Ευκαιρίες συγχωνεύσεων και εξαγορών στις Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα χρόνια θα αναζητήσει ο ελβετικός τραπεζικός γίγαντας UBS Group AG, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του στην εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung am Sonntag την Κυριακή.

Η UBS, η οποία εξαγόρασε την πρώην αντίπαλο Credit Suisse τον περασμένο Ιούνιο, θέλει να επεκτείνει την αμερικανική επιχείρηση διαχείρισης πλούτου μέσω πιθανών εξαγορών και συγχωνεύσεων σε τρία ή τέσσερα χρόνια, αποκάλυψε ο Κολμ Κέλεχερ, που οδήγησε στην εξαγορά των 3 δισ.

UBS: Κατηγορώ προς την ΕΕ για «παροικιακή» άποψη απέναντι στις τράπεζες

Όπως επισημαίνει το Reuters, μετά τη διάσωση της Credit Suisse, η UBS έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις για τον ισολογισμό της ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος είναι σχεδόν διπλάσιος από το μέγεθος της ελβετικής οικονομίας και έχει οδηγήσει τη χώρα να επανεξετάσει τη νομοθεσία της για τις συστημικά σημαντικές τράπεζες.

Ο Κέλεχερ, ωστόσο, αντέκρουσε τις εκκλήσεις να υποβληθεί η UBS σε υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις. «Αν έχεις υπερβολικά πολλά κεφάλαια, τιμωρείς τους μετόχους, αλλά και τους πελάτες, επειδή οι τραπεζικές υπηρεσίες γίνονται πιο ακριβές», δήλωσε στη NZZ.

Διαδοχική σύνθεση

Η πρώτη συγχώνευση δύο συστημικά σημαντικών παγκόσμιων τραπεζικών ομίλων είχε επίσης ως αποτέλεσμα την επιστροφή του πρώην επικεφαλής Σέρτζιο Ερμότι για μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι, σε μια διαδικασία που θα απαιτήσει «τουλάχιστον πέντε χρόνια».

«Είναι καθήκον του να δημιουργήσει αξιόπιστους διαδόχους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», εξήγησε ο Κέλεχερ. «Αύξησε το Εκτελεστικό Συμβούλιο από 12 σε 16 μέλη, ώστε να έχουμε περισσότερους υποψηφίους και ποικιλομορφία. Τώρα έχουμε χρόνο να αναπτύξουμε πιθανούς διαδόχους». Ο ίδιος ο Κέλεχερ θέλει να παραμείνει πρόεδρος για να επιβλέπει την αλλαγή του διευθύνοντος συμβούλου.

Όσον αφορά την ενσωμάτωση της Credit Suisse, το δύσκολο μέρος θα ξεκινήσει φέτος, με την εξάλειψη των επικαλύψεων, τη συγχώνευση των νομικών οντοτήτων και τη μετάβαση των συστημάτων πληροφορικής, είπε. Παρόλα αυτά, αν και οι μετοχές της UBS έχουν αυξηθεί περίπου 60% μετά την εξαγορά, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης.

«Οι μετοχές της UBS εξακολουθούν να είναι υποτιμημένες», επισήμανε ο Κέλεχερ, που είχε διατελέσει πρόεδρος της Morgan Stanley μέχρι το 2019. «Η αποτίμησή μας θα πρέπει να είναι στα ίδια επίπεδα με εκείνη της Morgan Stanley- ίσως και υψηλότερα, επειδή είμαστε ένας παγκόσμιος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων».

Ανάγκη για νέα μέσα

Στη συνέντευξή του στην Neue Zuercher Zeitung am Sonntag με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ο Κέλεχερ επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή Finma χρειάζεται «νέα μέσα», όπως η εξουσία επιβολής προστίμων και απόλυσης ανώτερων στελεχών όταν διαπιστώνεται ότι δεν είναι αρμόδια ή κατάλληλα. Αυτό θα προσανατολίσει επίσης τις αμοιβές των τραπεζιτών προς τη μακροπρόθεσμη κατεύθυνση, είπε.

Η ελβετική κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει έκθεση τις επόμενες εβδομάδες σχετικά με το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι χρηματοπιστωτικοί κανόνες της χώρας μετά την κατάρρευση της Credit Suisse. Η υπουργός Οικονομικών Καρίν Κέλερ-Σούτερ δήλωσε στο Bloomberg News τον Ιανουάριο ότι υποστηρίζει την παροχή στην Finma της εξουσίας να επιβάλλει πρόστιμα στις τράπεζες.

Το λάθος μάθημα

Για τον Κέλεχερ, η επιβολή υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων στη UBS θα σήμαινε ότι θα αντλούσε το λάθος μάθημα από την κρίση.

«Αν έχεις υπερβολικά πολλά κεφάλαια, τιμωρείς τους μετόχους, αλλά και τους πελάτες, επειδή οι τραπεζικές υπηρεσίες γίνονται πιο ακριβές», είπε. «Έχουμε ήδη κεφαλαιακά αποθέματα που είναι πολύ πάνω από το ελάχιστο ρυθμιστικό όριο».

Αντίθετα, για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στο μέλλον, η ελβετική κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει τη σχέση που θα έχει η Finma με την κεντρική τράπεζα, είπε.

«Μου αρέσει το αμερικανικό μοντέλο, γιατί σε αυτό οι αρμοδιότητες είναι πιο σαφώς καθορισμένες», εξήγησε ο Κέλεχερ. «Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι έργο της κεντρικής τράπεζας. Η τραπεζική ρύθμιση είναι επίσης μέρος ενός σταθερού χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή