Την έρευνά τους αποφάσισαν να διευρύνουν οι εισαγγελείς των ΗΠΑ για τον ινδικό όμιλο Adani προκειμένου να εξετάσουν το κατά πόσον η εταιρεία μπορεί να έχει εμπλακεί σε δωροδοκία.

Από το μικροσκόπιο των αρχών, μάλιστα, δεν φαίνεται να γλιτώνει και ο ίδιος ο Ινδός δισεκατομμυριούχος που εξαιτίας της διφορούμενης συμπεριφοράς του, έχει προσελκύσει αρνητικά το ενδιαφέρον.

Γκαουτάμ Αντάνι: Ξανά πλουσιότερος Ασιάτης

Η έρευνα

Οι αμερικανικές αρχές ερευνούν κατά πόσον μια οντότητα της Adani ή άτομα που συνδέονται με την εταιρεία, με βασικότερο τον Γκαουτάμ Αντάνι, εμπλέκονται σε υπόθεση δωροδοκίας αξιωματούχων στην Ινδία για ευνοϊκή μεταχείριση σε ένα ενεργειακό έργο.

Η έρευνα, η οποία εξετάζει επίσης την ινδική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Azure Power Global Ltd., διεξάγεται από το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ για την ανατολική περιφέρεια της Νέας Υόρκης και τη μονάδα απάτης του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η απάντηση του ομίλου ωστόσο ήταν αρνητική: «Δεν γνωρίζουμε καμία έρευνα κατά του προέδρου μας. Ως επιχειρηματικός όμιλος που λειτουργεί με τα υψηλότερα πρότυπα διακυβέρνησης, υπαγόμαστε και συμμορφωνόμαστε πλήρως με τους νόμους κατά της διαφθοράς και της δωροδοκίας στην Ινδία και σε άλλες χώρες».

Εκτός από το γεγονός ότι κυριαρχεί με τα έργα του στην πατρίδα του, με λιμάνια, αεροδρόμια, γραμμές ηλεκτροδότησης και αναπτύξεις αυτοκινητοδρόμων, ο Adani Group προσελκύει κεφάλαια από όλο τον κόσμο. Η αμερικανική νομοθεσία επιτρέπει στους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να ασκούν δίωξη για κατηγορίες διαφθοράς από το εξωτερικό, εάν αυτές αφορούν ορισμένους δεσμούς με αμερικανούς επενδυτές ή αγορές.

Οι πρώτες κατηγορίες

Η εκτεταμένη αυτοκρατορία της Adani κλονίστηκε στις αρχές του περασμένου έτους από τους ισχυρισμούς της Hindenburg Research, η οποία πωλούσε ανοικτές μετοχές, ότι ο όμιλος χειραγώγησε την τιμή της μετοχής του και διέπραξε λογιστική απάτη. Ο όμιλος αρνήθηκε σθεναρά αυτούς τους ισχυρισμούς και οι μετοχές έχουν σε μεγάλο βαθμό ανακάμψει από την αρχική τους πτώση.

Παρόλα αυτά, η έκθεση ώθησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να εξετάσουν ορισμένους από τους ισχυρισμούς, ανέφερε το Bloomberg News πέρυσι.

Η έρευνα για την Adani βρίσκεται πλέον σε προχωρημένο στάδιο, σύμφωνα με το Bloomberg. Και μάλιστα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να επιλέξει να συνεχίσει τις έρευνές του χωρίς να ενημερώσει τα μέρη.

Οι Adani Group και Azure ανταγωνίζονται στον τομέα της πράσινης ενέργειας της Ινδίας και τα τελευταία χρόνια και οι δύο έχουν κερδίσει συμβάσεις για έργα στο πλαίσιο του ίδιου κρατικού προγράμματος ηλιακής ενέργειας. Η Adani επιδιώκει να τοποθετηθεί ως η κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μια εποχή που ο πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι, θεωρούμενος στενός σύμμαχος του Γκαουτάμ Αντάνι, προωθεί σημαντικές πράσινες πρωτοβουλίες.

Η Azure αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από καταγγελίες πληροφοριοδοτών για παράνομες πληρωμές και αποσύρθηκε από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στα τέλη του περασμένου έτους λόγω καθυστερημένων καταθέσεων.

Πέρυσι η εταιρεία είχε δηλώσει ότι συνεργάζεται με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά από εσωτερική έρευνα που διαπίστωσε στοιχεία ότι άτομα που είχαν προηγουμένως συνδεθεί με την εταιρεία μπορεί να γνώριζαν ή να συμμετείχαν σε ένα «προφανές σχέδιο με πρόσωπα εκτός της Parent για την πραγματοποίηση αθέμιτων πληρωμών σε σχέση με ορισμένα έργα».

Υποθέσεις διαφθοράς

Ο νόμος περί αλλοδαπών πρακτικών διαφθοράς καθιστά έγκλημα για μια εταιρεία ή ένα πρόσωπο με δεσμούς με τις ΗΠΑ – όπως μια δημόσια εγγραφή, Αμερικανοί επενδυτές ή μια κοινοπραξία – να πληρώνει ή να προσφέρει κάτι αξίας σε αξιωματούχους άλλης κυβέρνησης για ευνοϊκή μεταχείριση.

Οι εισαγγελείς στο Μπρούκλιν έχουν ιστορικό επιθετικής δίωξης αυτών των υποθέσεων. Η Adani Group δεν εμπορεύεται στις ΗΠΑ, αλλά έχει Αμερικανούς επενδυτές.

Οι λεγόμενες έρευνες FCPA μπορεί να διαρκέσουν χρόνια, καθώς χρειάζεται να συλλεχθούν αποδεικτικά στοιχεία και να ανακριθούν μάρτυρες που μπορεί να βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ. Οι υποθέσεις αυτές, ωστόσο, είναι συχνά υψηλού προφίλ και μπορούν να οδηγήσουν σε τεράστια πρόστιμα για τις εταιρείες και να αποτελέσουν μεγάλες νίκες για τους εισαγγελείς.

Οι αξιωματούχοι επιδιώκουν όλο και περισσότερο να ασκήσουν υποθέσεις FCPA κατά στελεχών, αν και είναι ασυνήθιστο να κατηγορείται ο επικεφαλής μιας μεγάλης εταιρείας – στην περίπτωση της Adani, ο ίδιος ο πρόεδρός της.

Ανάκαμψη της Adani

Ο Γκαουτάμ Αντάνι, 61 ετών, ηγήθηκε της αντεπίθεσης ενάντια σε προηγούμενους ισχυρισμούς περί ατασθαλιών. Σε μια ομιλία του Ιουλίου προς τους μετόχους, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Hindenburg Research ως «κακόβουλους» και «ψευδείς».

Αφού αρχικά κατέρρευσε λόγω των ισχυρισμών του short-seller, οι μετοχές της ναυαρχίδας Adani Enterprises Ltd. έχουν κερδίσει πάνω από 70% τον τελευταίο χρόνο. Η περιουσία του Γκαουτάμ Αντάνι έχει εκτοξευθεί και πάλι προς τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον τον 14ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Η Ινδία είναι επίσης τώρα έτοιμη να επιλύσει τις δικές της έρευνες σχετικά με την εταιρεία, αφού το ανώτατο δικαστήριο της χώρας διέταξε τον Ιανουάριο τις ρυθμιστικές αρχές της χώρας να ολοκληρώσουν την έρευνά τους εντός τριών μηνών και δήλωσε ότι δεν χρειάζονται άλλες έρευνες. Αυτό έγινε αφού μια επιτροπή που διορίστηκε από το δικαστήριο αυτό πέρυσι δεν διαπίστωσε καμία ρυθμιστική παράλειψη ούτε ενδείξεις χειραγώγησης των τιμών στις μετοχές του Adani Group.

Ναι μεν, αλλά…

Από την αρχή, ο αμερικανικός έλεγχος του ομίλου Adani είχε γεωπολιτικές προεκτάσεις. Η εταιρεία είναι βαθιά συνυφασμένη με την οικονομία της Ινδίας, την οποία ο Λευκός Οίκος φλερτάρει ως σύμμαχο για να αντιμετωπίσει την Κίνα. Τόσο ο Αντάνι όσο και ο Μόντι κατάγονται από το δυτικό ινδικό κρατίδιο Γκουτζαράτ και γνωρίζονται μεταξύ τους εδώ και χρόνια.

Η έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν σταμάτησε την Ουάσινγκτον να συνεργάζεται με οντότητες του ομίλου Adani.

Πέρυσι, η αμερικανική International Development Finance Corp. δήλωσε ότι θα παράσχει χρηματοδότηση ύψους 553 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια μονάδα της Adani για ένα λιμενικό τερματικό σταθμό στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη επένδυση του κυβερνητικού οργανισμού σε υποδομές στην Ασία, με στόχο τον περιορισμό της επιρροής της Κίνας στην περιοχή.

Η νέα χρονιά βρήκε τον Αντάνι να επιστρέφει στην πρωτοκαθεδρία ως το πλουσιότερο άτομο της Ασίας λίγες μέρες αφότου το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας αποφάσισε ότι δεν χρειάζονταν περαιτέρω έρευνες για τους λάβρους ισχυρισμούς της Hindenburg Research εναντίον του ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων του μεγιστάνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή