Η Ουκρανία έπληξε σήμερα ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου καθώς συνεχίζει για δεύτερη ημέρα τις επιθέσεις μεγάλης κλίμακας με drones. H επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Rosneft, όπως είπε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με απώτερο στόχο να διαταραχθεί το κλίμα ενόψει των προεδρικών εκλογών στη χώρα, που διεξάγονται αυτή την εβδομάδα.

Πολωνία: «Χειρονομία καλής θέλησης» από τους αγρότες, που συνεχίζουν τους αποκλεισμούς στα σύνορα με Ουκρανία

Η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν χρησιμοποιήσει αμφότερες drones για να χτυπήσουν κρίσιμες υποδομές, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και συγκεντρώσεις στρατευμάτων στον μεταξύ τους πόλεμο που μαίνεται για πάνω από δύο χρόνια, με το Κίεβο να εντείνει τις επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια και εγκαταστάσεις ενέργειας τους τελευταίους μήνες.

Μια ημέρα μετά τη σοβαρή ζημιά στο διυλιστήριο της Lukoil, ΝORSI στο Νίζνι Νόβγκοροντ, επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών έπληξαν διυλιστήρια στις περιοχές Ροστόφ και Ριαζάν, όπως δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι.

Στο Ριαζάν, που βρίσκεται 180 χλμ. από τη Μόσχα, μια επίθεση με drone προκάλεσε φωτιά στο διυλιστήριο της Rosneft, που είναι το έβδομο μεγαλύτερο στη Ρωσία και υπήρξαν αρχικές αναφορές για τραυματισμούς, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης Πάβελ Μαλκόφ. Σε μεταγενέστερη ενημέρωση ανακοίνωσε ότι η φωτιά είχε κατασβεστεί.

Δύο πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση είπαν στο Reuters ότι το διυλιστήριο αναγκάστηκε να κλείσει δύο κύριες μονάδες διύλισης πετρελαίου.

Στο Ροστόφ, δεν υπήρξαν θύματα, αλλά το διυλιστήριο του Νοβοσαχτίνσκ αναγκάστηκε να σταματήσει τη λειτουργία του και οι ζημιές εκτιμώνται, δήλωσε ο περιφερειάρχης Βασίλι Γκολούμπεφ.

Μια ουκρανική πηγή είπε στο Reuters ότι οι επιθέσεις με drones πραγματοποιήθηκαν από την υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας SBU. «Εφαρμόζουμε συστηματικά μια λεπτομερή, υπολογισμένη στρατηγική για τη μείωση του οικονομικού δυναμικού της Ρωσίας», είπε η πηγή.

Οι ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις, πρόσθεσε η πηγή, πραγματοποίησαν επίσης επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ρωσική αεροπορική βάση στη Μπουτουρλίνοβκα και σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή Βορόνεζ.

Tα πλήγματα στα διυλιστήρια της Ρωσίας – μια κρίσιμη πηγή εσόδων για τη χώρα- μπορεί να προκαλέσουν μείωση της παραγωγής βενζίνης και ντίζελ στη χώρα και να ωθήσουν προς τα πάνω τις τιμές. Η Ρωσία, υπενθυμίζεται, ότι επέβαλε εξάμηνη απαγόρευση στις εξαγωγές βενζίνης την 1η Μαρτίου.

Πούτιν: Ουκρανική παρέμβαση στις εκλογές

Ο Πούτιν, σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, κατηγόρησε το Κίεβο για προσπάθειες παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές της 15ης-17ης Μαρτίου μέσω των επιθέσεων του.

«Ο κύριος στόχος, δεν έχω καμία αμφιβολία πως πρόκειται γι’ αυτό, είναι – αν όχι να διαταραχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία – τουλάχιστον με κάποιο τρόπο να παρέμβουν στην κανονική διαδικασία έκφρασης της βούλησης των πολιτών», είπε ο Πούτιν στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ζελένσκι: Δράση μεγάλης εμβέλειας

«Νομίζω ότι όλοι μπορούν να δουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας σε δράση. Ιδιαίτερα σε δράση μεγάλης εμβέλειας», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία την Τρίτη.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι περίπου 60 drones καταστράφηκαν πάνω από ρωσικό έδαφος μέσα σε λίγες μόνο ώρες την Τετάρτη.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι τέσσερα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν στο εργοστάσιο του Ryazan τις πρώτες πρωινές ώρες, οδηγώντας σε πυρκαγιά έκτασης 175 τετραγωνικών μέτρων.

Μη επαληθευμένα πλάνα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ένα μεγάλο μαύρο καπνό να υψώνεται πάνω από τις φλόγες στο εργοστάσιο, το οποίο διυλίζει περίπου 12,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πετρελαίου ετησίως, ή το 4,6% του συνόλου της Ρωσίας, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας.

Αντιπροσωπεύει περίπου το 6,4% της παραγωγής βενζίνης της Ρωσίας, το 4,1% του ντίζελ, το 7,7% του μαζούτ και το 8% του καυσίμου για αερομεταφορές, σύμφωνα με τις πηγές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα