Με τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις του, το χρηματιστήριο Αθηνών βρήκε τα καύσιμα να κινηθεί με αποφασιστικότητα αρκετές μονάδες πάνω από τις 1.400 μονάδες, απαντώντας σε πολλά ερωτηματικά που υπήρξαν μετά το sell off της Δευτέρας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,27% στις 1.417,64 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.397,23 μονάδων (-0,19%) και 1.417,64 μονάδων (+1,27%). Ο τζίρος ανήλθε στα 202,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 45 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6,3 εκατ. τεμάχια αξίας 26,9 εκατ. ευρώ.

Wall Street: Μικρά κέρδη – Συντηρούνται οι προσδοκίες για τη Fed

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,29% στις 3.419,47 μονάδες, ενώ στο -0,22% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.387,06 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,61% στις 1.204,90 μονάδες.

Πρωταγωνιστές τα χαρτιά ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Μια συνεδρίαση… μόνες τους ήταν οι ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι οποίες ξεχώρισαν όχι μόνο για το εύρος της ανόδου, αφού έκλεισαν στο +7,23% και +5,72% αντίστοιχα, αλλά και για την συναλλακτική τους έκρηξη, αφού οι όγκοι τους ήταν υπερδιπλάσιοι της μέσης ημερήσιας δραστηριότητας. Προφανώς οι δύο μετοχές είχαν μείνει πίσω, ενώ οι προοπτικές τους στα έργα δείχνουν ευοίωνες με την επερχόμενη μείωση των επιτοκίων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πέραν όμως των παραπάνω, η αγορά έδειξε να βρίσκει τα καύσιμα προκειμένου να αναιρέσει το βραχυπρόθεσμο διορθωτικό κανάλι του, παρά το γεγονός ότι ανάλλωσε σημαντικά κεφάλαια στην αναδιάρθρωση των θέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη από την αρχή της εβδομάδας. Η αγορά διαπέρασε με αποφασιστικότητα τη ζώνη των 1.405 – 1.407 μονάδων, ιδανικά μάλιστα με μεγάλο τζίρο, κινητοποιώντας την αποφασιστικότητα των αγοράστών να “κυνηγήσουν” και πάλι τις τιμές.

Στα θετικά προσμετράται η αποφόρτιση των ταλαντωτών τάσης και η βελτίωση του τζίρου, απόρροια και του συναλλακτικού ενδιαφέροντος για την Πειραιώς, ωστόσο σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) & πιστοποιημένος από τις Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς Ελλάδος και Κύπρου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αριθμητικά υψηλή θετική συσχέτιση (correlation) του ΓΔ με τους ξένους δείκτες που αγνοούν επιδεικτικά τη λέξη “διόρθωση” εδώ και ένα τετράμηνο έχει δημιουργήσει την απαιτούμενη “μαγιά” για την ανατίμηση των assets της Λεωφόρου Αθηνών.

Την ίδια ώρα, οι εταιρικές ανακοινώσεις κερδοφορίας, που μεταφράζονται στην προοπτική γενναιόδωρων μερισμάτων, συντηρούν θεμελιωδώς το εν κινήσει bull market. Οι προσδοκίες επίτευξης μιας νέας χρονιάς-ρεκόρ σε επίπεδο bottom line των εισηγμένων παραμένει στο τραπέζι.

Σε αυτά τα πλαίσια λογιστικά κέρδη εμφανίζουν και οι πολύπαθες ελληνικές “συστημικές” Τράπεζες, κάτι στο οποίο συνετέλεσαν μεταξύ άλλων η εξυγίανση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου και το “υψηλό” σταθμισμένο επιτοκιακό spread δανείων-καταθέσεων που προσφέρουν, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, εκτός της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Motor Oil έκλεισε στο +5,82% και ο Μυτιληναίος στο +3,40%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Quest και Εθνική και άνω του 1% σε ΟΤΕ, Jumbo, Σαράντης και ΕΛΧΑ.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τιτάν, Autohellas, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Aegean, Eurobank, Coca Cola, Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Alpha Bank, με την Cenergy να χάνει 1,38%. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Πειραιώς και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών