Η διαφορετικές ημερομηνίες που εορτάζεται το Πάσχα στην Ορθόδοξη και Καθολική εκκλησία επηρεάζει το διεθνές τραπεζικό σύστημα με αποτέλεσμα να έχουμε τραπεζική αργία και λόγο του Καθολικού Πάσχα, που για το 2024 είναι την Κυριακή 31 Μαρτίου. Κατά συνέπεια η Παρασκευή 29 Μαρτίου (Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών και η Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 (δεύτερη μέρα του Πάσχα των καθολικών)το τραπεζικό σύστημα να παραμείνει κλειστό.

Τραπεζική αργία

Αφορά την υποχρεωτική τραπεζική αργία των τραπεζών για το τετραήμερο από την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, Μεγάλη Παρασκευή για την Καθολική Εκκλησία, έως την Δευτέρα 1 Απριλίου 2024, δεύτερη ημέρα του Πάσχα για τους καθολικού.

Τις ημέρες αυτές χωρίς τράπεζες θα μείνουν οι καταναλωτές και οι επιτηδευματίες.

Θα πρέπει λοιπόν να προγραμματίσετε τις συναλλαγές σας λίγο πριν «κλείσει» ο μήνας

Όσοι έχουν χρέη, δόσεις πληρωμές σε ΙΚΑ και εφορίες ή καταβάλλουν μισθοδοσία και λοιπές υποχρεώσεις που λήγουν στο τέλος του μήνα Μαρτίου θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί .

Και αυτό γιατί λόγο οι τράπεζες λόγω της εορτής του Πάσχα των Καθολικών, οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται την Παρασκευή 29 Μαρτίου και τη Δευτέρα 1 Απριλίου, θα εκτελεστούν την Τρίτη 2 Απριλίου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη.

Οι μεταφορές εντός της ίδιας τράπεζας αναμένεται να εκτελεστούν κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τρίτη 2 Απριλίου.

Για την εκτέλεση των μισθοδοσιών, πάλι, θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τρίτη 2 Απριλίου.

Σημειώνεται πως – μεταξύ Παρασκευής 29 Μαρτίου και Δευτέρας 1 Απρίλιου – κλειστό θα παραμείνει και το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Προσοχή: Επειδή οι αργίες συμπίπτουν με τις καταληκτικές ημερομηνίες υποχρεώσεων του Μαρτίου , θα πρέπει οι επιχειρήσεις και για τις υποχρεώσεις με ημερομηνία Παρασκευή 29.3.2024 και για τις υποχρεώσεις που παρατείνονται την Δευτέρα 1.4.2024,να τις εξοφλήσουν την Πέμπτη 28 Μάρτιου 2024, αφού μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας δεν έχουν δώσει παράταση για την εξόφληση των συγκεκριμένων υποχρεώσεων.

Ποιο συγκεκριμένα οι υποχρεώσεις αυτές είναι

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

– Καταβολή δόσεων φόρου εισοδήματος

α) Καταβολή δόσεων που προέρχονται από φορολογικές ρυθμίσεις και φορολογικούς ελέγχους.
β) Καταβολή της τρίτη (3ης) δόσης του φόρου εισοδήματος από Α.Ε., Ε.Π.Ε. κ.λπ., που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας και έχουν κλείσει διαχειριστική περίοδο στις 30.6.2022.
γ) Καταβολή της τρίτη (3ης) δόσης του φόρου εισοδήματος από Ο.Ε., Ε.Ε., κ.λπ., που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας και έχουν κλείσει διαχειριστική περίοδο την 30.6.2022

Σημειώνεται ότι, εφόσον η καταληκτική ημερομηνία δεν είναι εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες, η προθεσμία καταβολής των φόρων εισοδήματος δεν μεταφέρεται την αμέσως επόμενη ημέρα.

Υποχρεώσεις ΦΠΑ

Δήλωση Φ.Π.Α., για τους υποκείμενους στο φόρο που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (Φεβρουαρίου) , καθώς και το Δημόσιο, όταν υπόκειται στο φόρο

– Υποβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ σε περίπτωση οριστικής παύσης των εργασιών ή διακοπής των υπαγομένων σε ΦΠΑ δραστηριοτήτων του υποκείμενου

– Υποβολή ειδικής δήλωσης Φ.Π.Α. από υπόχρεους ενταγμένους στο ειδικό καθεστώς του άρθ. 47δ του Κ.Φ.Π.Α. (Import OSS) μηνός Ιανουαρίου.

Σημείωση: Η υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ γίνεται πλέον την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα για όλους τους τύπους των δηλώσεων (χρεωστικές, πιστωτικές, μηδενικές).

– Ενιαία δήλωση ΦΠΑ, σύμφωνα με τα άρθρα 47α, 47β, 47γ και 47δ του Κώδικα ΦΠΑ

Σημείωση: Η υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ, τα άρθρα 47α, 47β, 47γ και 47δ του Κώδικα ΦΠΑ, γίνεται πλέον την τελευταία ημέρα του μήνα για όλους τους τύπους των δηλώσεων. Οι δηλώσεις αυτές δεν ακολουθούν την Ελληνική νομοθεσία. Στις δηλώσεις δεν υπάρχει τροποποιητική δήλωση. Οι αλλαγές γίνονται στις επόμενες δηλώσεις όλους τους τύπους των δηλώσεων (χρεωστικές, πιστωτικές, μηδενικές).

ΛΟΙΠΕΣ ΔΗΛΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ – ΦΟΡΟΙ ΠΛΟΙΩΝ

– Καταβολή Τέλους Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων (ΤΕ.Π.Α.Η.) για τα πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια που η παραμονή τους στα ελληνικά χωρικά ύδατα πραγματοποιηθεί κατά τον επόμενο μήνα.

Δήλωση τέλους αλιευτικών πλοίων

Οι πλοιοκτήτες τα πλοία των οποίων είναι εγγεγραμμένα στο νηολόγιο ή λεμβολόγιο ή βιβλίο εγγραφής μικρών σκαφών (ΒΕΜΣ), την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους (με πρώτη εφαρμογή την 31/12/2020), υποβάλλουν κατά τα οριζόμενα στην απόφαση Α. 1201/2020 δήλωση απόδοσης του τέλους αλιευτικών πλοίων για το έτος αυτό μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Μαρτίου του επόμενου έτους (με πρώτη εφαρμογή τον Μάρτιο του 2021) σε έντυπη μορφή.
Με την υποβολή της δήλωσης του τέλους γίνεται άμεσος προσδιορισμός αυτού και η καταβολή του γίνεται σε δύο (2) ισόποσες δόσεις στο έτος υποβολής της δήλωσης και ειδικότερα, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Ιουνίου και Οκτωβρίου, αντίστοιχα.
Σχετική Α. 1201/2020.

Δήλωση τέλους ρυμουλκών πλοίων

Οι πλοιοκτήτες τα πλοία των οποίων είναι εγγεγραμμένα στο νηολόγιο ή λεμβολόγιο ή βιβλίο εγγραφής μικρών σκαφών (ΒΕΜΣ), την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους (με πρώτη εφαρμογή την 31/12/2020), υποβάλλουν κατά τα οριζόμενα στην απόφαση Α. 1201/2020 δήλωση απόδοσης του τέλους ρυμουλκών πλοίων για το έτος αυτό μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Μαρτίου του επόμενου έτους (με πρώτη εφαρμογή τον Μάρτιο του 2021) σε έντυπη μορφή.

Με την υποβολή της δήλωσης του τέλους γίνεται άμεσος προσδιορισμός αυτού και η καταβολή του γίνεται σε δύο (2) ισόποσες δόσεις στο έτος υποβολής της δήλωσης και ειδικότερα, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Ιουνίου και Οκτωβρίου, αντίστοιχα.

Σχετική: Α. 1201/2020.

Εισφορά σε εταιρίες του άρθρου 25 του ν. 27/1975

Οι υπόχρεες επιχειρήσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 43 του ν. 4111/2013 για το εισαγόμενο συνάλλαγμα κατά τα έτη 2019 και μετά, υποβάλλουν στη Φορολογική Διοίκηση δήλωση εισφοράς μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Μαρτίου κάθε έτους, με βάση το συνολικό εισαγόμενο και μετατρεπόμενο σε ευρώ συνάλλαγμα και το συνολικό εισαγόμενο ποσό σε ευρώ του προηγούμενου αντίστοιχα έτους. Με την υποβολή της δήλωσης αυτής γίνεται άμεσος προσδιορισμός της εισφοράς, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4174/2013 (Α΄ 170).

Σχετική: Α. 1003/2020.

Δήλωση φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας τα οποία είναι ναυλωμένα βάσει χρόνου/ταξιδίου από φορέα εμπορικής εκμετάλλευσης

Με την απόφαση Α. 1122/2023 ρυθμίζεται το ζήτημα της υποβολής των δηλώσεων φόρου πλοίων πρώτης και δεύτερης κατηγορίας των φορέων εμπορικής εκμετάλλευσης πλοίων που παρέχουν υπηρεσίες μεταφορών με πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα πλοία άλλων εταιρειών, ναυλωμένα βάσει χρόνου/ταξιδίου, παράλληλα με την εκμετάλλευση των ιδιόκτητων και υπό γυμνή ναύλωση πλοίων τους.Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση Α. 1122/2023.

Για τα πλοία δεύτερης κατηγορίας υποβάλλεται δήλωση στην αρμόδια φορολογική αρχή μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Μαρτίου κάθε έτους, σύμφωνα με την κατάσταση πλοίων κατά την 1η Ιανουαρίου του προηγούμενου έτους

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ

ΕΦΚΑ

α) Υποβολή μηνιαίας ΑΠΔ από εργοδότες οικοδομοτεχνικών έργων μηνός Φεβρουαρίου είτε σε υποκατάστημα ή παράρτημα του ΕΦΚΑ (από 1/3 έως 1/4/2024) είτε μέσω διαδικτύου (από 1/3 έως 1/4/2024), ανεξαρτήτως ΑΜΕ.

β) Υποβολή μηνιαίας ΑΠΔ από εργοδότες κοινών επιχειρήσεων – διαχείρισης κτιρίων (πολυκατοικίες κ.λπ.) μηνός Φεβρουαρίου είτε σε υποκατάστημα ή παράρτημα του ΕΦΚΑ (από 1/3 έως 31/3/2023) είτε μέσω διαδικτύου (από 1/3 έως 1/4/2024), ανεξαρτήτως ΑΜΕ.

γ) Καταβολή των εισφορών του ΕΦΚΑ και λοιπών ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου 2023.

δ) Καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και εμμίσθων, οι οποίοι έως την έναρξη ισχύος του Ν.4387/2016 υπάγονταν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ, μηνός Φεβρουαρίου 2024.

ε) Υποβολή Α.Π.Δ. Τ.Ε.Κ.Α. μηνός Δεκεμβρίου από τους εργοδότες κοινών επιχειρήσεων και οικοδομοτεχνικών έργων.

Σημειώνεται ότι, εφόσον η καταληκτική ημερομηνία δεν είναι εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες, η προθεσμία καταβολής των εισφορών ΕΦΚΑ δεν μεταφέρεται την αμέσως επόμενη ημέρα.

– Καταβολή Ειδικής Εισφοράς Διαδικτύου (2% υπέρ Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.) και υποβολή Αναλυτικής Κατάστασης Ειδικής Εισφοράς Διαδικτύου (Α.Κ.Ε.Ε.Δ.) επί των αμοιβών των υπηρεσιών διαφήμισης ή προβολής ή εν γένει προώθησης πωλήσεων προϊόντων ή διάθεσης υπηρεσιών που τελούνται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο μέσω διαδικτύου, για την τιμολογημένη δαπάνη του προηγούμενου μήνα.

Υποχρεώσεις 1 Απριλίου 2024 που πρέπει να εξοφληθούν την 28 Μαρτίου 2024

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ

• Υποβολή δήλωσης απόδοσης του φόρου που παρακρατείται στο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις (περιόδου Ιανουαρίου)
• Υποβολή δήλωσης απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου στα εισοδήματα από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 64 του ν.4172/2013 (περιόδου Ιανουαρίου)
• Υποβολή δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενου φόρου, σύμφωνα με τις διατάξεις, της περ. δ’ της παρ. 1 του άρθ. 64 και των περ. α’ και γ’ της παρ. 5 του άρθ. 69 του ν. 4172/2013 (επιχειρηματικής δραστηριότητας, προκαταβλητέου φόρου επί δικηγορικών αμοιβών, καταβλητέων μερισμάτων δικηγορικών συλλόγων κ.λπ.) (περιόδου Ιανουαρίου)
• Υποβολή δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενου φόρου, σύμφωνα με τις διατάξεις, της περ. δ’ της παρ. 1 του άρθ. 64 και των περ. α’ και γ’ της παρ. 5 του άρθ. 69 του ν. 4172/2013 (επιχειρηματικής δραστηριότητας, προκαταβλητέου φόρου επί δικηγορικών αμοιβών, καταβλητέων μερισμάτων δικηγορικών συλλόγων κ.λπ.) (περιόδου Ιανουαρίου)
• Υποβολή δήλωσης απόδοσης τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης μηνός Ιανουαρίου
• Δήλωση και καταβολή φόρου ασφαλίστρων που αναλογεί στα ακαθάριστα έσοδα του 4ου τριμήνου (Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου)
• Υποβολή δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενου φόρου στο εισόδημα από αμοιβές των πληρωμάτων εμπορικού ναυτικού, μηνός Ιανουαρίου
• Υποβολή δήλωσης και απόδοση παρακρατούμενου φόρου από τους φορείς γενικής κυβέρνησης, κατά την προμήθεια κάθε είδους αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 64 του ν.4172/2013 καθώς και χρόνος και τρόπος απόδοσής του (Περιόδου Ιανουαρίου)
• Παρακράτηση φόρου στα εισοδήματα εργοληπτών κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων και ενοικιαστών δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών ή λιμενικών προσόδων σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης δ΄ παραγράφου 1 του άρθρου 64 του ν. 4172/2013 καθώς και χρόνος και τρόπος απόδοσής του (Περιόδου Ιανουαρίου)
• Τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας (Περίοδος έκδοσης λογαριασμού – Ιανουάριος)
• Υποβολή δήλωσης απόδοσης τέλους συνδρομητών κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας μηνός Ιανουαρίου
• Υποβολή δήλωσης απόδοσης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, μηνός Φεβρουαρίου
• Υποβολή δήλωσης και απόδοση οφειλόμενων τελών χαρτοσήμου, για προβλεπόμενες πράξεις που πραγματοποιήθηκαν τον μήνα Φεβρουάριο

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

• Υποχρεώσεις παραγωγών (κτηνοτρόφων κατόχων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων γαλακτοπαραγωγής, φυσικών ή νομικών προσώπων, κ.λπ.) και αγοραστών γάλακτος (ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων, καταβολή ειδικής εισφοράς, κ.λπ., μηνιαίες και τριμηνιαίες υποχρεώσεις)

Αλωνιάτης Απόστολος

Οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts