Το 2024 βρίσκει την Ελλάδα σε ένα σταθερό μοτίβο ανάπτυξης που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ευνοϊκή χρηματοδότηση της χώρας και εισροές επενδύσεων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Schroders επιλέγει για δεύτερη φορά την Αθήνα για να διοργανώσει στις 20 Μαρτίου, ένα σημαντικό συνέδριο, το οποίο φέτος έχει τίτλο «The Savvy Investor – 3D Reset». Σε αυτή την εμβληματική για την εταιρεία διοργάνωση, θα συμμετάσχουν experts διεθνείς ομιλητές. Οι καλεσμένοι, που έχουν ειδικές γνώσεις σε όλες τις επενδυτικές κατηγορίες, θα παρουσιάσουν στην ελληνική επενδυτική κοινότητα τις νέες τάσεις οι οποίες θα επικρατήσουν παγκοσμίως σε όλους τους κλάδους των επενδύσεων.

Δημήτρης Μπατζής

Στο συνέδριο θα αναλυθούν τρία κρίσιμα μεγέθη τα οποία για τη Schroders είναι και οι κυρίαρχες τάσεις που θα συνεχίσουν να έχουν τεράστιες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, και αυτές είναι τα 3 D: Deglobalization, Decarbonization, και Demographics, δηλαδή αποπαγκοσμιοποίηση, απανθρακοποίηση και δημογραφικές επιπτώσεις, στα οποία «περικλείονται» και οι νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

Η νέα πραγματικότητα, όπως σκιαγραφείται μετά την κρίση της Covid19, τις ασύμμετρες εξελίξεις στις αλυσίδες ανεφοδιασμού που οδηγούν στην αποπαγκοσμιοποίηση, τη γήρανση του πληθυσμού, τη δημογραφική συρρίκνωση κάποιων χωρών – παράγοντες που εξελίσσονται σε απειλή για κάθε οικονομία – την αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα και την πράσινη μετάβαση, φέρνει δεδομένα που τελικά θα διαμορφώσουν το πραγματικό σενάριο των επόμενων ετών, γεγονός που θα είναι πιο πληθωριστικό και ενθαρρυντικό για μια αυστηρότερη πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές θα πρέπει να αποτιμούν διαφορετικά τα περιουσιακά στοιχεία, να εξετάζουν νέους κινδύνους και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Η Schroders, στο συνέδριο της Αθήνας, υπενθυμίζει στους επενδυτές ότι οφείλουν να είναι ευέλικτοι, να εφαρμόζουν μια επενδυτική προσέγγιση χωρίς «παρωπίδες». Άλλωστε, η πρόσφατη παγκόσμια έρευνα της Schroders για τις επενδυτικές στρατηγικές, κατέδειξε ότι οι δυο στους τρεις Έλληνες επενδυτές δεν έχουν πλήρη γνώση της κατηγορίας των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων (private assets). Σε αυτή την κατεύθυνση, οι στρατηγικοί σύμβουλοι της Schroders, οι οποίοι είναι διαχειριστές χαρτοφυλακίων υψίστης προτεραιότητας μπορούν να παράσχουν την απαιτούμενη καθοδήγηση και να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους.

Tο συνέδριο αποτελεί ταυτόχρονα ένα μήνυμα προς την κατεύθυνση της ευελιξίας στις επενδυτικές επιλογές, καθώς οι παράγοντες που καθορίζουν τις αγορές, δεν είναι μόνο οικονομικοί. Το 2024 θα είναι η χρονιά των μειώσεων των επιτοκίων αλλά και η χρονιά των εκλογών: περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θα κληθεί να προσέλθει στις κάλπες ενώ η εκλογική εξέλιξη στις ΗΠΑ ενδεχομένως να αποτελέσει το σημαντικότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία των ΗΠΑ κι ένα σημαντικό παγκόσμιο διακύβευμα. Πρόσθετες αβεβαιότητες και εξωτερικοί παράγοντες (όπως οι δύο πόλεμοι) ενδέχεται να δημιουργήσουν επιπλέον μεταβλητότητα.

Σε αυτό το νέο, ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον, η Schroders φιλοδοξεί να αποτελέσει ασφαλή «πυξίδα» για τους επενδυτές.

*O Δημήτρης Μπατζής είναι επικεφαλής νοτίου τομέα Κεντροανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου και εκπρόσωπος ESG Γερμανίας, Αυστρίας & CEEMED της Schroders

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Ο «αλγόριθμος του Αιγαίου»: Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία;
Experts |

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να τονώσει την ελληνική οικονομία;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες διεργασίες, να εξορθολογίζει κρίσιμες λειτουργίες και να βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων