Το ημερολόγιο έγραφε 4 Μαΐου 2018, όταν το fund QCM έφερνε στο φως την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie, που τα επόμενα χρόνια χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά και χρηματιστηριακά σκάνδαλα στα ελληνικά χρονικά και η φήμη του ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα.

Folli Follie: Η ώρα της δικαιοσύνης για το σκάνδαλο με τους παραποιημένους ισολογισμούς

Περίπου έξι χρόνια μετά, η δίκη με βασικούς πρωταγωνιστές τον Δημήτρη και τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, διεξάγεται με ταχείς ρυθμούς, χωρίς να… θυσιάζεται η ουσιαστική της διερεύνηση και μπαίνει – πιθανότατα και εντός της ημέρας – στο στάδιο των απολογιών των κατηγορουμένων.

Βαρύ κατηγορητήριο

Ο ιδρυτής της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα σταθεί απέναντι στους δικαστές που σε λίγο καιρό θα ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους και για πρώτη φορά δημόσια θα κληθεί να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήσεις υπερασπιζόμενος εαυτόν απέναντι σε ένα βαρύτατο κατηγορητήριο.

Για τον ίδιο, τον γιο του Τζώρτζη, τη σύζυγό του Καίτη και τους επτά συγκατηγορουμένους τους η ώρα – ή κατά κυριολεξία οι μέρες- των απολογιών είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές της ποινικής δίκης πριν ακούσουν την απόφαση των δικαστών για την ενοχή ή την αθωότητά τους.

Σύμφωνα με το βούλευμα, ο άλλοτε πρόεδρος και ο άλλοτε διευθύνων σύμβουλος της FFG έδιναν εντολές και κατηύθυναν το σχέδιο για τις απάτες και τις πλαστογραφήσεις τραπεζικών εγγράφων, την πλασματική αύξηση των κερδών της εταιρείας και τη διόγκωση της μετοχής της, με τελικό αποτέλεσμα το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τα 5 κακουργήματα

Η συνολική ζημία από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης φέρεται να ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ.

Η οικογένεια Κουτσολιούτσου και οι 7 συγκατηγορούμενοι τους, κατά περίπτωση, δικάζονται για 5 κακουργήματα: εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Κατά γενική ομολογία, η δίκη που είχε αναβληθεί μία φορά στο παρελθόν ύστερα από πολύμηνη διαδικασία, λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων για υποθέσεις εγκληματικών οργανώσεων, αυτή τη φορά προχώρησε με γρήγορους ρυθμούς, παρότι δεν έλειψαν και πάλι οι δυσκολίες.

Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας Βασιλική Μουγιάντση από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις είχε καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές ότι η υπόθεση θα πρέπει να εκκαθαριστεί ποινικά, χωρίς καμία έκπτωση στην ουσιαστική της διερεύνηση για να σταματήσει να… σέρνεται.

Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου που θα κρίνει το κομβικό ζήτημα της αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie.

Το σκέλος αυτό της υπόθεσης έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά την άσκηση αναίρεσης κατά του βουλεύματος με βάση το οποίο αποφασίστηκε η αποδέσμευση σειράς περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη «διάσωσή» της.

Το χρονικό των καθυστερήσεων

Από σαράντα κύματα έχει περάσει η πολύκροτη υπόθεση για τη Folli Follie για την οποία σε λίγο καιρό αναμένεται να εκδοθεί η πρωτόδικη απόφαση. Την πρώτη φορά που προσδιορίστηκε η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, τον Ιανουάριο του 2022, η διαδικασία… τινάχτηκε στον αέρα μετά από αρκετούς μήνες και αφού είχαν γίνει 22 συνεδριάσεις, λόγω της παρατεταμένης αποχής των δικηγόρων από τις πρωτόδικες δίκες που αφορούν εγκληματικές οργανώσεις, που είναι ένα από τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένοι εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση της Folli Follie.

Λίγο μετά την έναρξη εκείνης της δίκης μάλιστα οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι, Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, λόγω συμπλήρωσης 18μήνου, που είναι το ανώτατο όριο προφυλάκισης εκ του νόμου.

Ο κίνδυνος παραγραφής

Οι δικαστές εκείνης της σύνθεσης οδηγήθηκαν σε απόφαση αναβολής κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για παραγραφή σε επιμέρους πράξεις του κατηγορητηρίου, ενώ στο σκεπτικό τους είχαν συμπεριλάβει και ένα δριμύ «κατηγορώ» κατά της πολιτείας και των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Μετά τον επαναπροσδιορισμό της δίκης, η ουσιαστική διερεύνησή της ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου από διαφορετική σύνθεση και ήδη αναμένεται να ανοίξει η «αυλαία» των απολογιών των κατηγορουμένων, οι οποίοι αναμένουν με τη σειρά τους την κρίση της Δικαιοσύνης από την οποία εξαρτάται η περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις