Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρόκειται να ανακοινώσει τις τελευταίες αποφάσεις της για τη νομισματική πολιτική και τις οικονομικές προβλέψεις της το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ), με τους επενδυτές να αναζητούν απάντηση σε ένα βασικό ερώτημα: πιστεύει η Fed ακόμη ότι θα μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές το 2024;

Πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός δεν έχει πέσει τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν, ώθησαν τις προβλέψεις της αγοράς για μειώσεις των επιτοκίων της Fed φέτος σε τρεις από έξι. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι εάν μερικοί μήνες επίμονων στοιχείων για τον πληθωρισμό θα είναι αρκετοί για να προκαλέσουν περαιτέρω αλλαγές από τη Fed.

Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει τα επιτόκια δύο φορές πριν από τον Αύγουστο

Σε άλλα σημεία του ημερολογίου αυτή την εβδομάδα, η Nike, η Lululemon, η FedEx και η Micron είναι έτοιμες να ανακοινώσουν οικονομικά αποτελέσματα την Πέμπτη, υπογραμμίζοντας αυτό που διαφορετικά θα ήταν ένα σχετικά ήσυχο πρόγραμμα για εταιρικά αποτελέσματα. Στο μέτωπο της δημόσιας εγγραφής, το Reddit πρόκειται να κάνει το ντεμπούτο του στη δημόσια αγορά την Πέμπτη με την ένδειξη «RDDT», καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να υπολογίζουν πόσο έχει ξεπαγώσει η περσινή αγορά νέων εκδόσεων.

Η Nvidia θα φιλοξενήσει επίσης το ετήσιο συνέδριο GTC τη Δευτέρα , με τους επενδυτές να επικεντρώνονται έντονα στον οδικό χάρτη προϊόντων της εταιρείας καθώς οδηγεί σε μια τεράστια αύξηση της ζήτησης για τα τσιπ της εν μέσω της έκρηξης των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο περισσότερο από 260% τον τελευταίο χρόνο, αν και παρέμειναν σχεδόν σταθερές τις τελευταίες δύο εβδομάδες με τους επενδυτές να βρίσκονται σε μοτίβο συγκράτησης τόσο ενόψει αυτού του γεγονότος όσο και της συνεδρίασης της Fed αυτήν την εβδομάδα.

Η Fed στο επίκεντρο

Οι επενδυτές δεν σκέφτονται καμία αλλαγή στα επιτόκια αναφοράς της Fed, τα οποία θα πρέπει να παραμείνουν στο εύρος του 5,25%-5,50%, όπου βρίσκονται από τον περασμένο Ιούλιο.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα έχουν την πλήρη προσοχή τους τόσο στην τελευταία Περίληψη των Οικονομικών Προβολών (SEP) της Fed όσο και, όπως πάντα, στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, η οποία θα ξεκινήσει 30 λεπτά μετά τη δημοσίευση του SEP και της δήλωσης πολιτικής.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Μάθιου Λουτσέτι, έγραψε σε σημείωμα προς πελάτες την Παρασκευή ότι πιστεύει ότι οι πρόσφατες μετρήσεις για τον πληθωρισμό θα ωθήσουν τη Fed να κλίνει προς τα «γεράκια» με τα μηνύματά της την Τετάρτη.

Με άλλα λόγια, μην περιμένετε ότι η Fed θα αφιερώσει πολύ χρόνο για να πιέσει τις προσδοκίες της αγοράς που είναι ικανοποιημένοι να περιμένουν πριν μειώσει τα επιτόκια φέτος.

«Η συνέντευξη Τύπου του προέδρου Πάουελ θα πρέπει να τονίσει ότι, ενώ οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στην επιθυμητή πορεία, η πραγματοποίηση πιο ήπιων αποτυπώσεων πληθωρισμού τους επόμενους μήνες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει η χαλάρωση», δήλωσε ο Λουτσέτι.

To dot

Τον Δεκέμβριο, μέρος του SEP γνωστό ως “dot”,που απεικονίζει τις προσδοκίες των πολιτικών για το πού θα μπορούσαν να κατευθυνθούν τα επιτόκια στο μέλλον, έδειξε ότι οι αξιωματούχοι αναμένουν τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Ο Aμερικανός οικονομολόγος της Bank of America, Μάικλ Γκάπεν, έγραψε σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες ότι οποιεσδήποτε αλλαγές σε αυτήν την πρόβλεψη θα είναι «η μεγαλύτερη εστίαση για τις αγορές» την Τετάρτη.

Οι οικονομολόγοι έχουν σημειώσει ότι θα χρειαστούν μόνο δύο αξιωματούχοι που θα δουν υψηλότερα επιτόκια από την προηγούμενη έκδοση για να ωθήσουν τη συναίνεση σε μόλις δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Δεδομένες αγορές έχουν προχωρήσει ψηλότερα σχετικά με την προοπτική μείωσης των επιτοκίων από τη Fed φέτος, μια στροφή σε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων θα μπορούσε να θεωρηθεί απειλή για το ράλι της αγοράς. Αλλά κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό δεν πρέπει να έχει σημασία.

Ο επικεφαλής οικονομικής έρευνας της Renaissance Macro, Νιλ Ντούτα, έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες αυτή την εβδομάδα, για παράδειγμα, ότι είναι «σκεπτικός» ότι οι αγορές θα κινηθούν πολύ εάν η Fed σχεδιάζει λιγότερη μείωση επιτοκίων φέτος.

Ο Ντούτα υποστήριξε ότι εάν η Fed αφαιρέσει μια προβλεπόμενη μείωση των επιτοκίων φέτος, πιθανότατα θα συνοδεύεται από μια ανοδική αναθεώρηση της οικονομικής ανάπτυξης. «Η διαγραφή μιας περικοπής το 2024 θα σημαίνει λίγα για την αγορά μετοχών, είναι ένα καλοήθες γεγονός», έγραψε ο Ντούτα. «Τελικά, μια ισχυρότερη προοπτική ονομαστικής ανάπτυξης συνεπάγεται μια ισχυρότερη προοπτική κερδών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή