Η ανεργία και η έλλειψη θέσεων εργασίας δεν γνωρίζουν σύνορα, ενώ τα υψηλά ποσοστά της μαστίζει εκατοντάδες χώρες παγκοσμίως.

Μια χώρα ωστόσο φαίνεται να έχει «κολλήσει» στην κορυφή, με το ποσοστό της να έχει ξεπεράσει το 30% το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Με βάση πρόσφατα δεδομένα της δεκαετίας που διερχόμαστε, η χώρα παρουσιάζει μία ασθμαίνουσα αγορά εργασίας, σύμφωνα με το World Population Review.

Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2020, η Νότια Αφρική καταγράφει ανεργία της τάξης του 28,8%.

Το ποσοστό ανεργίας της Νότιας Αφρικής αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ανατρέποντας μια τάση όπου οι θέσεις εργασίας τείνουν να προστίθενται κατά την περίοδο των εορτών ως ανάκαμψη της αγοράς εργασίας από την πανδημία COVID-19.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές ανέφεραν ότι η αύξηση του επίσημου ποσοστού ανεργίας έφτασε στο 32,1%.

Μια παρουσίαση της στατιστικής υπηρεσίας έδειξε ότι οι τομείς των κοινοτικών και κοινωνικών υπηρεσιών, των κατασκευών, της γεωργίας και του εμπορίου συνέβαλαν στην αύξηση της ανεργίας και ότι το τέταρτο τρίμηνο ακολούθησε οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης θέσεων εργασίας.

Η επικεφαλής των στατιστικών εργασίας στη Στατιστική Υπηρεσία της Νότιας Αφρικής, Desiree Manamela, δήλωσε ότι η πτώση της απασχόλησης στον τομέα του εμπορίου το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ήταν ασυνήθιστη.

Στάσιμη η οικονομική ανάπτυξη

Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες η οικονομία της Νότιας Αφρικής είχε πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας. Η οικονομία της χώρας δεν μπόρεσε να δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας για τον αυξανόμενο στρατό των εργαζομένων της. Αυτό οφείλεται εν μέρει στον στάσιμο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης μόλις 1,7% κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010 (ήταν ακόμη χαμηλότερος στο 0,9% το 2015-2019).

Ένας άλλος παράγοντας που περιόρισε την ικανότητα της οικονομίας να δημιουργεί θέσεις εργασίας με αρκετά γρήγορο ρυθμό ώστε να απορροφά νέα άτομα που αναζητούν εργασία και προηγουμένως απασχολούμενους ήταν ο αντίκτυπος των περιορισμών που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού.

Σε σύγκριση με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008/2009, ο αντίκτυπος ήταν πολύ μεγαλύτερος. Τότε χάθηκαν περίπου 600.000 θέσεις εργασίας στη Νότια Αφρική. Κατά τη διάρκεια των περιορισμών για τον COVID, σημειώθηκαν απώλειες 1,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News