Την πρώτη στρατηγική τους ήττα υπέστησαν οι πειρατές της Σομαλίας με την απελευθέρωση του φορτηγού πλοίου Ruen από το Ινδικό Πολεμικό ναυτικό.

Οι Ινδοί έχουν αυξημένη δραστηριότητα στην περιοχή ανοικτά των ακτών της Σομαλίας και έχουν διακριθεί στον αγώνα κατά της πειρατείας. Τελευταία επιτυχία τους η απελευθέρωση του πλοίου μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου της Navibulgar του Ruen, και του 17μελούς πληρώματός του που είχε καταληφθεί από Σομαλούς πειρατές πριν από τρεις μήνες.

Ερυθρά Θάλασσα: Πολεμώντας τους Χούθι θα είναι σκληρότερο από ότι τους Σομαλούς επιδρομείς

Το Ινδικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι ειδικοί κομάντος του πολεμικού του πλοίου INS Kolkata ανάγκασαν 35 Σομαλούς πειρατές να παραδοθούν και ότι το πλήρωμα του απαχθέντος Ruen με σημαία Μάλτας διασώθηκε χωρίς να τραυματιστεί.

Το πλοίο κατασκευής 2016 είχε καταληφθεί τον Δεκέμβριο στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, σηματοδοτώντας την πρώτη επιτυχή κατάληψη πλοίου με τη συμμετοχή Σομαλών πειρατών από το 2017.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου από το Μπαγκλαντές, το Abdullah, απήχθη επίσης από Σομαλούς πειρατές στον Ινδικό Ωκεανό με 23 μέλη του πληρώματος στο πλοίο.

Η ναυτική δύναμη της ΕΕ δήλωσε ότι το Ruen, το οποίο διασώθηκε 93 ημέρες μετά την κατάληψη του από τους πειρατές, ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε ως βάση για την κατάληψη του χύδην φορτηγού πλοίου που ανήκει στην SR Shipping, θυγατρική του ομίλου Kabir.

Η επιχείρηση, η οποία διήρκεσε περίπου 40 ώρες, ξεκίνησε την Παρασκευή, όταν το πολεμικό ναυτικό αναχαίτισε το Ruen και κάλεσε τους πειρατές να παραδοθούν και να απελευθερώσουν το πλοίο και το πλήρωμά του. Στη συνέχεια οι πειρατές  άνοιξαν πυρ εναντίον του ινδικού πολεμικού πλοίου σε διεθνή ύδατα.

Το ινδικό ναυτικό, νωρίτερα φέτος, διέσωσε επίσης δύο αλιευτικά σκάφη με ιρανική σημαία κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Σομαλίας και απέτρεψε απόπειρα πειρατείας του capesize bulker Lila Norfolk με σημαία Λιβερίας στη Βόρεια Αραβική Θάλασσα.

Από τον Νοέμβριο έχουν καταγραφεί περισσότερες από 20 πειρατείες ή απόπειρες πειρατείας πλοίων στον Κόλπο του Άντεν και στη λεκάνη της Σομαλίας. Μέχρι την Παρασκευή, δεν υπήρχαν αιτήματα για λύτρα από τους πειρατές που κατέλαβαν το φορτηγό πλοίο Abdullah από το Μπαγκλαντές, το οποίο είναι τώρα αγκυροβολημένο περίπου τέσσερα ναυτικά μίλια ανοικτά του Γκοντόμπ Τζιράαν, στη Σομαλία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά