Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν την Τρίτη ένα πλοίο που μετέφερε άνθρακα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εντείνοντας τις επιθέσεις, ενώ η προσοχή των διεθνών ναυτικών δυνάμεων έχει στραφεί στους Χούθι της Υεμένης.

Η κατάληψη του πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου Abdullah στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας είναι το πρώτο τέτοιο περιστατικό από τον Δεκέμβριο, υπογραμμίζοντας αυτό που ο κλάδος θεωρεί ως αυξανόμενο κίνδυνο για την εμπορική ναυτιλία, σημειώνουν οι Financial Times.

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι στόχευσαν φορτηγό πλοίο και αμερικανικά αντιτορπιλικά σκάφη

Η επίθεση ακολουθεί την προειδοποίηση που απηύθυνε σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, του οργάνου του ΟΗΕ για τις ναυτιλιακές υποθέσεις, σχετικά με την απειλή αναζωπύρωσης της πειρατείας.

Στη ναυτιλία υπήρχαν εκτεταμένες ανησυχίες ότι η μετατόπιση της εστίασης των ναυτικών δυνάμεων προς την αντιμετώπιση των επιθέσεων των ανταρτών Χούτι σε εμπορικά πλοία θα έδινε χώρο στους Σομαλούς πειρατές να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους.

Η Ambrey, μια βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας, ανέφερε ότι το πλοίο που κατασχέθηκε έφερε τη σημαία του Μπαγκλαντές. Ο ιστότοπος παρακολούθησης σκαφών Marine Traffic έδειξε ότι το Abdullah, το μοναδικό σκάφος με σημαία Μπαγκλαντές στην περιοχή, είχε αλλάξει απότομα πορεία προς τις ακτές της Σομαλίας. Ιστοσελίδα του Μπαγκλαντές ανέφερε πως η πειρατεία έγινε απο 50 Σομαλούς ενω το πλήρωμα του εμπορικού πλοίου ήταν 23 άτομα.

Τελευταία επίθεση τον περασμένο Δεκέμβριο

Οι Σομαλοί πειρατές επιτέθηκαν τελευταία φορά σε πλοίο στις 14 Δεκεμβρίου, όταν μια ομάδα κατέλαβε το βουλγαρικών συμφερόντων πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Ruen. Το εν λόγω πλοίο παραμένει στα ανοικτά της Σομαλίας.

Λιγες ημέρες αργότερα,  πειρατές κατέλαβαν για λίγο ένα άλλο πλοίο, το Lila Norfolk, στις 4 Ιανουαρίου. Η ανταπόκριση του ινδικού πολεμικού ναυτικού στην πειρατεία ήταν άμεση αλλά και ισχυρή καθώς κινητοποιήθηκαν ενα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων (INS Chennai) καθως και ελικόπτερα.

Μετά την εναέρια αναγνώριση,  δύναμη πεζοναυτών επιβιβάστηκαν στο υπο λιβεριανή σημαία πλοίο αλλά χωρις να βρει τους πειρατές. Σύμφωνα με το ινδικό ναυτικό η παρουσία των πολεμικου πλοίου και των ελικοπτερων ανάγκασε τους πειρατές, να διαφύγουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά