Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ νομοσχέδιο ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθεί ένα μερικό shutdown. Το νομοσχέδιο στήριξαν κυρίως οι δημοκρατικοί παρά το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο σώμα την πλειοψηφία κατέχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

ΗΠΑ: «Λευκός καπνός» από το Κογκρέσο – Αγώνας δρόμου για να μην κλείσει η κυβέρνηση

Τώρα το εν λόγω πακέτο μέτρων θα σταλεί στη Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί. Η Γερουσία πρέπει να κινηθεί εξαιρετικά γρήγορα καθώς η προθεσμία για έγκριση του πακέτου ώστε να αποφευχθεί το «λουκέτο» λήγει απόψε τα μεσάνυχτα.

Φως στο τούνελ

Όπως σημειώνει το Reuters, η τελευταία αυτή εξέλιξη αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς τον τερματισμό μιας μάχης που διήρκεσε περισσότερο από έξι μήνες για το εύρος των δαπανών της Ουάσινγκτον για το οικονομικό έτος που άρχισε την 1η Οκτωβρίου. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι οι επαναλαμβανόμενες αψιμαχίες θα μπορούσαν να πλήξουν την πιστοληπτική ικανότητα μιας ομοσπονδιακής κυβέρνησης που έχει σήμερα χρέος άνω των 34,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το μέτρο πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 185 ψήφους Δημοκρατικών και 101 Ρεπουμπλικάνων, γεγονός που οδήγησε τη σκληροπυρηνική συντηρητική εκπρόσωπο Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν να εισαγάγει μέτρο για την απομάκρυνση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής Μάικ Τζόνσον.

Ο ίδιος ο Τζόνσον ανέλαβε αυτόν τον ρόλο τον Οκτώβριο, αφότου οι σκληροπυρηνικοί, εξοργισμένοι που ο προκάτοχός του, Κέβιν ΜακΚάρθι, είχε περάσει ένα προσωρινό μέτρο χρηματοδότησης παρά τις αντιρρήσεις τους, τον έδιωξαν από την ηγεσία. Ωστόσο η Γκριν δήλωσε ότι δεν θα πιέσει με την ίδια ένταση.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ κάλεσε τους συναδέλφους του να κινηθούν γρήγορα για την έγκριση του νομοσχεδίου.

«Ας τελειώσουμε τη δουλειά σήμερα. Ας αποφύγουμε ακόμη και το κλείσιμο του Σαββατοκύριακου. Ας τελειώσουμε τη δουλειά της χρηματοδότησης της κυβέρνησης για το υπόλοιπο του οικονομικού έτους», δήλωσε ο Σούμερ. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για καθυστέρηση».

Επαναλαμβανόμενο μοτίβο

Η τελευταία μερική αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, από τις 22 Δεκεμβρίου 2018 έως τις 25 Ιανουαρίου 2019. Η διακοπή-ρεκόρ στις κυβερνητικές υπηρεσίες ήρθε καθώς ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επέμενε στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κατασκευή τείχους κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Το τρέχον νομοσχέδιο των 1.012 σελίδων προβλέπει χρηματοδότηση ύψους 886 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το υπουργείο Άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των αμερικανικών στρατευμάτων. Καλύπτει επίσης υπηρεσίες που κυμαίνονται από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, την Υπηρεσία Εσωτερικών Προσόδων και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ένα άλλο ζήτημα που προκαλεί αναστάτωση στο Κογκρέσο είναι το πακέτο ύψους 95 δισ. δολαρίων για οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας, του Ισραήλ και της Ταϊβάν. Και αυτό γιατί ορισμένι Ρεπουμπλικάνοι αντιδρούν στο να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας προς το Κίεβο.

Τι θα σήμαινε ένα shutdown

Ενώ οι συντηρητικοί κατάφεραν να πείσουν το Κογκρέσο και τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να συμφωνήσουν σε κάποιες περικοπές δαπανών για το δημοσιονομικό έτος 2024, δεν πέτυχαν τις πολύ βαθύτερες περικοπές που προωθούσαν. Η δυσαρέσκειά τους οδήγησε τον Οκτώβριο στην ιστορική απομάκρυνση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι. Οι επακόλουθες πολιτικές διαμάχες των Ρεπουμπλικάνων οδήγησαν στο κλείσιμο της Βουλής των Αντιπροσώπων για τρεις εβδομάδες, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι πάλευαν να βρουν αντικαταστάτη.

Έκτοτε, με τις εκλογές του Νοεμβρίου να πλησιάζουν, οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί διστάζουν να προκαλέσουν κλείσιμο της κυβέρνησης, αν και η Ουάσινγκτον έφτασε στο χείλος του γκρεμού τέσσερις φορές από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ένα shutdown που θα ξεκινούσε το Σάββατο θα σήμαινε ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι της αμερικανικής συνοριοφυλακής και της υπηρεσίας μετανάστευσης θα συνέχιζαν να εργάζονται. Αλλά οι τοπικές κυβερνήσεις ενδέχεται να μην λάβουν νέα βοήθεια για τη στέγαση μεταναστών.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες και όλοι οι ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι δεν θα πληρώνονταν μέχρι να θεσπιστεί νέα χρηματοδότηση και τα εθνικά πάρκα θα έκλειναν. Το ίδιο ισχύει και για τους δύο Αμερικανούς αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε ύψος 409 χλμ. πάνω από τη Γη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση