Στη θέση ότι δεν «υπάρχει καμία βιασύνη για μείωση των επιτοκίων» αναμένεται να επιμείνει ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ειδικά αφού νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν ότι οι πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να υφίστανται.

Ο Πάουελ κατευθύνεται στο Καπιτώλιο, όπου θα παραδώσει την εξαμηνιαία έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική σε επιτροπή της Βουλής την Τετάρτη και σε πάνελ της Γερουσίας την Πέμπτη. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί του είπαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι έχουν την πολυτέλεια να είναι υπομονετικοί όταν αποφασίζουν πότε θα μειώσουν τα επιτόκια, δεδομένης της ισχύος που έχει επιδείξει η αμερικανική οικονομία.

«Ο κίνδυνος να προχωρήσουμε πολύ σύντομα είναι ότι η δουλειά δεν έχει τελειώσει και ότι οι πραγματικά καλές αναγνώσεις που είχαμε τους τελευταίους έξι μήνες αποδεικνύονται ότι δεν είναι αληθινός δείκτης για το πού οδεύει ο πληθωρισμός», είπε ο Πάουελ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CBS.

Η «θεωρία των επιτοκίων Μαραντόνα» απειλεί το περίτεχνο σενάριο του Τζέι Πάουελ

Με το βλέμμα στις εκλογές

Αυτή η προσεκτική προσέγγιση επικυρώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες από στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον περασμένο μήνα. Αλλά -όπως επισημαίνει το Bloomberg- δεν είναι πιθανό να ικανοποιήσει τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι αγωνιούν για το πώς η πορεία των επιτοκίων θα μπορούσε να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Και μάλιστα εκτιμάται ότι θα ασκήσουν πιέσεις στον επικεφαλής της Fed, ρωτώντας τον γιατί οι αξιωματούχοι διατηρούν το κόστος δανεισμού τόσο υψηλό, διακινδυνεύοντας να βλάψουν την οικονομία, όταν έχουν σημειώσει τόση πρόοδο στον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, ο Πάουελ αναμένεται να διατηρήσει μια επιθετική στάση στην εξαμηνιαία κατάθεσή του στο Κογκρέσο, σηματοδοτώντας στις αγορές ότι η Fed δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια. Εάν αυτό οδηγήσει σε αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες, θα διατηρήσει την πίεση στην οικονομία και θα αυξήσει την πιθανότητα πρόσθετων καθυστερημένων επιπτώσεων από τη νομισματική πολιτική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή