Τον Ιούνιο έδειξε για άλλη μια φορά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως πιο πιθανό μήνα να συζητηθεί η έναρξη της μείωσης των επιτοκίων.

Όπως είπε στη διάρκεια ομιλίας της στη Φρανκφούρτη η Κριστίν Λαγκάρντ, «μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε μια νέα σειρά στοιχείων που θα επιβεβαιώνουν εάν η πορεία του πληθωρισμού που είχαμε προβλέψει στις εκτιμήσεις μας για τον Μάρτιο παραμένει έγκυρη».

H ίδια διεμήνυσε ότι σε κάθε περίπτωση, πέρα από τον Ιούνιο τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο και με δεδομένο ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να κινείται βάσει αδιάσειστων στοιχείων, δεν μπορεί να δεσμευτεί από τώρα για τα επόμενα βήματα της τράπεζας.

Συγκεκριμένα, είπε: «Οι αποφάσεις μας θα πρέπει να συνεχίσουν να εξαρτώνται από τα δεδομένα και να ανταποκρινόμαστε σε κάθε μια συνάντηση προσαρμοζόμενοι στις νέες πληροφορίες που μας έρχονται. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και μκετά την πρώτη μείωση επιτοκίων, δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε τα επόμενα βήματα σε σχέση με τα επιτόκια».

Λαγκάρντ – Πάουελ: Οι μειώσεις επιτοκίων… ανεβάζουν την θερμοκρασία

«Σε αντίθεση με τις προηγούμενεςφάσεις του κύκλου πολιτικής μας, έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η αναμενόμενη αποπληθωριστική πορεία θα συνεχιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, η επικεφαλής της ΕΚΤ, τονίζοντας την εμπιστοσύνη στις τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις των οικονομολόγων της τράπεζας, οι οποίες βλέπουν τον πληθωρισμό κατά μέσο όρο στο 2,3% το 2024, στο 2% το 2025 και στο 1,9% το 2026.

Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης διατηρεί τα επιτόκια στο ιστορικό υψηλό που έφτασαν τον προηγούμενο Σεπτέμβριο για να δαμάσει τον πληθωρισμό.

Το μήνυμα

Μέχρι τη συνεδρίαση του Μαρτίου, το μήνυμα της τράπεζας ήταν πως είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε πότε να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται από τους οικονομολόγους και τις αγορές οι δύο επόμενες προγραμματισμένες συναντήσεις, του Απριλίου και του Ιουνίου.

Η Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι η ΕΚΤ θα αξιολογήσει τα τρία κριτήριά της -τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και τη δύναμη της νομισματικής μετάδοσης- για να αποκτήσει «αρκετή σιγουριά ώστε να ξεκινήσει η φάση της μείωσης των επιτοκίων κατά την οποία καθιστούμε τη [νομισματική] πολιτική λιγότερο περιοριστική».

Ο Ιούνιος έχει χαρακτηριστεί ως μήνας ορόσημο από πολλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων η Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας τα λεγόμενα του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, «η κεντρική τράπεζα «θα μάθει πολλά μέχρι τον Απρίλιο [και] πολλά περισσότερα μέχρι τον Ιούνιο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή