Σπανίζουν οι γυναίκες σε κορυφαίες διοικητικεές θέσεις στην Ιαπωνία, και επ’ ευκειρία της παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών, η Κάθι Ματσούι, πρώην αντιπρόεδρος της μονάδας του Ομίλου Goldman Sachs στην Ιαπωνία, είπε ότι η υλοποίηση των Womenomics, όρο που επινόησε για τα οικονομικά οφέλη της ενδυνάμωσης των γυναικών, είναι ακόμη ένα έργο σε εξέλιξη.

«Μια πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία είναι αν μπορούμε να αυξήσουμε την εκπροσώπηση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις», είπε η Ματσούι στο Bloomberg. Ενώ το ποσοστό απασχόλησης γυναικών έχει αυξηθεί, εξακολουθεί να είναι δύσκολο για αυτές να μετακινηθούν από μη κανονικές θέσεις εργασίας σε διοικητικές θέσεις, είπε.

Goldman Sachs: Πώς «κλαδεύει» τις γυναίκες-στελέχη

Τα σχόλια της Ματσούι έρχονται αφού η ιαπωνική κυβέρνηση πίεσε τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στον Prime Market Index του Χρηματιστηρίου του Τόκιο να αυξήσουν το ποσοστό των γυναικών στελεχών στο 30%. Σύμφωνα με το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου, το 2023, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν μόνο το 13% του συνολικού αριθμού στελεχών σε κορυφαίες εισηγμένες εταιρείες.

Ευθύνη των εργοδοτών

Είναι ευθύνη των εργοδοτών να αναπτύξουν το ανθρώπινο δυναμικό και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου οι γυναίκες μπορούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο, σύμφωνα με την Ματσούι. Η κυβέρνηση είναι περιορισμένη στο τι μπορεί να κάνει για να βοηθήσει στην αύξηση των γυναικών μάνατζερ, είπε.

Ενώ ο αριθμός των γυναικών στο εργατικό δυναμικό έχει αυξηθεί περισσότερο από 30% τα τελευταία 40 χρόνια, πάνω από το 50% από αυτές είναι εργαζόμενες με μερική απασχόληση, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας.

Η Ματσούι είναι γνωστή για την έρευνά της στη γυναικεία απασχόληση, έχοντας διερευνήσει τα οικονομικά οφέλη από την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην ιαπωνική αγορά εργασίας. Οι πολιτικές του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε επηρεάστηκαν από το έργο της.

Η Ματσούι είπε ότι η προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός γυναικών σε ηγετικές θέσεις είναι “θέμα διαδικασίας δοκιμής και σφάλματος για την εύρεση της καταλληλότερης” για τον οργανισμό. και μπορούμε να εντοπίσουμε κινδύνους που δεν είχαμε προβλέψει», είπε.

Η πρώην επικεφαλής στρατηγικής ιαπωνικών μετοχών, που παραιτήθηκε στα τέλη του 2020 μετά από 26 χρόνια με την εταιρεία, είδε επίσης την αλλαγή της χώρας μετά την εποχή της φούσκας.

Για το ράλι μετοχών

Ο μοχλός του ράλι μετοχών της Ιαπωνίας ήταν «η προσδοκία ότι η οικονομία βγαίνει από τον αποπληθωρισμό», είπε η Ματσούι σχετικά με το πρόσφατο υψηλό ρεκόρ του μέσου όρου της μετοχής Nikkei 225. Είπε ότι η αγορά βλέπει επιτέλους αυτόν τον θετικό ενάρετο κύκλο υψηλότερης κερδοφορίας, μισθών , ανάπτυξης και κατανάλωσης.

Η Ματσούι είπε ότι η διαρθρωτική μεταρρύθμιση των εταιρειών θα είναι βασικός καταλύτης για την αγορά.

«Το κομμάτι της διακυβέρνησης είναι πιθανώς πάνω και πέρα από όλα», είπε, αναφέροντας ότι οι ιαπωνικές εταιρείες σκέφτονται περισσότερο την αποδοτικότητα του κεφαλαίου τους και τις αποδόσεις των μετόχων.

Η Ματσούι επαίνεσε τις πρόσφατες εταιρικές ανακοινώσεις επαναγοράς ως θετικό βήμα και είπε ότι θα ήθελε να δει περισσότερα σχέδια για μερίσματα. Ως μέρος της μεταρρύθμισης της διακυβέρνησης, η ύπαρξη μιας πιο διαφοροποιημένης αίθουσας συνεδριάσεων θα φέρει διαφορετικές προοπτικές που θα είναι πολύτιμες για αυτές τις εταιρείες, είπε.

Η Κριστίν Λαγκάρντ με Γιαπωνέζες , στελέχη επιχειρήσεων

Μια διαφορετική νέα γενιά

Η Ματσούι συνεργάστηκε με τρεις ακόμη έμπειρες γυναίκες χρηματοοικονομικά στελέχη για να ξεκινήσει ένα ταμείο επιχειρηματικού κεφαλαίου το 2021. Το MPower Partners Fund, σπάνιο φαινόμενο στην Ιαπωνία λόγω της γυναικείας ηγεσίας του, στοχεύει να επενδύσει 150 εκατομμύρια δολάρια σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, το fintech, η εκπαίδευση και το περιβάλλον.

Τα τελευταία τρία χρόνια αλληλεπιδρώντας με διάφορες startups, αυτό που εξέπληξε την Ματσούι ήταν η διαφορετική νοοτροπία της νεότερης γενιάς. Τα νεότερα αρσενικά έχουν πολύ διαφορετικές αξίες από τη γενιά των γονιών τους και νοιάζονται περισσότερο για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, είπε.

«Είναι οι αξίες και η δύναμη της επόμενης γενιάς που θα μετακινήσει βουνά», είπε η Ματσούι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή