CEO αμυντικής βιομηχανίας ζητά ευρωπαϊκή έκδοση του ισραηλινού Iron Dome
Ο Άρμιν Πάπεργκερ της Rheinmetall συνηγορεί υπέρ των συστημάτων αεράμυνας καθώς η ΕΕ αντιμετωπίζει εντεινόμενη ρωσική απειλή
Ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης βιομηχανίας πυρομαχικών της Ευρώπης, Rheinmetall, δήλωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο εγκατάστασης συστημάτων αεράμυνας μικρής εμβέλειας παρόμοια με το Iron Dome του Ισραήλ.
Τα σχόλια του Άρμιν Πάπεργκερ έρχονται καθώς οι πρωτεύουσες της ΕΕ ενισχύουν τις στρατιωτικές δαπάνες εν μέσω αυξημένων φόβων για την απειλή της Ρωσίας στην ήπειρο και επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τους μακροχρόνιους περιορισμούς στα υπάρχοντα αμυντικά συστήματα.
Ισραήλ: Iron Beam – Η «σιδερένια ακτίνα» είναι το νέο αντιαεροπορικό υπερόπλο των Ισραηλινών
Ο Πάπεργκερ είπε ότι η αεράμυνα μικρής εμβέλειας είναι «κάτι που θέλουν να δημιουργήσουν στην Ευρώπη», επισημαίνοντας μια πτυχή της πρωτοβουλίας European Sky Shield που υποστηρίζεται από το Βερολίνο.
«Πιστεύω επίσης ότι είναι καλή ιδέα να έχουμε μια ευρωπαϊκή λύση παρόμοια με το Iron Dome και όχι μόνο», είπε στους Financial Times.
Iron Dome
Το Iron Dome έχει βεληνεκές έως και 70 χιλιόμετρα και χρησιμοποιείται από το Ισραήλ από το 2011 για την αναχαίτιση πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Η θωράκιση μεγάλων τμημάτων της ηπειρωτικής Ευρώπης με παρόμοιο σύστημα έχει απορριφθεί ως υπερβολική από τους αναλυτές, αλλά οι χώρες της ΕΕ έχουν επενδύσει σε μια σειρά από τεχνολογίες αεράμυνας.
Ένα άλλο στέλεχος της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας είπε ότι η Ευρώπη είχε ήδη «όλες τις δυνατότητες για να δημιουργήσει όλες τις διαστρωματώσεις αεράμυνας. Οπότε υπάρχουν. Είναι απλώς θέμα να αποφασίσουμε αν θα τις χρησιμοποιήσουμε ή όχι».
Στα τέλη του 2022, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε την πρωτοβουλία European Sky Shield, την οποία παρουσίασε ως τρόπο δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας με από κοινού προμήθεια εξοπλισμού.
Αντιρρήσεις Γαλλίας
Περίπου 21 χώρες έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία. Αυτό εξόργισε τη Γαλλία, οι αξιωματούχοι της οποίας τη θεωρούν στρατηγικά μπερδεμένη και κακοσχεδιασμένη, καθώς παραλείπει συστήματα αεράμυνας ευρωπαϊκής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένου του γαλλο-ιταλικού SAMP/T που κατασκευάζει η MBDA.
Η Rheinmetall ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι πούλησε στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις για 600 εκατομμύρια ευρώ το σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας Skyranger 30, το οποίο είπε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά drones, μεταξύ άλλων.
Η ανάπτυξη καλύτερα ολοκληρωμένων ευρωπαϊκών συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας αποτελεί προτεραιότητα για τις Βρυξέλλες, οι οποίες ωθούν τις πρωτεύουσες να μοιράζονται τεχνολογίες για να καλύψουν τα κενά στις δυνατότητες της ηπείρου.
Η αμυντική στρατηγική της ΕΕ απαιτεί, έως το 2035, «δυνατότητες που σχετίζονται με την ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα» και μια νέα βιομηχανική πρόταση που κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτόν τον μήνα περιλαμβάνει δημοσιονομική στήριξη από το μπλοκ σε «ευρωπαϊκά αμυντικά έργα κοινού ενδιαφέροντος».
Προτεραιότητα στην αεράμυνα
Τα ολοκληρωμένα συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας κατονομάστηκαν ως μία από τις 22 προτεραιότητες αμυντικής ικανότητας της ΕΕ, με τις Βρυξέλλες να πιέζουν τα κράτη μέλη να αναπτύξουν «πλήρως διαλειτουργικές ικανότητες επόμενης γενιάς» στην αεράμυνα που συνεργάζονται με υπάρχοντα συστήματα του ΝΑΤΟ.
Η ΕΕ εργάζεται επίσης σε μια νέα αμυντική στρατηγική που στοχεύει στην ενίσχυση των κοινών προμηθειών και θέτει για πρώτη φορά στόχους σχετικά με τις αγορές από κατασκευαστές εντός του μπλοκ σε αντίθεση με αγορές από τις ΗΠΑ.
Τα στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας ζήτησαν επίσης μεγαλύτερη συνεργασία και συνέργειες μεταξύ των εταιρειών για τη μείωση των άσκοπων επαναλήψεων και την ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης της Ευρώπης μακροπρόθεσμα.
Ο Ρομπέρτο Σινγκολάνι, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου αεροδιαστημικής και άμυνας με έδρα τη Ρώμη Leonardo, είπε στους FT ότι «όλοι συζητούν με όλους».
«Προσπαθούμε να συζητήσουμε μεταξύ μας οι εταιρείες για να δούμε ποια είναι τα πιθανά μονοπάτια και οι πιο βολικές λύσεις» για να βοηθήσουμε στην προστασία του μέλλοντος των ευρωπαίων πολιτών.
Η εκπληκτική επιτυχία των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρωζώνης - Το παράδειγμα της Ελλάδας
Καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πέφτει στα γαλλικά επίπεδα, η «περιφέρεια» του μπλοκ δείχνει την αξία της σταθερής μεταρρύθμισης
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου