Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ενισχύονται από τις προσδοκίες για ισχυρή παγκόσμια ζήτηση, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών του κορυφαίου καταναλωτή στον κόσμο, ενώ ο σχετικά σταθερός πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν άλλαξε σημαντικά τις προσδοκίες ότι η Fed μπορεί να αρχίσει να μειώνει σύντομα τα επιτόκια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent για τον Μάιο σημείωσαν άνοδο 28 σεντς, ή 0,3%, στα 82,20 δολάρια το βαρέλι . Το συμβόλαιο για τον Απρίλιο του West Texas Intermediate των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 28 σεντς, ή 0,4%, στα 77,84 δολάρια.

Wall Street: Με Nvidia και Oracle επανήλθε στα κέρδη

Ο ΟΠΕΚ δημοσίευσε εχθές την μηνιαία έκθεση  του διατηρώντας την πρόβλεψη του για ισχυρή αύξηση της ζήτησης πετρελαίου παγκοσμίως κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024 και κατά 1,85 εκατομμύρια bpd το 2025 ενώ αύξησε την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη για φέτος.

Οι καταλύτες

Σε μια άλλη ένδειξη υγιούς ζήτησης, τα αποθέματα αργού πετρελαίου και τα αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Οι αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Federal Reserve μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το καλοκαίρι, παρά τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ που αυξήθηκε σταθερά τον Φεβρουάριο λόγω του υψηλότερου κόστους για βενζίνη και στέγαση, υποδηλώνοντας κάποια επίμονη κατάσταση στον πληθωρισμό. Τα χαμηλότερα επιτόκια υποστηρίζουν τη ζήτηση πετρελαίου.

«Το περιβάλλον κινδύνου παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο, βασιζόμενος στη σταθερή πεποίθηση ότι η τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς για μείωση επιτοκίων μόνο τον Ιούνιο θα κάνει τη δουλειά της», δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG.

Η απροσδόκητη διολίσθηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και οι ισχυρές προβλέψεις ανάπτυξης από τον ΟΠΕΚ στήριξαν επίσης τις τιμές, δήλωσε ο Yeap.

Σε σημείωμα τους οι αναλυτές της Capital Economics είπαν ότι εξακολουθούν να προβλέπουν ότι η Fed θα αρχίσει να χαλαρώνει την πολιτική «γύρω στον Ιούνιο».

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν υπό πίεση την προηγούμενη συνεδρίαση, αφού η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ αύξησε τις προβλέψεις για την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου, αλλά οι μειώσεις περιορίστηκαν λόγω των προσδοκιών ότι οι περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ θα επιβραδύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη του πετρελαίου και στο πρόσφατο κύμα επιθέσεων με drone στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των διυλιστηρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities