Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πάμπλο Ερνάντεθ ντε Κος δήλωσε ότι αναμένει μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να μετριάζεται όπως αναμενόταν.

«Η ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα ότι ολοκληρώσαμε τον στόχο μας να φτάσουμε τον πληθωρισμό στο 2% είναι συμβατή με μια μείωση των επιτοκίων σύντομα, και αυτό θα μπορούσε πιθανότατα να συμβεί τον Ιούνιο», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας στο El Periodico σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Στο γόρδιο δεσμό επιτοκίων-πληθωρισμού-στασιμότητας η Ευρώπη [γραφήματα]

Η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να συμβεί τότε, εάν οι κύριες προβλέψεις συνεχίσουν να επιτυγχάνουν τους στόχους τους επόμενους μήνες, είπε.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι πιθανό να κάνουν την πρώτη τους μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι, αφού βεβαιωθούν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει σταθερά στον στόχο του 2%. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι υπήρξε σίγουρα επιβράδυνση στις τιμές καταναλωτή, αλλά δεν ήταν αρκετή για να ξεκινήσει η νομισματική χαλάρωση.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ μίλησαν πρόσφατα για το θέμα με τον Γιάννη Στουρνάρα να λέει στο Bloomberg ότι θα ήθελε να δει δύο μειώσεις επιτοκίων πριν από το διάλειμμα του Αυγούστου και τον Όλι Ρεν να δει αρκετές μειώσεις στο κόστος δανεισμού φέτος, σύμφωνα με συνέντευξη στο YLE TV1.

Ο Στουρνάρας είναι γνωστός για τη σύγκλισή του με τα περιστέρια της κεντρικής τράπεζας, όπως γράφει το Bloomberg, αν και πρόσφατα ευθυγραμμίστηκε με περισσότερα γερακίσια μέλη στην ανάγκη να περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο.

«Θα έχουμε ελάχιστες νέες πληροφορίες πριν από τη συνεδρίαση του Απριλίου, ειδικά για τους μισθούς στις αρχές του 2024 — αλλά θα λάβουμε πολλά περισσότερα στοιχεία πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, στο ίδιο μήκος κύματος με την Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα. «Νομίζω ότι για να μειώσουμε τα επιτόκια τον Απρίλιο, θα χρειαστεί να δούμε την οικονομία να καταρρέει και δεν το περιμένω», σημείωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή