Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της Federal Reserve είναι σήμερα οι αγορές: στις οκτώ το βράδυ ώρα Ελλάδος οι Αμερικανοί τραπεζίτες αναμένεται να βγάλουν την ετυμηγορία τους αναφορικά με τη νομισματική πολιτική. Η διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα (σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5%) θεωρείται ειλημμένη και η προσοχή εστιάζεται πλέον στο σκεπτικό που θα αναλύει  την απόφαση.

Επίσης, με δεδομένο τα τελευταία στοιχεία για τις τιμές, η πλειοψηφία των αναλυτών θεωρεί ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα αποφύγει να σηματοδοτήσει μια επικείμενη μείωση των επιτοκίων, παραμένοντας επικεντρωμένη στον επίμονο πληθωρισμό, ενώ παράλληλα θα κρατά κι ένα μάτι ανοικτό σε ένα αργά αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας.

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην Federal Reserve – Τι αναμένουμε αυτή την εβδομάδα

Μισή ώρα αργότερα, θα ανέβει στο βήμα ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ προκειμένου να αναλύσει τα δεδομένα που υπάρχουν, αλλά και να απαντήσει σε ερωτήσεις. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα είναι σφίγγα και θα αποφύγει να δώσει σαφή χρονοδιαγράμματα για το πότε θα γίνει η πρώτη μείωση των επιτοκίων.

Οι αξιωματούχοι της Fed διστάζουν να μειώσουν το κόστος δανεισμού μέχρι να βεβαιωθούν ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει στο 2%, το ποσοστό που θεωρούν κατάλληλο για μια υγιή οικονομία. Αλλά μια πρόσφατη αύξηση του ποσοστού ανεργίας σε υψηλό δύο ετών σημαίνει ότι θα πρέπει να εξισορροπήσουν την προσοχή τους μεταξύ των τιμών και της αγοράς εργασίας.

Το dot-plot

Ως εκ τούτου, η Wall Street θα επικεντρωθεί στις προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed για τα επιτόκια – το λεγόμενο dot plot – που θα δείξει πόσο η επιτροπή κατά τη δεδομένη χρονική στιγμή αναμένει να μειώσει τα επιτόκια το 2024 και το 2025.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg News αναμένουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν τρεις περικοπές για το 2024 με την πρώτη κίνηση τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές των αγορών, αν και περισσότερο από το ένα τρίτο αναμένουν δύο ή λιγότερες.

FILE PHOTO: An eagle tops the U.S. Federal Reserve building’s facade in Washington, July 31, 2013. REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

«Θα χρειάζονταν μόνο δύο συμμετέχοντες για να μετακινήσουν τις τελείες τους προκειμένου να μετατοπιστεί η διάμεση τιμή στις 50 μονάδες βάσης των περικοπών για φέτος», εξήγησε η Veronica Clark, οικονομολόγος στη Citigroup Inc. «Πιστεύουμε ότι η Fed είναι εντάξει με το πού βρίσκονται τώρα. Αλλά είναι σίγουρα ο κίνδυνος».

Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι η γραφική παράσταση με τις τελείες θα δείξει ότι ο διάμεσος συμμετέχων στο FOMC εξακολουθεί να αναμένει 75 μονάδες βάσης μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Δεδομένης της προηγούμενης ευαισθησίας του Πάουελ σε σημάδια επιβράδυνσης της δραστηριότητας – κάτι που εξακολουθεί να συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τα καυτά στοιχεία για τον πληθωρισμό – θα μπορούσε να εκπλήξει στη συνέντευξη Τύπου.

Ορισμένοι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Bloomberg Economics και της JPMorgan Chase & Co., προβλέπουν ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) μπορεί να αυξήσει τις προοπτικές της για το μακροπρόθεσμο επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων, αντανακλώντας τις επίμονες πιέσεις τιμών ή την υψηλότερη παραγωγικότητα. Η επιτροπή υπολόγισε αυτό το ποσοστό στο 2,5%, και οποιαδήποτε αύξηση θα σήμαινε ότι τα ποσοστά θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο μέλλον.

Η ανακοίνωση της FOMC

Η επιτροπή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διατηρήσει την θέση της για τα επιτόκια, σύμφωνα με την οποία καμία μείωση των επιτοκίων δεν θα είναι κατάλληλη έως ότου έχει περισσότερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο του 2%.

Η περιγραφή της αγοράς εργασίας θα είναι μια βασική ένδειξη για το πώς η επιτροπή σταθμίζει τις τάσεις της απασχόλησης. Τον Ιανουάριο, η FOMC είπε ότι η ανεργία ήταν «χαμηλή». Με το ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο στο 3,9%, μια επιλογή θα ήταν να επαναδιατυπωθεί σε «το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί, αλλά παραμένει χαμηλό», σύμφωνα με οικονομολόγους της Bank of America.

Δεν αναμένονται διαφωνίες.

Ισολογισμός

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η επιτροπή έχει προγραμματίσει να συζητήσει για τον ισολογισμό της ύψους 7,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τον οποίο συρρικνώνει επιτρέποντας σε ορισμένους τίτλους να ωριμάσουν χωρίς να τους αντικαταστήσει, μια διαδικασία γνωστή ως ποσοτική σύσφιγξη. Δεν αναμένεται απόφαση για μείωση του ρυθμού της σύσφιγξης σε αυτή τη συνάντηση, αλλά ο Πάουελ ενδέχεται να ενημερώσει σχετικά με τις συνομιλίες στη συνέντευξη Τύπου.

Πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Fed θα ανακοινώσει βραδύτερο ρυθμό σύσφιγξης κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, με την πραγματική μείωση να ξεκινά τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Και εκτιμούν ότι το χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών στοιχείων θα συρρικνωθεί στα 6,7 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο του 2025.

Πλησιάζει…

Υπενθυμίζεται ότι ο Πάουελ, σε κατάθεση στο Κογκρέσο αυτόν τον μήνα, είπε ότι η κεντρική τράπεζα «δεν απέχει πολύ» από το επίπεδο εμπιστοσύνης που απαιτείται για τον πληθωρισμό, προκειμένου να ανοίξει τον κύκλο πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Αυτή η άποψη ήταν πιο αισιόδοξη από αυτή πολλών συναδέλφων του, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι απαιτείται υπομονή ακόμα μέχρι να εξετάσουν τυχόν περικοπές επιτοκίων. Και μάλιστα, τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με έναν βασικό δείκτη του υποκείμενου πληθωρισμού, τον λεγόμενο βασικό δείκτη τιμών καταναλωτή, ενίσχυσαν αυτές τις επιφυλάξεις .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή