Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια σήμερα από τις ευρωπαϊκές αγορές να καταφέρουν να κλείσουν θετικά, μετά τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες, την ώρα που επιβεβαιώθηκε ότι η βρετανική οικονομία επέστρεψε σε αναπτυξιακή τροχιά.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,2%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να κερδίζει 3,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,31% στις 7.772 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,02% στις 17.961 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,62% στις 8.137 μονάδες.

Οι τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της ιδιοκτήτριας της Zara, Inditex, σημείωσαν άλμα 7,7%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το έτος 2023. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 10,4% στα 35,9 δισεκατομμύρια ευρώ για το έτος, σηματοδοτώντας ένα ιστορικό υψηλό επίπεδο. Τα καθαρά κέρδη έφθασαν επίσης σε νέο υψηλό, αφού εκτινάχθηκαν κατά 30,3% από το 2022 και έφθασαν τα 5,4 δισ. ευρώ.

Κέρδη 18,9% και για την Zalando, αφού ο γερμανική διαδικτυακή εταιρεία λιανικών πωλήσεων δήλωσε ότι αναμένει να επιστρέψει σε ανάπτυξη φέτος, καθώς ανέφερε μείωση εσόδων κατά 1,9% για ολόκληρο το έτος 2023.

Οι δηλώσεις Francois Villeroy de Galhau

Υποστηρικτικά λειτούργησε στις αγορές η δήλωση του επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας, Francois Villeroy de Galhau, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια κατά την άνοιξη, μεταξύ Απριλίου και 21 Ιουνίου, καθώς η «νίκη» έναντι του πληθωρισμού είναι ορατή.

Ο Villeroy επανέλαβε επίσης ότι ο πληθωρισμός στη Γαλλία θα πρέπει να πέσει στο 2% το επόμενο έτος. Η Τράπεζα της Γαλλίας περιόρισε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας για το 2024, προβλέποντας ανάπτυξη 0,8% για φέτος, από την εκτίμηση για ανάπτυξη 0,9% τον Δεκέμβριο.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας η οικονομία της Βρετανίας επέστρεψε στην ανάπτυξη στις αρχές του 2024, προσφέροντας κάποια ανακούφιση στον πρωθυπουργό Rishi Sunak ενόψει των εκλογών που αναμένονται φέτος, αφού εισήλθε σε ρηχή ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Το βρετανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο – ενισχυμένο από την ανάκαμψη στο λιανικό εμπόριο και την κατασκευή κατοικιών – μετά από πτώση 0,1% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν η οικονομία δεν βρίσκεται πλέον σε ύφεση. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο – καλύπτοντας τον τεχνικό ορισμό της ύφεσης που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη.

Από την άλλη, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 3,2% στην Ευρωζώνη και κατά 2,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Eurostat. Σε ετήσια βάση, το ποσοστό μειώθηκε κατά 6,7% στη ζώνη του ευρώ και 5,7% στην ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης