατά 3 τρισ. δολάρια σε διάστημα 10 ετών θα επιβράδυνε αλλά δεν θα σταματούσε την αύξηση του εθνικού χρέους των 34,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα ελλείμματα θα ανέλθουν σε 1,8 τρισ. δολάρια το οικονομικό έτος 2025, 6,1% του ΑΕΠ, πριν μειωθούν κάτω από το 4% σε μια δεκαετία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Λευκού Οίκου.

Η Επιτροπή για έναν Υπεύθυνο Ομοσπονδιακό Προϋπολογισμό, μια ομάδα υπεράσπισης της μείωσης του ελλείμματος, χαρακτήρισε την πρόταση «ευπρόσδεκτη αρχή», αλλά δήλωσε ότι «δεν πάει αρκετά μακριά».

Ο Λευκός Οίκος προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,7% το 2024, και 1,8% το 2025, για να αυξηθεί σε 2,2% έως το 2030. Ο πληθωρισμός για το 2024 εκτιμάται στο 2,9% και 2,3% το 2025, με ανεργία 4%, ποσοστό που πέφτει στο 3,8% αργότερα στη δεκαετία.

Οι προβλέψεις καθορίστηκαν τον Νοέμβριο και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα στοιχεία θα ήταν πιο αισιόδοξα αν καθορίζονταν σήμερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή