Με τον τζίρο να κινείται για ακόμη μία ημέρα σε υψηλά επίπεδα, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να απορροφήσει την ισχυρή προσφορά που υπήρξε στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό του, παλεύοντας να κρατήσει τη ζώνη των 1.410 μονάδων και ένα μαξιλάρι ασφαλείας από τις κοντινές του στηρίξεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,31% στις 1.403,47 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.403,47 μονάδων (-1,31%) και 1.417,28 μονάδων (-0,33%). Ο τζίρος ανήλθε στα 181,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,2 εκατ. τεμάχια αξίας 47,8 εκατ. ευρώ, με το πακέτο της Aegean, αξίας 36,88 εκατ. ευρώ να ξεχωρίζει.

Τα hedge funds κυρίαρχοι παίκτες στα ευρωπαϊκά ομόλογα

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,46% στις 3.379,21 μονάδες, ενώ στο -0,57% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.398,66 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,45% στις 1.202,53 μονάδες.

Ψήγματα στηρίξεων

Η αγορά παραμένει σε αρνητικό βραχυπρόθεσμο momentum, με αρκετά χαρτοφυλάκια να βρίσκουν ευκαιρία είτε να κατοχυρώσουν κέρδη είτε να επιδοθούν σε προσεκτικό stock picking μετά τη διάψευση των προσδοκιών από τη Moody’s την περασμένη Παρασκευή. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η κύρια τάση της αγοράς έχει διαταραχθεί. Σύμφωνα μάλιστα και με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, ουσιαστικά είμαστε σε bull market και με τέτοια ρευστότητα στο σύστημα βλέπουμε πως υπάρχουν τίτλοι που είναι σε διαφορετική φάση και δίνουν στην αγορά βοήθειες στα δύσκολα.

Κατά τον ίδιο, αν και σε εβδομαδιαία γραφήματα η ελληνική αγορά δεν φαίνεται να πτοείται, δεν παύει να έχουμε υπόψιν την πιθανότητα μιας διόρθωσης στις αγορές, ειδικά μετά το κλείσιμο και της σειράς Μαρτίου στα παράγωγα. Αν δεν δούμε κάποια σοβαρή κινητήρια κίνηση στους ξένους δεν χρειάζεται να προβληματιστούμε ιδιαίτερα στην Λεωφόρο Αθηνών, επισημαίνει ο κ. Ζαχαράκης. Το ότι δεν τρέχουν ή διορθώνουν όλοι οι τίτλοι μαζί είναι ιδανικό σε μία bull market, ενώ η αγορά φτιάχνει χωρίς να βιάζεται επίπεδα τα οποία βοηθούν στην όποια διόρθωση.

Τεχνικά όμως, το βασικό σενάριο της εβδομάδας είναι η πλάγια κίνηση, με την απορρόφηση των ταλαντώσεων που εκδηλώθηκαν μετά την διάθεση του ποσοστού της Τράπεζας Πειραιώς ενδεχομένως να είναι ένα προαπαιτούμενο πριν την επόμενη ανοδική εκτόνωση καθώς τα τεχνικά δεδομένα υποστηρίζουν πλειοψηφικά ακόμα το ανοδικό σενάριο.

Σύμφωνα με την Fast Finance, οι 1.386-1.399 μονάδες είναι το επίπεδο που έδωσε την αντίδραση, με το εβδομαδιαίο γράφημα να μην έχει προβληματιστεί σε καμία περίπτωση. ο χαρακτηριστικό στην τεχνική μας εικόνα είναι ότι ενώ οι ξένες αγορές μπορούμε να πούμε ότι έχουν ανέβει στον “βατήρα”, ο ΓΔ είναι ακριβώς σε αντίθετη φάση διορθωμένος και περιμένοντας για ανοδικό έναυσμα.

Οι 1.437 μονάδες είναι ουσιαστικά κύρια αντίσταση, αλλά η αγορά βρίσκεται με διορθωμένους τους ταλαντωτές περιμένοντας ένα ανοδικό έναυσμα σε ημερήσιο κλείσιμο. Ο ΓΔ προσπαθεί να συντηρήσει το ανοδικό του κανάλι με την στήριξη στην ζώνη των 1.396 μονάδων, η κατοχύρωση του οποίου θα μπορούσε να δώσει μία κίνηση στην ζώνη των 1.369 μονάδων.

Ο FTSE 25 έχασε σήμερα και πάλι την κοντινή του στήριξη, ανοίγοντας το δρόμο προς μία κίνηση για τις 3.370 μονάδες. Ουσιαστική αντίσταση είναι στις 3.495 μονάδες. Ο τραπεζικός κλάδος είναι πιο αδύναμος στην παρούσα, με την Πειραιώς να έχει ανακατέψει την τράπουλα και με την Εθνική να έχει την καλύτερη συμπεριφορά. Οι 1.223 και 1.240 είναι αντιστάσεις ενώ ουσιαστική κοντινή στήριξη είναι οι 1.190 μονάδες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Jumbo έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 3%, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Cenergy, Μυτιληναίος, Λάμδα, Σαράντης, ΕΛΧΑ, Motor Oil και Βιοχάλκο.

Οι απώλειες σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και Quest ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha bank, Autohellas, Aegean και Ελληνικά Πετρέλαια. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημείωσαν οι Τιτάν και Eurobank, με τις Εθνική, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ να κλείνουν με άνοδο ανώτερη του 1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών