Μια σειρά από τραπεζικά ιδρύματα αναμένουν ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) θα ανατρέψει τις προβλέψεις και θα μειώσει τα επιτόκια στην πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς.

Οι οικονομολόγοι της Barclays, της Citigroup, της Julius Baer και άλλοι αποτελούν μια μειοψηφία η οποία προβλέπει ότι η κεντρική τράπεζα θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της με στόχο να προστατεύσει την οικονομία από πιθανή ενίσχυση του ελβετικού φράγκου. Η τράπεζα συνεδριάζει την Πέμπτη και η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι θα ξεκινήσει τον κύκλο της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Ελβετία: Απώλειες 3,2 δισ. φράγκων ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα

Σε αυτή την περίπτωση θα είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα από την ομάδα G10 που θα ξεκινήσει τον κύκλο μείωσης. Δεν θα είναι ωστόσο η πρώτη φορά. Στον κύκλο της νομισματικής σύσφιγξης είχε προηγηθεί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αύξηση των επιτοκίων.

«Το νόμισμα στο οποίο θα πόνταρα εναντίον αυτή την εβδομάδα είναι το ελβετικό φράγκο.» είπε ο Samuel Zief, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής FX στην JPMorgan Private Bank, στην Bloomberg Television νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η πορεία του ελβετικού φράγκου

Η λογική πίσω από μια μείωση έγκειται στο χρονοδιάγραμμα των συνεδριάσεων για νομισματική πολιτική, η οποία λαμβάνει χώρα μια φορά το τρίμηνο.  Άλλες κεντρικές τράπεζες που συνεδριάζουν πιο τακτικά έχουν την πολυτέλεια του χρόνου να εξετάζουν τα δεδομένα και να αποφασίζουν σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό ενέχει το κίνδυνο το κόστος δανεισμού να παραμείνει αυξημένο και να ωθήσει την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου υψηλότερα.

Την Τετάρτη, υποχώρησε στα 0,9670 ανά ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Παρόλο που το φράγκο έχει υποχωρήσει περίπου 4% έναντι του ευρώ φέτος, εξακολουθεί να είναι 7% υψηλότερα από τον Ιούνιο του 2022, λίγο πριν η SNB αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και να υποστηρίζει το νόμισμα για να προστατεύσει την Ελβετία από τον εισαγόμενο πληθωρισμό.

Ο Maxime Botteron, οικονομολόγος της UBS Group AG στη Ζυρίχη, προβλέπει μια πρώτη μείωση τον Ιούνιο, αλλά υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο πληθωρισμός  έχει επιβραδυνθεί στο 1,2% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας.

«Η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα δεν είναι μηδενική», είπε ο Botteron. «Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν μειωθεί σημαντικά».

Τι βλέπουν οι αγορές

Οι αγορές swaps τιμολογούν μια πιθανότητα 39% μείωσης την Πέμπτη, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Zief της JPMorgan Private Bank, μια κίνηση επιτοκίου θα ωθήσει το φράγκο περίπου 1% χαμηλότερα προς το 0,90 ανά δολάριο και το 0,97 ανά ευρώ, ένα επίπεδο που δοκιμάστηκε τελευταία φορά τον Νοέμβριο.

Τα τελευταία στοιχεία τοποθέτησης της CFTC δείχνουν ότι τα κεφάλαια μόχλευσης, τα οποία περιλαμβάνουν αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, αύξησαν τα στοιχήματά τους για ένα ασθενέστερο φράγκο στο υψηλότερο επίπεδο ενός χρόνου.

Η τιμολόγηση των δικαιωμάτων προαίρεσης υποδηλώνει ότι ορισμένοι επενδυτές έχουν τοποθετηθεί για μια μείωση από την SNB, με τις αντιστροφές κινδύνου μιας εβδομάδας να φτάνουν στα πιο πτωτικά επίπεδα για το φράγκο έναντι του ευρώ εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια. Ταυτόχρονα, το κόστος αντιστάθμισης έναντι των διακυμάνσεων του φράγκου έναντι του δολαρίου εν όψει της απόφασης της SNB έφθασε σε υψηλό ενός έτους.

Το φράγκο παραμένει επίσης το αγαπημένο νόμισμα προς πώληση έναντι του γιεν φέτος, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν στην Ιαπωνία.

Ωστόσο, σε μια εβδομάδα γεμάτη με αποφάσεις για τα επιτόκια σε όλο τον κόσμο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η SNB δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων.

Από 23 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, μόνο πέντε αναμένουν μείωση. Η JPMorgan Private Bank και η State Street θεωρούν την πιθανότητα μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης απόλυτα ισορροπημένη.

«Κάποια ανατίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας» σημειώνει η Maeva Cousin, ανώτερη οικονομολόγος του Bloomberg Economics  στα τέλη του περασμένου έτους ήταν αιτία ανησυχίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, αλλά αυτό έχει πλέον αντιστραφεί και η πίεση στην κεντρική τράπεζα να δράσει έχει αμβλυνθεί. Σε συνδυασμό με μια ανθεκτική οικονομία, αναμένουμε ότι η SNB θα θεωρήσει ότι έχει ακόμα την πολυτέλεια να περιμένει μέχρι τη συνεδρίασή της τον Ιούνιο προτού αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή