Έντονη νευρικότητα και μικτά πρόσημα εμφανίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες προσπαθούν να αποτιμήσουν τα νέα δεδομένα που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα στις κρίσιμες οικονομίες που επηρεάζουν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,01%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,01% στις 7.744 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,01% στις 17.940 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,06% στις 8.166 μονάδες.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Πιέσεις στις αγορές, προβλημάτισαν τα μάκρο

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Vonovia κινούνται κατά 4% χαμηλότερα, αφού η εταιρεία ακινήτων της Γερμανίας ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη ζημία της ιστορικά για το 2023, ως το τελευταίο σημάδι πίεσης στον ταλαιπωρημένο τομέα ακινήτων της χώρας.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός στη Γαλλία έφτασε στο 3% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, με το ποσοστό να είναι ελαφρώς υψηλότερο από την πρώτη εκτίμηση, όπως αποκάλυψε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, INSEE. Το ποσοστό όμως είναι λίγο χαμηλότερο από τον ετήσιο πληθωρισμό του Ιανουαρίου 3,1%. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,9%, ενώ ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,2% σε ετήσια και κατά 0,9% σε μηνιαία βάση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε ελαφρά παρά την απότομη άνοδο των τιμών σε διάστημα ενός μήνα, αναγκαστικά λόγω των επιπτώσεων της βάσης. Ειδικότερα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,7% στα τρόφιμα και 0,8% στα μεταποιημένα προϊόντα».

Πάντως, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και ο διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας Olli Rehn δήλωσε σήμερα ότι το 2025 και το 2026 αναμένονται καλές χρονιές όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη. Σχολιάζοντας σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων, σημείωσε ότι “τα μέτρα θα αρχίσουν να έχουν αντίκτυπο από τον επόμενο χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης